אחרי 14 שנים בהן היתה עורכת דין בעלת משרד עצמאי, הבינה שרון סער שהיא חייבת לעשות שינוי. "אני זוכרת את השעה שבה הבנתי שהמטבח מסב לי הנאה רבה יותר מהיכל המשפט, וקריאת מתכונים מרתקת אותי יותר מכל פסק דין חדש ומחודש", מספרת סער, כיום קונדיטורית ובעלת שרון&רנה קונדיטוריה בוטיק.

"בתקופת ההתמחות שלי בבית המשפט העליון, התבקשתי להכין עוגת יום הולדת לאחד השופטים. בעוגה התכבדו כל שופטי המוסד הבכיר. עוד באותו יום", מספרת סער, "שלחה אליי השופטת שושנה נתניהו ז”ל את המתמחה שלה כדי לברר בדיסקרטיות אם אני מוכרת עוגות. השאלה כל כך הפתיעה אותי שממש התחלתי לגמגם, הרעיון הזה אף פעם לא עלה בדעתי. לשופטת נתניהו השבתי בשלילה, אבל בראייה לאחור, ברור לי שבאותו רגע נטמן הזרע וחיכה להזדמנות המתאימה".

בעל עסק קטן, רוצה לפרסם את העסק שלך בערוץ 2?

סער, כך היא מעידה על עצמה, תמיד אהבה לאפות ולבשל, אבל מהכישרון נהנו בעיקר המשפחה והחברים. את עיקר ההשכלה הקולינרית רכשה אצל סבתה, שהיתה "בשלנית רצינית", לדבריה. "בישלתי אתה הרבה, למדתי ממנה המון, עד היום יש לי מתכונים שלה בכתב ידה. כל פעם שאני מכינה פחזניות אני חושבת לי שהיא בטח היתה גאה בי".

עוגות וקינוחים לאירועים של שרון סער
עוגות וקינוחים לאירועים של שרון סער
עשר רמות מעל עריכת דין

השינוי הגיע, ממש לפי הספר, סביב גיל 40. סער פרגנה לעצמה ליום הולדתה קורס קונדיטוריה שבמהלכו הבינה שהיא רוצה להפוך את התחביב למקצוע. "התחלתי לספק עוגות וקישים לבית קפה שכונתי. היו לי אז ארבעה ילדים קטנים (גילאי 12 עד 4) ואת מרבית עבודת האפייה הייתי עושה בלילות. אחרי כמה שנים, החלטתי לסגור את המשרד לעריכת דין ולהתמקד בקונדיטוריה. בדיעבד – לא היה לי שמץ של מושג מה אני עושה".

את לא מרגישה שהפכת מאשת קריירה באחד המקצועות הכי יוקרתיים שיש למישהי ש"משחקת בבצק"?
"אני ממש לא מרגישה כך. השלב של משחק בבצק חלף מהר מאוד. הייתי חייבת לנהל את העסק. אי אפשר להתחיל לתאר כמה למדתי והתפתחתי בשנים האלה כמנהלת, אני נמצאת כיום לפחות עשר רמות מעל המקום שבו הייתי כעו"ד".

ההתחלה לא היתה קלה. במשך חודשים עבדה כשכירה "במשכורת רעב" כדבריה, בקונדיטוריה, קטנה אבל אמיתית. "שלושה ימים בשבוע הייתי שמה סינר ונעלי עבודה ובשלושת ימי העבודה הנותרים – עולה על שחור-לבן, איפור, פן, עקבים ודוהרת לבית המשפט. העבודה בקונדיטוריה היתה בית הספר האמיתי בשבילי, שלב שאין לדלג עליו והזדמנות משמעותית לבחון עד כמה אני רוצה את התחביב כמקצוע. ואני רציתי".

בהמשך, הקימה קונדיטוריה משלה, אליה הצטרפה בשלב מסוים רנה. "נעשינו חברות טובות, הימים עברו עלינו בעבודה אינטנסיבית תוך כדי צחוק ושעשוע, זו היתה תקופה של כיף והנאה לשתינו. אבל בהמשך הדברים השתנו עד שאי אפשר היה להמשיך יותר והחלטנו להיפרד. רק השם נשאר".

קינוחי שוקולד של שרון סער
קינוחי שוקולד של שרון סער
תחביב ומקצוע זה לא אותו הדבר

שרון & רנה היא קונדיטוריה בוטיק המצויה בפארק אפק. הקונדיטוריה מייצרת עוגות מוס, עוגות בחושות רכות, עוגות שמרים (מצוינות. א"ע), טארטים, עוגיות, קינוחים אישיים, קישים, מאפים ועוד. יש גם שירותי קייטרינג עסקי ומגשי אירוח. התמחות נוספת של הקונדיטוריה היא הסעדה וכיבוד להפקות ואמנים באולפני הקלטות, סטים של צילומים, הופעות וכדומה.

"בקונדיטוריה התחלתי להתמודד עם ניהול ממשי ואמיתי – ייצור ופיתוח עסקי, לקוחות ושימור לקוחות, ספקים ועלויות, שיווק ומכירות, עובדים ושוב עובדים, שותפה ובלי שותפה, בנקים ותזרים מזומנים, דוחות כספיים. הכל לבד, לומדת תוך כדי תנועה, טועה ומתקנת, נופלת וקמה, מתרסקת ואוספת את עצמי, ממש כך. כיום כבר הרבה יותר קל לי, אבל עברתי תקופות מאוד סוערות. אין סוף קשיים, אין סוף התמודדויות. שעות עבודה ארוכות מנשוא. היו לילות בהם ישנתי ארבע שעות ובתקופות עמוסות אפילו זה לא. ממש מדלגת על לילות, עובדת 48 שעוות רצוף, לא רואה את הבית ולא את הילדים. זה היה קושי אדיר, ייסורי מצפון מטורפים, אין מילים לתאר. אבל היה לי עסק והייתי חייבת להצליח".
אפשר להתפרנס מקונדיטוריה?

"לא קל להתפרנס מהתחום אבל לא בלתי אפשרי. אני מאמינה בעסק שלי, במוצר שלי וכל הזמן לומדת עוד ועוד. אני מתפרנסת כרגע בצניעות, אבל בטוחה שאגיע להרבה יותר מזה. עכשיו אני יכולה לומר בפה מלא – הגשמתי חלום."

תני טיפ ליזמית מתחילה שרוצה להפוך תחביב לביזנס.
"תחביב ומקצוע אינם היינו הך, ולפעמים כל קשר ביניהם מקרי בהחלט. אני מציעה להכיר היטב את התחום המקצועי שאליו מבקשים לפנות, להתנסות בעבודה (אפילו בהתנדבות), לדבר עם אנשים מהתחום, ללמוד את הנושא ולא לוותר על השלב הזה. הכי ממליצה להתחיל עם תכנית עסקית מסודרת.

"כיום אני מלווה כמאמנת נשים (ואפשר גם גברים, כמובן) עצמאיות או כאלה שמנהלות עסק קטן או בשלבי שינוי קריירה. אני חושבת שלליווי מקצועי יש ערך רב, לא הייתי מוותרת על זה. ודבר אחרון – לדאוג לרשת בטחון כלכלית מספקת, כי לוקח זמן עד שמתחילים להרוויח מספיק טוב".