יש לכם עסק, ואתם רוכשים מוצר או שירות מספק, משלמים לו והוא מוציא חשבונית מסודרת. נשמע תקין לגמרי, נכון? ובכן, לא.

חשבונית פיקטיבית היא חשבונית שקיבלתם עבור השירות ששילמתם עליו כסף מלא, אך יתכן ורשויות המס לא יכירו בתקינותה, וכתוצאה מכך לא תוכלו להזדכות על המע"מ, לא תוכלו לרשום זאת כהוצאה, וכתוספת אפשר גם "לחטוף" קנס בסכומים של אלפי ואף עשרות אלפי שקלים", מסביר עו"ד רני שורץ, מומחה למיסוי.

איך מזהים חשבונית פיקטיבית?

"חשבונית פיקטיבית יכולה להיות משני סוגים: או חשבונית שאין מאחוריה דבר, כלומר, שאינה מעידה על עסקה שהיא הוצאה אמיתית של העסק, או חשבונית זרה. חשבונית זרה זו חשבונית שאינה משקפת באופן נכון את הצדדים לעסקה, גם אם העסקה עצמה אכן התקיימה", מסביר עו"ד שוורץ. "כאשר מקבלים חשבונית יש לוודא שרשום בה את סכום העסקה ותאריך העסקה, וכן הפרטים המלאים של מנפיק החשבונית (שם ח.פ. או תעודת זהות), והפרטים המלאים של מקבל השירות. בחשבונית חובה לציין מהו השירות/מוצר בגינו ניתנה החשבונית".

אילו עוד דברים צריך לבדוק כדי לוודא שזו לא חשבונית פיקטיבית?

"ראשית, יש לבדוק כי מוציא החשבונית רשום כעוסק מורשה במע"מ וכי יש לו אישור ניהול ספרים. ניתן לבדוק זאת באתר רשות", הוא מסביר. "שנית, כאשר סוגרים את תנאי ההתקשרות לעסקה, חשוב לוודא שמבצעים זאת מול העוסק עצמו או מול אדם מורשה מטעמו, ורצוי בכתב. יש לוודא כי את החשבונית מוציא לכם העוסק עמו התקשרתם, ולא איזה קבלן משנה או גורם אחר, ולאחר שבדקתם את הקשר של העוסק לחשבונית. למשל, אם מדובר בחברה יש לבדוק במרשמי רשם החברות שמוציא החשבונית הוא נושא משרה בחברה".

בנוסף, מדגיש עו"ד שוורץ, יש לבקש את כל המסמכים המעידים על אמינות וזהות האנשים המעורבים – תעודת זהות, ייפוי כוח, אישור מורשה חתימה, הסכם, אישור ניכוי וניהול מס במקור. כמו כן , יש לוודא שהחשבונית מפורטת בהתאם לכללים, וכי מוציא החשבונית מבצע את העבודה בעצמו. יש לזכור כי ככל שהעסקה גדולה ומשמעותית יותר, צריך לערוך בדיקות מעמיקות יותר של הספק, ויש חשיבות לתעד את כל מהלך ההתקשרות איתו, לכל מקרה", הוא אורמ.

מה יכול לקרות אם יתברר שהחשבונית יצאה שלא כדין?

"זהו הפסד כספי שיכול להיות משמעותי מאד. אם החשבונית פיקטיבית, לא ניתן להכיר במס התשומות הכלול בה, ולכן היא לא מוכרת כהוצאה למס הכנסה. ומה שעוד יותר לא נעים – זה עלול להביא לקנסות, לפסילת ספרים ולהליכים פליליים", אומר עו"ד שוורץ.

"אם יתברר שהחשבונית היא פיקטיבית, העוסק שקיבל אותה עלול למצוא את עצמו בפני שוקת שבורה ולהתחייב אפילו בכפל מס. אבל אם העוסק עשה את כל הבדיקות המוטלות עליו, אז גם אם החשבונית פיקטיבית יאפשרו לו לקזז אותה".

עו"ד רני שורץ, מומחה למיסוי ושותף במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות'.