הליכי הרישוי של יותר מ–90% מהדירות שיוגרלו בקרוב בתוכנית מחיר למשתכן עדיין לא התחילו — כך עולה מניתוח של אתר מדלן לקראת ההגרלה הגדולה השנייה של המבצע, שתוצאותיה יפורסמו בסוף אוקטובר.

24,428 זכאים נרשמו להגרלה, בתקווה לזכות באחת מ–11,507 דירות ב–22 יישובים, אך לפי הניתוח של מדלן, המתבסס על אתר מחיר למשתכן, הליכי הרישוי לבניית 92.2% מהדירות לא יצאו לדרך.

6.5% מהדירות קיבלו היתר מגורמי התכנון, בכפוף למילוי תנאים מסוימים. דירות אלה פזורות בין היישובים בית דגן (266 דירות), דימונה (59 דירות), ראש העין (256 דירות), ושדרות (162 דירות). רק 1.3% מכלל הדירות במחיר למשתכן קיבלו כבר היתר בנייה מלא — 149 דירות הצפויות להיבנות בקרית ביאליק.

לדברי אלה גרינגאוז, אנליסטית באתר מדלן, "בהגרלה הגדולה השנייה הוגרלו דירות ממכרזים שנסגרו ממש באחרונה, דבר שמסביר מדוע מספר רב של פרויקטים עדיין לא קיבל היתר".

לפי מדלן, כ–80% מהדירות משתייכות למכרזים שנסגרו ב–2017, רובם נסגרו בששת החודשים האחרונים. "אילו היה מדובר במכרזים רגילים בשוק החופשי, סביר להניח ששיווק הדירות לרוכשים היה מתרחש בשלב מתקדם יותר בתהליך הרישוי — לקראת בקשה להיתר או אחרי קבלת היתר", אומרת גרינגאוז. הדבר מחזק את הביקורת על מחיר למשתכן, שנטען כי משווקות בה דירות שעצם בנייתן לא אושרה על ידי מוסדות התכנון.

מצד שני, אומרת גרינגאוז, בחינת לוחות הזמנים של שלבי הרישוי בפרויקטים של מחיר למשתכן שכבר קיבלו היתר בנייה מעלה כי פרק הזמן בין תאריך הזכייה במכרז הקרקע ועד לקבלת היתר בנייה הוא כשנה וחצי. "מדובר בפרק זמן קצר יחסית להוצאת היתר בנייה, דבר שלפי הערכת בנק ישראל נמשך כיום כשלוש שנים".

ואולם במדלן מזהירים כי לא די לוודא את מצב הרישוי של המגרש, אלא יש לדעת גם את מועד מסירת המגרש לקבלן. במקרים מסוימים, הפרויקט מצוי בהליך רישוי מתקדם, לקראת היתר בנייה או לאחר קבלת היתר — אך המגרש עדיין לא נמסר לקבלן, כך שאין אישור לבנייה עליו. "פרויקט מחיר למשתכן בקרית ביאליק קיבל היתר בנייה מלא — אך מאחר שהמגרש עדיין לא נמסר לקבלן, הבנייה תתחיל רק בפברואר 2018", מספרת גרינגאוז.

בתוך כך, משרד השיכון דיווח אתמול כי ההרשמה לסדרה ב' של מחיר למשתכן הסתיימה, ונרשמו כ–54 אלף משתתפים. מספרם של אלה עשוי לצמוח, שכן כ–2,000 נרשמים נוספים נמצאים בתהליכי בדיקה והנפקה.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר פועל בכל המישורים על מנת לקדם את הבנייה בישראל, ובכלל זאת להגדיל את היצע הדירות לזוגות צעירים חסרי דירה. בהתאם למדיניות זאת, מצאו גורמי המקצוע לנכון לאפשר ביצוע ההגרלה טרם קבלת ההיתר. משרד האוצר עובד בשיתוף פעולה עם הקבלנים והוועדות המקומיות, כדי לקדם את נושא ההיתרים ולהסיר חסמים. לראייה, הזמן הממוצע לקבלת היתר בתוכנית מחיר למשתכן הוא שבעה חודשים בלבד".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
שופרסל מנסה לקדם את הקולה שלה - גם במחיר רצפה
"המנהרה" - והאישה העשירה בישראל: למה העסקה שרוקמת שרי אריסון כל כך מסוכנת