כבר ב-2019, עם הודעתה של עיריית תל-אביב אודות תכנית ענק שאפתנית להרחבה מסיבית של דירות המגורים ושידרוג התשתיות הודיעו בעירייה שלשם אנחנו הולכים: "העלאת האינטנסיביות העירונית, תוך שמירה על איכויות מבניות ומרקמיות האופייניות לרחוב ולעיר, שמירה על תמהיל שימושים מגוון המהווה חלק מהחיוניות העירונית, ותפיסת המרחב הציבורי בכלל והרחוב בפרט בלב ההתרחשות העירונית."

מי שהבינו את ההזדמנות לשינוי המבורך היו בעלי הדירות של זוג הבניינים באבן גבירול 144-146, יחד עם משרד האדריכלים הפלטפורמה העירונית, בהובלתם של האדריכלים אדר סקר ויעל סגאה. לאחר מכרז יזמים שהתבצע על ידי הדיירים, נבחרה החברה היזמית "קרסו נדל"ן", לבנות בניין חדש בן 8 קומות ובו 50 דירות בקונספט מיקרו-ליבינג, מתוכן 33 למכירה. 

מיקרו ליבינג (הדמיה: 3DIVISION)
פרויקט מיקרו אבן גבירול 144-146 | הדמיה: 3DIVISION

אז מה זה בעצם "מיקרו-ליבינג"?

מדובר במגמה קיימת ההולכת וגוברת באזורים הצפופים והיקרים ביותר בערים הגדולות בעולם, של דירות בתכנון חכם המנצל יותר כל מטר מרובע בדירה הנבנית על הקרקע היקרה במדינה. על בסיס תכנון זה, יתאפשר ליותר ויותר זוגות ומשפחות צעירות להישאר לגור בתל-אביב. הדירות המוצעות בפרויקט הן של 3-4 חדרים ובשטח 63-82 מ"ר, אך כזה שמנוצל הרבה יותר טוב ובמחיר יותר אטרקטיבי ביחס למחירי הדיור שממשיכים להאמיר בעיר. קונספט המיקרו-ליבינג, שמעבר להיותו אורבני, יעיל ופונקציונלי, מתקדם, מתוחכם, סביבתי ובר-קיימא, הוא הבנה של אותה חיוניות עירונית אליה שואפת העיר.

"מגמת הצפיפות הינה מוטיב חוזר בכל המטרופולינים העולמיים ולכן ככל שעובר הזמן המחיר למ"ר עולה ויחידת המגורים הממוצעת הנסחרת הולכת וקטנה. לכן אנחנו זקוקים לכלים ושיטות תכנון שינצלו הרבה יותר מכל מטר מרובע כה יקר," אומר חמי שאול, מנהל חטיבת מגורים בוטיק בחברת קרסו נדל"ן, "כיזמים שבונים בתל אביב חשוב לנו להישאר רלבנטיים למגוון ביקושים – בין אם מדובר בזוגות או יחידים ובין אם מדובר במשפחות עם ילדים, ולהציע פתרונות למגורים איכותיים בעיר היקרה הזו. מבחינתנו זה אומר תכנון חכם המנצל בצורה מיטבית את החלל הדירתי במגוון כלים, כולל ריהוט ונגרות המותאמים לפעילויות השונות שדיירי הבית מקיימים בביתם בצד כמובן ניצול משאבי העיר, כמו תחבורה ציבורית, גינה פרטית, ריאות ירוקות, חנויות נוחות וכדומה."

כך הקונספט יהפוך את המחיר במרכז תל-אביב להגיוני

"שיטת התכנון הקומפקטי עושה שימוש במוצרי קצה ומאפשרת לתכנן דירות שישרתו את בני הבית בפעילויות היומיומיות שלהם תוך שמירה על תחושת מרחב ואיכות חיים שברוב המקרים לא קיימות בדירות שלא תוכננו וטופלו לפי העקרונות הללו," מסביר שאול, "לכל אלמנט בדירה יש תכלית והוא חלק מהיומיום, כך שבסופו של דבר דירה בת 82 מ"ר, המחולקת ל-4 חדרים, מתאימה לזוג עם שני ילדים שבכל פרויקט אחר לא היו מסתפקים בפחות מ-96 מ"ר. נוסף לכך שבכל דירה אחרת נדרשת השקעה בתכנון פנים מותאם לדיירים, אבזור מלא של רהיטים, שברוב המקרים צריך לבצע התאמות בחלל כדי לנצל את המקום עד תום והגענו למצב שרוכשים צריכים להוסיף לפחות עוד ל-800 אלף שקל רק כדי להתאימה לצרכיהם. מיקרו-ליבינג חוסך גם את עלות המ"ר שאינם מנוצלים גם את עלות ההתאמה לצרכיו. 

מיקרו-ליבינג (הדמיה: 3DIVISION)
יעיל, פונקציונלי ומתקדם. החלל המרכזי בדירה בקונספט מיקרו-ליבינג | הדמיה: 3DIVISION

מסתכלת קדימה: תל אביב רוצה לשמור את המשפחות בעיר

"אנחנו דואגים שמי שגר בעיר לא ימצא את עצמו נבעט ממנה", אמר מהנדס עיריית תל-אביב, אודי כרמלי, בכנס בנושא תוכניות העיר תל אביב-יפו שקיים מרכז הנדל"ן בחודש שעבר, "התפיסה היא שאנחנו קודם כל מפתחים את העיר לצד שימור אנשיה. מתן אפשרות לאנשי העיר להישאר בעיר ולגדל בה ילדים. בלי שימור הקהילה בתל אביב אין כלום. מי שבא לבקש היתר, עם תוכנית עיצוב ותב"ע שמתאימים כמו כפפה למדיניות העירונית ולסטנדרטים העירוניים, לוחות הזמנים קצרים בהרבה." בקרסו נדל"ן המסר הזה הופנם הרבה לפני, וכך פרויקט ME-CRO יצא לדרך עם הריסת זוג הבניינים באבן גבירול 144-146 בחודש מאי השנה, וצפוי להתאכלס במאי 2024.

עוד מתוך הלך הרוח התכנוני נוגע למקומות החניה ההולכים ומצטמצמים בעיר, כמו גם צמצום תקני החניה. אלו שנחושים להישאר בעיר מתחילים להפנים שבעלות על רכב פרטי הופכת לעול שניתן לחסוך, בזכות העבודה הנמרצת לשדרוג תשתיות התחבורה הציבורית ועידוד שימוש בתחבורה שיתופית. בפרויקט ME-CRO אין חניה, מהסיבה הפשוטה שהוא ממוקם בלב ליבו של האזור שיהנה בצורה המיטבית משדרוג התשתיות.

"אופי הפרויקט מתחבר למגמות התכנון האורבניות העתידיות בלב הערים הצפופות ובתל אביב בפרט. ציפוף מרכז הערים, הנגשת מערכות הסעת המונים, צמצום חניות, עירוב שימושים של מסחר, תעסוקה ומגורים בטבור העיר הגדולה, ברחוב תוסס ומרכזי, עם גישה קלה לכל המערכות המאפשרות חיים ומגורים איכותיים," מוסיף שאול, "בנוסף, ניצול אפקטיבי של חללי התכנון בבניין ובמגרש, אלמנטים של שיתוף בין דיירים ועוד אלו כולם ביחס מגדירים מחדש את ראיית העתיד התכנוני של קרסו."

כשעיצוב יעיל, נקי וחכם הופך לסמל הסטטוס

עבור המשפחה התל אביבית שנשבעת שהיא לא זזה סנטימטר מפיסת העירוניות האלוהית שלה, חלום על בית צמוד-קרקע עם מדשאה אינסופית שמתרוצצים בה הילדים, זה בכלל לא הדיבור על חלום המגורים המושלם, ובטח זה לא מהווה את סמל הסטטוס אליו היא שואפת. הסיפור הוא אחר לגמרי. "מיקרו ליבינג הוא תפיסת מגורים כוללת, קומפקטית, של סגנון חיים המקיף מגורים, פנאי ועבודה. משמעותו היא התאמה מדויקת לצרכי המשתמשים, בין אם מדובר בדירה ובין אם בבניין, בשכונה או בעירונית," מסבירה רוני אביצור ממשרד האדריכלים אקסטרה סמול XS, שאמונה על אדריכלות הפנים יחד עם שותפה עופר רוסמן, "ההשראה הגיעה מעליית קרנן של הערים הגדולות ברחבי העולם; הנהירה של אנשים לערים עבור שיפור נוחות המחייה; לגור קרוב לעבודה, הרצון להיות במרכז העניינים התרבותי, העסקי, המסחרי ומרכזי הבילויים."

אותה תפישת מגורים הוליסטית עליה מדברת אביצור באה לידי ביטוי בעיצוב הדירות של ME-CRO,  הפונקציונלי, הנקי על גבול הניטרלי, שמאפשר לדיירים להכניס את חפציהם ואישיותם לבית, תוך שילוב של תפישות החיים הנקיות והמובילות בשנים האחרונות, כדוגמת מארי קונדו ומיני-ליבינג, אלו שמתייחסות לכל מוצרי הצריכה והבעלות שלנו על נכסים באופן שונה ממה שהכרנו. כעת איכות החיים החדשה נמדדת בפשטות ובדיוק.

מיקרו-ליבינג (הדמיה: 3DIVISION)
קונספט המיקרו-ליבינג מתבטא בעיצוב פנים פונקציונלי ונקי | הדמיה: 3DIVISION

"הנושא המשמעותי ביותר הוא תכנון הריהוט האינטגרלי בדירה. בשונה מדירות קבלן שמתקבלות ערומות, ומסתמכות על רכישה מאוחרת של פריטי הריהוט הקבועים בבית, כאן כל הפריטים תוכננו מראש ובכך התאפשר ליעל את הדירות," מתארת אביצור, "למשל, במקום להשתמש בהגדרות המוכרות לנו של סלון שקונים בחנות רהיטים, מטבח שקונים בחברות המטבחים, ופינת האוכל אותה אנחנו מציבים עם מקום ל-6 סועדים שיבואו או שלא, עכשיו הפכנו את כל החלל למגרש משחקים אחד גדול; רהיט שהוא שילוב של אי לאכילה, הרחבה של אזור הבישול, ומקום לטלויזיה מאפשר תחושת רווחה ופותח את החדר. בנוסף, תכנון הפנים ממצה את שטחי האחסון מתחת למיטות, וכך מקום בו בדר"כ אין שימוש הופך להיות לעיתים אף תחליף לארון הבגדים המסורתי. כשהתכנון מדויק, נוצרים רהיטים 'רזים', רב תכליתיים, שמאפשרים רווחה וחופש גדול ומגוון בשימוש."