בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמים כי מדד שכר הדירה עלה ב-0.2% בלבד? עלייה ממוצעת של 1.6% בשכר הדירה? אם תשאלו את ציבור השוכרים, ואת השוכרת חן סלע בפרט, בלמ"ס כנראה שלא יודעים כלום. 

סלע, בת 29, מתכנתת ונשואה ממרכז תל אביב, הייתה אמורה לחדש בעוד שבועיים את חוזה השכירות על דירת שני החדרים שבה היא ובעלה מתגוררים מזה שנתיים. אלא שבתחילת השבוע היא הופתעה לגלות שבעלת הדירה שלה מבקשת לעדכן את שכר הדירה מ-5,100 שקלים ל-8,500 שקלים.

המומה מהזינוק, שמגלם עלייה של 67%, סלע ביקשה את עזרת הגולשות בקבוצת הפייסבוק "עוברות ושוות": "עליית מחירי הדיור הגיעה גם אלינו. האם זה חוקי? האם יש משהו בחוק שיכול להגן עלינו מהעלאה כזו סטנדרטית?". הפוסט שהעלתה צבר תהודה רבה ומאות תגובות, ביניהן ענייניות יותר שניסו לסייע, וביניהן ענייניות פחות ומוכרות יותר, באווירת "לא חייבים לגור בתל אביב". בינתיים, הזוג קיבל גרייס של חודש וחצי עד חודשיים מבעלת הדירה בשכר דירה זהה למה ששילמו עד כה כדי שיתאפשר להם לחפש דירה חלופית, לאחר שהתלוננו בפניה על ההודעה המאוחרת. 

"מבחינתנו לא הייתה שאלה אם ממשיכים או לא, היה לנו ברור שכן", מספרת סלע. "אנחנו מתים על הדירה וביחסים ממש טובים עם בעלת הדירה. היא לא שופצה לפחות ב-15 שנים האחרונות, אנחנו משקיעים בדירה מכספינו, שיפצנו ותיקנו בעיות בדירה על חשבוננו, אבל יש קשיים שלא מצדיקים שהדירה תעלה כל כך הרבה" .

לסלע היה מובן ששכר הדירה שהיא ובעלה משלמים נמוך באופן משמעותי ביחס למקובל באזור, ולכן הם הרגישו בנוח לשפץ, לתקן ולטפל בליקויים על חשבונם. לדברי סלע, כל זאת בזמן שבעלת הבית התמהמהה לתקנם מאחר שהיא ציפתה שבעתיד המבנה ייכנס להליך תמ"א 38. כעת, משהבינה שההליך עוד רחוק ממימוש, ביקשה בעלת הדירה לתקן את הליקויים ובמקביל להזניק את שכר הדירה. 

"בעלת הדירה אמרה שהיא עובדת עם מתווך שאמר לה שברחוב לידינו אלו המחירים ולכן היא החליטה להעלות ל-8,500", מעידה סלע, "הוא צודק, הסתכלתי ב׳יד2', יש פה דירות במחירים מטורפים."

בבדיקה שגם אנחנו ערכנו לנכסים להשכרה שמפורסמים כעת ב"יד2" באזור מגוריה של סלע, כמעט נדמה לרגע ששלושת הרחובות במרכז תל-אביב שעליהם שר האוצר ליברמן מדבר - נמצאו. בנכסים בעלי פרמטרים דומים של שני חדרים עם מרפסת, 55 מ"ר לפחות, ללא חניה, ללא מעלית וקומה שנייה ומעלה, עולה כי מחירי השכירות המבוקשים נעים בין 8,200-8,500 שקלים לחודש.

הפוסט קבוצת עוברות ושוות (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

"אני מודה שברגע האמת לא ממש הגבתי. כל מה שהצלחתי להוציא מהפה זה שאנחנו צריכים לחשוב על זה ושיש לנו עוד שיקולים", נזכרת סלע בשיחה שנערכה בסלון הדירה עם בעלת הבית, "באיזשהו שלב היה רגע מעליב ולא במקום שבו היא שאלה אותי אם אנחנו עובדים בהייטק. זה לא רלוונטי. זה לא אומר כמה אנחנו מכניסים, והכסף שלי לא הפקר ונתון להחלטה של מישהו אחר מה לעשות אתו. אנחנו חוסכים להרבה דברים אחרים, כמו דירה למשל." 

מחד, סלע יכולה להבין את הסיבות שעומדות מאחורי ההחלטה של בעלת הדירה. "היא רואה בחדשות מחירים מטורפים ודיברה עם מתווך שנתן לה את קצה המחירים באזור, וזה מה שהשפיע על ההחלטה שלה", היא אומרת, ומאידך, היא לא מצליחה להבין מה יהיה פרופיל הדיירים שישכרו את הדירה במחיר כזה במקומה. "זו לא דירה למשפחה, לא לסטודנטים, חבר׳ה בהייטק כמונו גם לא מוכנים לזה. אם אתה כבר מוכן לשלם כל כך הרבה, יש אפשרויות אחרות בחוץ. אני לא מבינה מי האנשים שמסכימים."

בינתיים סלע מעידה כי בהמשך ינסו לנהל שיח עם בעלת הדירה לגבי גובה שכר הדירה, ואם לא יגיעו להבנות יתכן שיעזבו את האזור ויחפשו דירה אחרת באזורים כמו רמת גן, גבעתיים או בשכונות צפוניות יותר בעיר. 

"יש מחירים של שוק ומחירים של שוק שהשתגע, והשוק קצת השתגע"

את שירלי ורנר, מנהלת קבוצת רי/מקס אושן תל-אביב, הצלחנו לתפוס בהפתעה עם שני קצוות המחירים. "5,100 שקלים לחודש זה מחיר זול ומצחיק, איך שלא תהפכו את זה, אבל 8,500 שקלים גם בשוק של היום זה יקר וסופר מוגזם", היא אומרת בהתייחס למפרט הדירה שסלע ובעלה שוכרים, ומספרת שלא נתקלה עדיין בעלייה כה קיצונית. "אנחנו מתייחסים בתל אביב לממוצע של 3,000 שקלים לחדר, ואם יש לדירה כזו מעלית, חניה או פרמטר אחר שגורם להעלאת המחיר, אז מן הסתם תהיה עלייה מעל הממוצע הזה. לו היו שואלים אותנו, היינו אומרים ששווי שכר הדירה נע בין 6,000-6,500 שקלים."

 

ורנר משתפת כי בשלושת משרדיה בתל-אביב התקבלו לאחרונה עשרות שיחות מבעלי נכסים שביקשו לבדוק את שווי שכר הדירה שלהם. "ב-90% מהמקרים המלצנו על עלייה של לא יותר מ-5% ובמקרים מסוימים אף המלצנו לא להעלות כלל, אבל בעיקר דיברנו על העובדה שאם יש שוכר שהוא לאורך זמן, לא בעייתי וטוב, לפעמים שווה לשמר את הקיים מאשר לצאת עם איזושהי פנטזיה שתעלה בחודש או חודשיים שהדירה תעמוד ריקה, וכך הם כבר יפסידו את העלייה שלכאורה חשבו שהם יקבלו." 

ורנר מאמינה כי שוק השכירות נכנס בימים אלו למגמת התייצבות במידה מסוימת. "בסוף יש מחירים שמוצעים לשוק, ומחירים של שוק שהשתגע, והשוק קצת השתגע", היא מעידה אודות מה שהיא פוגשת בשטח, "זה לא שאנחנו נמשיך לראות עליות, אבל אני חושבת שאם יהיו כאלה, הן יחזרו להיות כמו בימים היותר שפויים ולא כפי שהיה בשנתיים האחרונות, כי לאן כבר אפשר עוד לעלות?"