בכל פעם שנכנס שר חדש למשרד השיכון הוא מתלבט בסוגיה הכמעט נצחית של ישראל – מה לעשות כדי למתן את העליה במחירי הדירות. לצערנו, ניסיונותיהן של כל הממשלות בעשור האחרון כשלו ומחירי הדירות לא נעצרו בעלייה. אמנם תכנית מחיר למשתכן אפשרה לעשרות אלפי זוגות צעירים לממש את חלומם לבנות בית בישראל, אולם ברור שבכך אין די ואין בה משום מתן מענה לשוק הדיור.

על פי דוח הותמ"ל, הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור, במהלך חמש שנות פעילותה עברו תחת ידיה תכניות בהיקף של כ-425 אלף יחידות דיור, אולם נכון לסוף 2019 רק 25 אלף שווקו ועוד כ-30 אלף נמצאות בהליכי מכרז.
המשמעות היא שיש בישראל די מלאי תכנוני וכנראה גם שאין מצוקת דיור, ולכן הגיעה העת להחזיר את משקיעי הנדל"ן לשוק, לאחר שהטיעון לפיו משקיעי הנדל"ן גרמו לעליות מחירים התברר כלא נכון.

אנו נמצאים בעיצומו של משבר כלכלי שיעמיק עוד את הבור התקציבי אליו נקלענו. מצד אחד, המדינה צריכה לסייע למאות אלפי מובטלים ובעלי עסקים שמטה לחמם נגדע, ומצד שני לנהל תקציב מצומק יותר לאור הירידה בהכנסות ממסים. לאור המציאות הזו, המדינה משוועת להכנסות נוספות.

חשוב לזכור, כי תכנית מחיר למשתכן גרעה מהמדינה הכנסות בסך של כ-10 מיליארד שקלים מאז הושקה בשנת 2015 (אובדן ההכנסות מהקרקעות, עלות סבסוד הפרויקטים והמענקים לרוכשי הדירות).

מקור נוסף של הכנסות שאבד הוא מס הרכישה: מאז הועלה מס הרכישה שמוטל על רכישת דירה להשקעה בשנת 2015 נרשמה ירידה של כ-700 מיליון שקל בשנה בהכנסות המדינה.
נדמה שהארכת הוראת השעה שהגדילה את מס הרכישה ל-8% תהיה חסרת אחריות. מדובר בפריבילגיה שספק אם הממשלה יכולה להרשות לעצמה בעת שכזו.

משה כחלון  (צילום: עודד קרני, מגזין פורטאר)
משה כחלון | צילום: עודד קרני, מגזין פורטאר

שר האוצר לשעבר משה כחלון אמנם הבריח את משקיעי הנדל"ן מהשוק, אלא שלא רק שהוא לא צינן את המחירים, אלא שהוא הבריח כסף ישראלי למדינות שמעבר לים. בכך הוא לא רק פגע בהכנסות המדינה, אלא הפקיר עשרות אלפי אזרחים ישראלים לזרועותיהם של סוחרי נדל"ן, ולמעשה הוסיף חטא על פשע. מדובר באזרחים תמימים שהתפתו לעסקה שמבטיחה להם תשואה נאה, אלא שבניגוד לישראל הם לא זוכים להגנת חוק המכר, וכך מידי כמה שבועות אנו נחשפים לפרשה אחרת של ישראלים שנפלו קרבן לסוחרי נדל"ן שמכרו להם חלומות בחו"ל.

ישי רוט (צילום: באדיבות המצולם)
צילום: באדיבות המצולם
מאז תחילת המשבר הוציאו אזרחים מיליארדי שקלים משוק ההון. למרות המיסוי הגבוה והמגבלות על המשקיעים רואים סימנים של התעניינות מצד משקיעי נדל"ן. על הממשלה להבין שמשקיעי הנדל"ן הם הדלק לחילוץ ענף הנדל"ן והמשק כולו ולאפשר לאזרחים לחזור לרכוש דירות כדי לשמור על יציבות השוק. משבר הקורונה גם הגדיל את ההתעניינות של ישראלים לשעבר ושל יהודים בישראל. רכישת דירה היא הצעד הראשון בדרך לעשות עלייה, ולכן יש להקל במיסוי על עולים חדשים.

שוק הנדל"ן הוא הקטר המניע את המשק ולכן יחד עם הורדת מס הרכישה, יש לבטל את מגבלת 50% מימון בנושא המשכנתאות לדירה שנייה כדי לעודד את המשקיעים ואת תושבי החוץ להיכנס לשוק הנדל"ן בישראל כדי להעשיר את קופת המדינה במיליארדים שכה חסרים לה.

במקום שכסף ישראלי יתבזבז בחו"ל, חובתה של הממשלה להותירו בארץ.

ישי רוט, סמנכ"ל השיווק של חברת שובל מתחמי מגורים שיוזמת ומבצעת בכל רחבי הארץ פרויקטים מסחריים ומגורים