כמה כסף מפסידה מדינת ישראל במסים משוק שכירות הדירות? שאלה שקשה לענות עליה. הסיבה: למדינה אין באמת מידע כמה דירות מושכרות, והנתונים שכבר קיימים סותרים זה את זה.

שוק השכירות מתנהל בערפל סמיך ומגלגל עשרות מיליארדי שקלים בשנה, שרבים מהם לא מדווחים לרשויות המס, והופך בחסות המדינה ואי הרצון של הפוליטיקאים לחשוף אותו לציבור, למקור להעלמות מס.

מדוע מוותרת המדינה בקלות רבה כל כך על ענף שפוטנציאל ההכנסה ממנו הוא עצום? ודאי לאור הצורך במקורות כספיים שהתחדד עם משבר הקורונה והגירעון התופח.

הלמ"ס: נתונים שנסמכים על הצהרות

הבעיות בחקר השוק הזה מתחילות מנתוני היסוד, שהפערים ביניהם גדולים מאוד. נכון להיום מספר גורמים שונים מחזיקים בנתונים שונים לגבי מספר הדירות, וכל אחד לא "מדבר" עם הגוף השני. נושא שקצת מזכיר את נושא האבטלה בישראל שנמדד על ידי הלמ"ס באופן אחד ועל ידי שירות התעסוקה באופן אחר.

נתחיל מהלמ"ס. על פי סקר דירות ומבנים בישראל, לפני שנה היו בישראל 2.7 מיליון דירות. בהמשך, על פי סקר הדיור בישראל, נכון ל-2018 66.5% ממשקי הבית בישראל גרו בדירה בבעלותם. במלים אחרות - כשליש מסך הדירות בישראל הן בשכירות. אם נשלב בין השניים, כ-1.8 מיליון דירות מאוכלסות בבעליהן, והיתרה, כ-900 אלף - מאוכלסות על ידי אחרים. ואולם על פי סקר הדיור - ל-718 אלף משקי בית אין בעלות על דירה. כלומר, פער של כ-200 אלף דירות בשכירות. ההפרש יכול להיות מוסבר בקיבוצניקים למשל, שחיים בדירות שלא שלהם, או במקרים שבהם שתי משפחות מתגוררות במקביל באותה דירה.

רשות המסים: נתוני חסר של משקיעים

בעוד הלמ"ס מתבססת על סקרים והצהרות, נתון אחר לחלוטין מגיע מרשות המסים והוא עוסק נקודתית במשקיעים ובדירות שבידיהם. ההנחה כאן לצורך איסוף הנתונים היא שמאחר שמשקיע אינו יכול לגור ביותר מדירה אחת - פרי ההשקעה שלו באחזקות האחרות הוא למעשה השכרתן לאחרים.

לפי נתוני רשות המסים, יש בישראל כ-330 אלף איש שמחזיקים ביותר מדירה אחת. הרשות מתבססת על מידע שמדווח לה על ידי בעלי אותן דירות, וגם מדיווחי עסקאות שוטפים. על פי חוק, כל עסקת נדל"ן בישראל חייבת להיות מדווחת לרשות המסים, שכן יש לבדוק את חבות המס של שני הצדדים - מוכרי הדירות במס שבח ורוכשי הדירות במס רכישה.

 

אם נמיר את המספרים שבידי רשות המסים למספר הדירות להשכרה נגלה כי לרשות מידע על כ-450 אלף דירות שמושכרות. כלומר מחצית מהערכת המקסימום של הלמ"ס וכ-40% פחות מההערכה הנמוכה יותר. מהיכן נובעים הפערים? מן הסתם מדיווחי חסר לרשות המסים. לרשות אמצעים לעלות על משקיעים שרוכשים דירות, ואולם מי שמצליח לעתים מזומנות לחמוק מתחת לרדאר שלה הם יורשי דירות, למשל, וכאלה יש אלפים רבים.

רק 110 אלף בעלי דירות משלמים מס

כשמתרגמים את הפערים לכלכלה, הם צורמים יותר. על פי החוק, אדם שמשכיר דירה תמורת 5,070 שקל לחודש ומעלה מחוייב לדווח עליה לרשות המסים ולשלם מס, באחד משני מסלולים: לשלם מס מוטב של 10% על ההכנסות, או לכלול את ההכנסות במסגרת סך הכנסותיו ממקורות נוספים, ולשלם את המס השולי הנובע מכולן.