טבע האדם הוא לקבל את החיים והבריאות כמובנים מאליהם. אנו מתעוררים בבוקר, רוחצים פנים וניגשים לשגרת היום – כשעצם התפקוד הגופני והשכלי נראים לנו טריוויאליים. בשונה מאדם מופלג בשנים שכבר מתכונן ליום שאחרי לכתו באמצעות צוואה, הצעיר הממוצע אינו נוטה לחשוב על האפשרות שייקלע פתאום למצב סיעודי כך שעליו לערוך ייפוי כוח מתמשך. כמובן שאין לזה הצדקה וכולנו יודעים שבפועל זה עלול לקרות.

מה זה ייפוי כוח מתמשך אתם שואלים? מדובר למעשה במסמך שמאפשר לאדם לבחור מישהו שיקבל החלטות בעניינו – בהיבטים רפואיים, אישיים או רכושיים – במקרה שיאבד את צלילות דעתו או את כושר השיפוט שלו, ולא יוכל לטפל בעניינים אלה בעצמו. לדברי עו"ד מורן חן הראל, בניגוד לתפיסה הרווחת לא מדובר במכשיר משפטי שמיועד רק לבני הגיל השלישי. כמו המוות, גם אובדן הכשרות המשפטית יכול למצוא צעירים ומבוגרים כאחד בנסיבות טראגיות כמו תאונה או פיגוע, וצריך להגיע מוכנים לכך.

אבל רגע, מה קורה אם לא ערכנו ייפוי כוח מתמשך ונכנסנו חלילה למצב של אי-כשירות? כאן כבר מדובר בהליך משפטי מורכב שמצריך מינוי אפוטרופוס ועלול לגרור ריב משפחתי רב עוצמה בנוגע לזהות האפוטרופוס שימונה, כך שכדאי להקדים תרופה למכה.

יתרונו המובהק של ייפוי הכוח המתמשך טמון בכך שרצונו של האדם שאיבד מכשרותו מתגשם הן בהיבט של ניהול חייו והן בהיבט של זהות הגורם המחליט - כך שהפוטנציאל לסכסוכים וויכוחים בנוגע לעניינים אלה נמוך עד לא קיים.

ולא, אם אתם חושבים שבהעדר ייפוי כוח מתמשך בן או בת הזוג ימונו אוטומטית כאפוטרופוסים – אתם טועים. המינוי במצב כזה ייעשה כאמור רק לאחר הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס וקבלת צו מבית המשפט. אין קיצורי דרך.

אם למקרא שורות אלה התחלתם לחשוב על עריכת ייפוי כוח מתמשך, אתם בטח שואלים את עצמכם שאלות רבות כמו מאיפה מתחילים, כמה זמן לוקח התהליך ואיזה עורך דין מוסמך לבצע את המלאכה.

עו"ד מורן חן הראל והמגישה טלי מץ (צילום: פסקדין)
עו"ד מורן חן הראל והמגישה טלי מץ | צילום: פסקדין

בדיוק בשביל זה הכנו עבורכם את הפרק הבא:

עו"ד מורן חן הראל עוסקת בייפוי כוח מתמשך

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.