לא רק רכישת דירה היא חלום שהולך ונעלם, גם מצב השכירות- התחלופה של קניית דירה, הולך ונעשה קשה. בשנה האחרונה (בין הרבעון הראשון של 2021 לרבעון השני של 2022) התייקרו דמי השכירות לדירת 4 חדרים ב-8 אחוזים בממוצע, ולדירת 3 חדרים ב-6 אחוזים בממוצע.

אתר יד 2, שערך את ההשוואה בעשרות יישובים ברחבי המדינה מצא כי על דירת 4 חדרים שולמו לפני שנה דמי שכירות בסך 4,390 שקלים בממוצע, והיום הם מסתכמים בממוצע בכ-4,740 שקלים.

תל אביב היא העיר המובילה בהתייקרות מחירי השכירות; מחיר ההשכרה הממוצע לדירת 4 חדרים בעיר הסתכמו ברבעון הראשון של 2022 בכ-9,700 שקלים, לעומת 8,200 שקלים ברבעון המקביל אשתקד - התייקרות של 18 אחוזים. דירות 3 חדרים בעיר התייקרו ב-16 אחוזים: מ-6,640 שקלים ברבעון הראשון של 2021 ל-7,460 שקלים השנה.

הביקוש בתל אביב עולה על ההיצע

"עליית מחירי השכירות בכל הארץ הינם בקורלציה לעליה במחירי הדיור; ככל שמצוקת הדיור מחריפה, בדגש על אזורי ביקוש, כך מחירי השכירות עולים", אומר שמאי המקרקעין שמוליק כהן, SK שמאות מקרקעין. "מחירי השכירות בת"א הם 'בועה' משל עצמה; השוכרים, לרוב מחוץ לעיר, מגשימים את החלום לגור בת"א ולכן הביקוש בת"א תמיד יעלה על ההיצע בתחום השכירות. הפשרה שלהם תהיה על בית ישן או על דירות גדולות יותר אותן ניתן לחלק בין שותפים. זאת הסיבה שהעלייה במחירי השכירות בדירות 4 חדרים גבוה מאשר הגידול ב-3 חדרים".

קו הרקיע של תל אביב (צילום: אפרת נומברג יונגר)
מחירי השכירות בת"א לא עוצרים | צילום: אפרת נומברג יונגר

"מחירי השכירות משקפים את ציפיות הציבור להגדלת היצע הדירות באזורי הביקוש, או יותר נכון הקושי בהגדלתו", מסכים שמאי המקרקעין אוהד דנוס,יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר. "כנראה שהציבור הפנים שהבטחות לחוד ומציאות לחוד, והשוק עובד במודול של תפוס כפי יכולתך, או במקרה הזה, תפוס גם מעבר ליכולתך".

לטענתו, גם תכניות תמ"א הריסה שמקודמות בעיר, מוציא לא מעט דיירים מדירות ותיקות, ובמקביל שולח לא מעט דיירים לחפש בשוק דירות להשכרה במיקום אותו הם מכירים, קרוב לביתם הישן אליו יחזרו בעתיד. "אוזלת יד מתמשכת של ממשלות ישראל לדורותיהן בשוק הדיור הגיעה גם לחלשים ביותר, שוק השכירות," הוא מסכם.

עפולה וטבריה על המפה

נתונים מעניינים מאוד מספקות שתי הערים בפריפריה הרחוקה – עפולה שהתייקרה בדירות 4 חדרים ב-16 אחוזים וטבריה שהתייקרה ב-14 אחוזים.

לכהן, יש הסבר על טבריה: "זינוק המחירים בטבריה נובע מהעובדה שרק בשנה האחרונה ניתן לזהות רכישות של דירות חדשות בפרויקטים חדשים 70 אחוזים מהם הם משקיעים מחוץ לעיר שבשבילם 1.2 מיליון שקלים לדירת 50-60 מ"ר ,עם נוף לים, פוטנציאל למגורים בחופשה ובעתיד AIR B&B, היא השקעה כדאית," הוא אומר.

לעומת זאת, באר שבע וחיפה, שתי הערים שבעשור האחרון משכו משקיעים לקנות בהן דירות מציגות התייקרות סולידית – דירות 4 חדרים עלו ב- 3 אחוזים בבאר שבע ו-4 אחוזים בחיפה. בקטגוריית דירות 3 חדרים, המחירים עלו ב-  4 אחוזים בבאר שבע ו-3 אחוזים בחיפה.

בכמה עלו דמי השכירות בעיר שלכם?