במארס 2016 פורסמה ב–TheMarker כתבה שכותרתה: "מספר הדירות למכירה זינק ל–30 אלף — אז מדוע המחירים אינם יורדים?" המידע לאותה כתבה התבסס על דיווח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), בנושא המכירה של דירות החדשות. לפי הדיווח, היצע הדירות ששיווקן התחיל אך עדיין לא נמכרו ("הדירות הלא מכורות") גדל בהתמדה ב–10% בשנה — והגיע לשיא של 29,750 דירות, נכון לסוף ינואר 2016. הנתון שבר שיא של 15 שנה. ואולם השבוע התגלה כי נתוני הלמ"ס היו שגויים.

מתברר כי בשנתיים האחרונות נרשמו בפרסומי הלמ"ס נתונים מופרזים — לעתים ביותר מ–2,000 יחידות — על מלאי הדירות למכירה. הנתונים השגויים תוקנו רק חודשים לאחר מכן. העיוותים האלה היו שיא של תופעה שאירעה בשנים האחרונות, שבה הפרסומים של הלמ"ס לגבי מאגר הדירות הלא מכורות מוטים כלפי מעלה. התופעה הביאה בחודשים מסוימים להקפצה של אלפי יחידות דיור — שלא היו קיימות במאגר בפועל.


הנתונים השגויים תוקנו רק בדיעבד, חודשים ארוכים לאחר הפרסום הראשוני, ואותו "שיא" שעליו דיווחנו לא התקיים במציאות. לפי הנתונים המעודכנים לינואר 2017, מספר הדירות הלא מכורות לינואר 2016 היה 27,544 דירות — נתון הנמוך בכ–7.5% מזה שפורסם במקור. הטעויות בנתונים הביאו לכך שכלל המגמה שדווחה ב–2015 היתה שגויה. בעוד לפי נתוני הלמ"ס הראשוניים מלאי הדירות הלא מכורות נמצא בעלייה מתמדת — הנתונים המתוקנים מצביעים על מגמה הפוכה.

לפרסומים על מגמות בהיצע הדירות יש משמעות בכל הקשור לקביעת מדיניות ממשלתית, ואף להחלטות של יזמים לגבי ייזום פרויקטים חדשים. כך, למשל, ייתכן כי יזמים שהתלבטו אם להתחיל בבנייתו של פרויקט חדש, נרתעו למראה הגרף העולה של מספר הדירות הלא מכורות. לחלופין, ייתכן כי פקידי האוצר הסיקו באופן שגוי כי מדיניותם להגדלת ההיצע נוחלת הצלחה מסחררת, ועל סמך מידע זה קיבלו החלטות מדיניות — כשהמציאות היא הפוכה.

ללמ"ס לקח זמן רב עד שהכירה בכך שמדובר בכשל מערכתי, הנובע כנראה מנתונים שגויים שהגיעו ממשרד הבינוי והשיכון. הנושא הועלה לראשונה בפומבי על ידי מנהל תחום הדיור בלמ"ס, ג'ורג' קון, ביום רביעי השבוע בישיבת הוועדה המייעצת ללמ"ס לעניין מחירי הדיור. דברי קון בוועדה, שלפיהם הכשל נובע משיבוש באופן שבו אוסף משרד השיכון את הנתונים, קיבלו אישור מנציגת משרד השיכון בוועדה, אירה דיאמנדי, המנהלת את אגף הניתוח הכלכלי במשרד. השניים אמרו כי הם עובדים במשותף כדי לפתור את הנושא, וכי עד למציאת הפתרון לבעיה יוקפאו הפרסומים על מכירת דירות חדשות ועל מלאי הדירות למכירה. בכלל זה צפוי להידחות למועד לא ידוע הפרסום לסיכום נתוני 2016, שהיה שאמור לצאת בעוד כשבוע.

כעת ניתן לומר ברמה גבוהה למדי של ודאות כי גם הנתונים שפירסמה הלמ"ס לגבי 2016 — המראים מגמת עלייה חדה במספר הדירות הלא מכורות באותה שנה, ממש כמו ב–2015 — אינם מדויקים. לפי הדו"ח האחרון, שיצא ב–10 בינואר, והתייחס למצבת הדירות הלא מכורות בסוף נובמבר 2016, שבר מספרן "שיא" נוסף — 31,150 יחידות. מספר זה, אילו היה מדויק, היה מצביע על זינוק מדהים של 19% במלאי הדירות הלא מכורות בתוך שנה (המלאי בסוף נובמבר 2015 היה 26,136). אבל רק כשיסיימו משרד השיכון והלמ"ס את בדיקת הכשל שהביא לעיוות הנתונים, נוכל לומר אם הפעם העלייה בהיצע הדירות קיימת במציאות, או ששוב יעידו נתוני האמת על מגמה הפוכה לחלוטין.

מהלמ"ס נמסר: "בדומה ללשכות סטטיסטיות בעולם, נוקטת הלמ"ס במדיניות של מזעור נטל השבה ובמניעת בזבוז כספי ציבור, ולכן משתדלת להשתמש, עד כמה שניתן, בנתונים הנאספים במשרדים אחרים. לצערנו, בחלק מהפרסומים האחרונים, שעוסקים בתחומי הדיור והבנייה, היה צורך לתקן נתונים ראשוניים בעקבות מידע חדש שהתקבל ממשרדים אלה, כתוצאה מפיגור בדיווח, מביטול עסקות, וכדומה".

ממשרד השיכון נמסר: "המשרד עוסק בחודשים האחרונים בטיוב נתוני הבינוי שבאחריותו, תהליך שצפוי להסתיים בשבועות הקרובים. נתוני המכירות של דירות חדשות מצויים בידי הלמ"ס ורשות המסים".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
נתניהו אמר שמותר לקבל מתנות מחברים? עכשיו תקראו את זה
"הרס הרסני": קוראים לזה אנרכיה, וטראמפ עושה את זה בכוונה