חלומם של ישראלים רבים, בעיקר עירוניים, הוא לעבור לגור במשק לצד שדות מוריקים ועצי פרי. חלקם מעוניינים לעסוק בחקלאות בעוד אחרים פשוט מחפשים את השקט והרוגע של המושב לעומת העיר. ואולם, הדרך להגשמת החלום רצופה במהמורות משפטיות רבות, ותלויה בכללים הייחודיים והמורכבים שחלים על עסקה לרכישה או מכירה של נחלה במושב.

נתחיל מהבסיס: בעוד שעסקת נדל"ן רגילה מתבצעת לרוב בין שני צדדים בלבד, עסקה ביחס למשק או נכס במושב דורשת הסכמה של רשות מקרקעי ישראל, שנחשבת לבעלים על המקרקעין.

חושבים שהיא תסכים בחינם? טעיתם. עד לפני מספר שנים גבתה הרשות "דמי הסכמה" בשווי 33% מעלות הקרקע תמורת הסכמתה. כיום המצב שונה כך שהרשות גובה "דמי רכישה" בשיעור דומה, אך ביחס לשטח הבנוי בנחלה, על פי שווי זכויות הבנייה המאושרות והפוטנציאליות. כך או כך, כדי להתקדם בעסקה תיאלצו לשלם סכום נכבד לרמ"י.

מאפיין ייחודי נוסף של עסקת נדל"ן במושב הוא חריגות הבנייה. לדברי עו"ד שלום פינחס וייס העוסק שנים רבות בתחום, בכ-90% מהנחלות יש חריגות בנייה שטעונות הסדרה כדי להשלים את העסקה. במלים אחרות, עוד כסף, עוד סחבת.

אבל חכו, יש פתרון שבאמצעותו ניתן להתגבר על חוסר הוודאות ביחס למחיר הסופי של הנחלה. בין אם אתם המוכרים או הקונים – חשוב לשכור את שירותיו של שמאי מטעמכם אשר יעריך את שווי הקרקע לרבות כל ההוצאות הנלוות, כמו דמי הרכישה לרמ"י, ואף יתריע מפני חריגות בנייה.

בשלב הבא חשוב להתקשר עם עורך-דין מתחום הנחלות והמושבים, שילווה אתכם במהלך העסקה. לא מדובר בזבנג וגמרנו אלא בעסקה שבממוצע לוקחת כשנתיים ולכן חשוב לבחור למשימה עורך-דין מתאים שאתם סומכים עליו.

שימו לב – לא כל עורך-דין מתחום הנדל"ן עוסק בנחלות ומושבים. ההיבטים הייחודיים של עסקת נדל"ן במושב, שעל חלקם עמדנו לעיל ועל היתר תוכלו לשמוע בפודקאסט, מחייבת ידע והבנה בתחום הספציפי.

האזינו לפרק המלא >>

עו"ד שלום פינחס וייס עוסק ב- נחלות ומשקים במושבים וקיבוצים

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.