המדינה בוחנת החלת חובת ביטוח בדירות, וזאת כמענה להתמודדות עתידית עם נזקים מרעידות אדמה וגם עם קריסת בניינים, כפי שהייתה בחולון אשתקד.

את התכנית חשף אתמול (ב') הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון ד"ר משה ברקת, בכנס שקיימה חברת עדיף תקשורת בנושא ביטוח אלמנטרי. כיום יש ביטוח חובה, מעוגן בחוק, רק בביטוחי רכב. יש חובת ביטוח מבנה בלבד כשלוקחים משכנתא למימון רכישת דירה. לפי נתוני האוצר, כ-55% מהדירות בישראל מבוטחות בביטוח כלשהו (מבנה, תכולה או שניהם), כך שכ-45% מהדירות כלל אינן מבוטחות. עוד נתון חשוב – ביטוח נזקי רעידת אדמה נמצא בתוך פוליסת הדירה. המבוטח יכול לבקש להסיר את הכיסוי ואז יקבל הנחה בפרמיה. רק כ-10% לא מסירים את הכיסוי.

הבעיה מורכבת הרבה יותר בבניינים משותפים, שרעידת אדמה יכולה להביא לקריסה כוללת שלהם. חובת ביטוח דירה תחסוך למדינה כסף רב שיגיע מחברות הביטוח, אם חלילה נחווה כאן רעידת אדמה רצינית. רעידות האדמה הקלות והתכופות שהתרחשו בצפונה של המדינה בחודשיים האחרונים, הזכירו לנו שרעידת אדמה רצינית בישראל היא עניין של זמן בלבד. על פי דוח שהוכן עבור מרכז המחקר והמידע של הכנסת, כ-28,600 מבנים עלולים להיהרס באופן חמור בעת רעידת אדמה חזקה, וכי יותר מ-80 אלף מבנים, בני שלוש קומות או יותר, טעונים חיזוק ומיגון.

עם זאת, לא ברור קצת תאכף החובה הזו. בתחום הרכב אי אפשר לעבור טסט ללא ביטוח. לא ברור איזה מנגנון אכיפה יוודא את הביטוח אצל בעלי דירות.

"רעידת אדמה היא נושא שנמצא כל הזמן על השולחן, ואנחנו לא יודעים מתי ואם זה יקרה," אמר ברקת. "בנושא רעידת אדמה, צריך להתחיל לחשוב, וזו חשיבה ראשונית מאד שאנחנו מבצעים, על חבות והיקף הביטוח. כל הזמן ניסינו לפתור בעיות שקיימות במצב הנוכחי ואני סבור שלספק פתרון שנוגע לבעיה מסוימת זה להתמודד איתה מהשורש. יכול להיות שצריך ביטוח חובה, זה נושא המתחיל להיבחן ראשונית ואנחנו נרצה לבחון את זה יותר לעומק בהמשך". לדבריו, צוותים של הרשות ומשרד האוצר ומשרדי ממשלה אחרים מעורבים בנושא זה של התמודדות עם נזקי רעידת האדמה וגם של קריסת מבנים.

"צריך למצוא פתרון לבעיות שמתחילות להרים ראש עכשיו אבל עשויות להתעורר עוד יותר בעתיד," ציין הממונה. "התמוטטות בניינים, כמו שקרה בחולון. אין ספק שהרשות פעלה במקרה הזה לטובת המבוטחים (הנחתה את חברות הביטוח לפצות מבוטחים גם אם בפוליסות שהחזיקו חלק מהדיירים לא היה כיסוי לקריסת מבנה שלא כתוצאה מפיצוץ פתאומי או רעידת אדמה. ר.מ.). אבל צריך לא להתבלבל בנוגע למה שקשור ל'מלפנים משורת הדין, ומהו אלמנט של כיסוי סביר שנמצא בפוליסה. אמרתי בעבר שנדאג שמה שנעשה 'לפנים משורת הדין', צריך להיעשות לאוכלוסיות רחבות יותר ולא רק למי שהממון בכיסו. אי אפשר להניח ש'לפנים משורת הדין' הופך להיות אלמנט עיסקי רגיל בתחומי הביטוח. לכן אנחנו צריכים להתמודד בצורה נכונה עם האתגרים האלה ברמה רחבה יותר".