כמו שזה נראה עכשיו, מחירי החשמל יישארו גבוהים, ואולי עוד יעלו. תעריפי החשמל התייקרו ב-8% בשנה האחרונה - אם באוגוסט 2022 שילמנו על קוט"ש 57.4 אגורות (בתעריף אחיד לבית פרטי), היום נשלם כבר 62.5 אגורות.

זה אולי נשמע כמו הבדל קטן, אבל ההבדל הזה מצטבר לכמה מאות שקלים נוספים בשנה. אז מה אפשר לעשות? חוץ מלהתקין מונה חשמל חכם ולעבור לספק חשמל פרטי, אפשר להכין מהלימון לימונדה, ולמכור חשמל לחברת החשמל - במקום שהיא תמכור לנו.

בדקנו עם אתר מידרג ומתקיני המערכות הסולריות המדורגים בו, האם משתלם להקים מערכת סולרית ביתית, ותוך כמה זמן מתחילים להרוויח (ספוילר - אל תבנו על זה לחופשה הקרובה, זה ייקח בערך 6 שנים). 

שאתם תשלמו? שחברת החשמל תשלם

אז זה עובד? במערכת סולרית, פאנלים הופכים אנרגיה סולרית לאנרגיה חשמלית. אפשר לאגור את החשמל הזה לשימוש עצמי או למכור אותו לחברת החשמל. כשאתם מתקינים מערכת סולרית, אתם חותמים על חוזה של 25 שנים עם חברת החשמל (כן, סוג של חתונת כסף, תרתי משמע). לפני שישתלט עליכם פחד ממחויבות, אפשר להירגע: "זה אולי נשמע כמו הרבה זמן, אבל מערכות סולריות הן עמידות מאוד - פאנלים סולריים יכולים להחזיק עד סוף התקופה הזו, והממיר יצטרך החלפה פעמים בודדות. זו גם בעיקר התחייבות של חברת חשמל כלפיכם. בעלי מערכות סולריות לא באמת חייבים לה משהו בחזרה" מספרת דקלה גילן, עורכת תוכן באתר מידרג. 

ברוב המקרים, מתקינים בבתים פרטיים מערכות סולריות בהספק של עד 15 קילוואט, וככל שהמערכת בעלת הספק גבוה יותר, כך היא מייצרת יותר קוט"ש. חברת החשמל משלמת 48 אגורות לכל קוט"ש. לדוגמה, אם המערכת שלכם מייצרת 20,000 קוט"ש בשנה, חברת החשמל תשלם לכם 9,600 שקל. 

שדה הפקת החשמל הסולארי על גג הכנסת (צילום: גיא מדור, דוברות הכנסת)
אפילו בכנסת חוסכים | צילום: גיא מדור, דוברות הכנסת

איפה אפשר להתקין מערכת סולרית

אפשר להתקין מערכת סולרית על כל גג תקין, יציב, וכזה שלא סובל מנזילות. כן, גם אם הוא שטוח או עם רעפים. שימו לב - לכיוון ההתקנה של הפאנלים יש השפעה קריטית על התפוקה החשמלית. הפאנלים צריכים לפנות דרומה, שם יש מקסימום שעות של חשיפה לשמש. בגג שטוח יש גמישות רבה בעניין הזה, אבל גג רעפים הוא קצת מרדן - כל פאה פונה לכיוון אחר. אין מה לדאוג - הרבה אנשים מתקינים מערכת סולרית על גג רעפים, אבל קחו בחשבון שהתפוקה עלולה להיות יותר נמוכה.

בנוסף לזה, כדי להכין את השטח ולמנוע פגיעה בתפוקה, רצוי להזיז כל דבר שיוצר צל על הגג כמו דוד שמש, צמרת של עץ או הזולה שהילדים בנו. במקרים מסוימים, צל על פאנל אחד יכול להשפיע לרעה גם על התפוקה של פאנלים אחרים, ולמנוע מכם כמה מאות או אלפי שקלים.

תוך 10 שנים גג: החזר השקעה במערכת סולרית

כסף זה לא הכל, וייצור חשמל במערכת סולרית הוא קודם כל ירוק, ומצמצם את הפגיעה בסביבה. אבל לצד הרווח הסביבתי, מערכת סולרית היא לא דבר זול, אז תוך כמה זמן כל העסק יהפוך למשתלם?

עלות התקנה של מערכת סולרית נעה בין 50 ל-100 אלף שקל, כשהמחיר תלוי בהספק המערכת. נח, מתקין מערכות סולריות עם ציון של 9.75 באתר מידרג, מסביר: "כשמדובר במערכות סולריות, ברוב המקרים, כמה שיותר גדול יותר טוב. מבחינת החזר השקעה, אני לא ממליץ להתקין מערכת סולרית למי שיש גג של פחות מ-70 מ"ר. בגג של 70 מ"ר ומעלה, ההשקעה תחזור תוך 7-6 שנים בממוצע. מי שיש לו גג קטן יותר, נגיד 40 מ"ר, יקח לו הרבה יותר זמן להחזיר את ההשקעה".

מערכות סולריות בגודל הנכון (לפחות 70 מ"ר, ולפחות 8 קילוואט) יחזירו את ההשקעה בתוך 10 שנים גג

גילן מדגישה: "גודל הגג הוא קריטי, כי בסוף הוא משפיע על כמות הפאנלים שאפשר להתקין, וכמה חשמל המערכת תוכל לייצר. לרוב המערכות יש הספק של קילוואט אחד של חשמל על כל 10-7 מ"ר בגג". משכית, מתקינת מערכות סולריות שמדורגת באתר מידרג, אומרת: "יש לקוחות שעושים את זה כי זה ירוק, בלי התחשבות בהחזר ההשקעה. אבל מבחינה כלכלית, צריך להתקין מערכת עם הספק של 8 קילוואט לפחות כדי להחזיר את ההשקעה".

בשורה התחתונה - מערכות סולריות בגודל הנכון (לפחות 70 מ"ר, ולפחות 8 קילוואט) יחזירו את ההשקעה תוך 10 שנים גג, וייצרו רווח נקי לאורך 15 שנה לפחות, עם הוצאות מעטות על ניקיון ותחזוקה.

אנרגיה סולארית (צילום: shutterstock By Smileus)
גג רעפים מהווה אתגר | צילום: shutterstock By Smileus

תחזוקה לא פחות חשובה מתכנון 

כל תהליך התקנה מתחיל בתכנון טוב. חברת ההתקנה תיצור הדמיה של המערכת הסולרית על הגג שלכם, עם צפי הכנסות ל-25 שנים הקרובות. ההדמיה צריכה לכלול: תחזית מזג אוויר, תחזית צל, ותחזית ירידה טבעית בתפוקה בגלל בלאי.

שימו לב - רוב ההדמיות לא כוללות תחזית הוצאות על ניקיון ותחזוקה, וגם זו הוצאה שתצטרכו לקחת בחשבון. ניקיון צריך להתבצע פעמיים בשנה לפחות (כדי שהלכלוך לא יסתיר לפאנל את השמש) ולא רק בפסח. נח מסביר: "לא מכניסים הוצאות ניקיון ותחזוקה לתחזית כי יותר מחצי הלקוחות שלנו בוחרים לנקות לבד, עם מטאטא מתיז מים ומיכל לריכוך מים מאבנית. אלה הוצאות קטנות. כל עוד יש ללקוח מעקה תקני בגג, הוא יכול לבצע את הניקיון בעצמו. אם אין, הוא יכול להזמין שירות ניקיון במחיר 450-400 ₪, או להתקין מערכת שטיפה אוטומטית".

טיפים להגדלת התפוקה: אל תתפשרו על הזול 

כשזה מגיע לבחירת הפאנלים עצמם, הרבה מעדיפים לחסוך, אבל זה לא משתלם לטווח הארוך: "אני בוחר בפאנל עם הספק גדול וירידת תפוקה מינימלית. בפאנלים פחות איכותיים, הירידה בתפוקה היא 0.6% לשנה, אבל הפאנלים שאני משתמש בהם יורדים רק ב-0.4% בשנה" מסביר נח. "זה נשמע קטן, אבל בסוף זה מתבטא באלפי שקלים על פני 25 שנה. אם הלקוח מעדיף דגם יותר זול, גם זה אפשרי." ברק, מתקין מערכות סולריות שמדורג באתר מידרג, מדגיש: "התקן קובע שתפוקה של פאנל יכולה לרדת ב-0.5% בשנה, וסך הכל 12.5% ב-25 שנה. אם הירידה גדולה יותר, חובה להחליף ללקוח את הפאנל במסגרת האחריות".

אחרי שלב התכנון, חותמים על חוזה עם חברת ההתקנה. היא כבר תסדר את כל הבירוקרטיה (שלא פוסחת על התחום הזה), ותגיע להתקנה שתיקח עד שלושה ימים. אחרי שיחברו אתכם לרשת החשמל הארצית, העניינים עוברים לידיים שלכם. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לנטר את התפוקות של המערכת באפליקציה בערך פעם בחודש (זה לא מורכב, וחברת ההתקנה תעזור לכם בזה), ולנקות את המערכת פעמיים בשנה (לפחות).

נכון, זו לא ממש הכנסה 'פסיבית', כי צריך לדאוג מידי פעם לניקוי וניטור, אבל זו השקעה כלכלית שמצמצמת את התשלומים לחברת החשמל, וגם מייצרת רווח בעתיד.

אתר מידרג מדרג מתקיני מערכות סולריות ועוד אלפי בעלי מקצוע על פי חוות דעת של לקוחות מאומתים. באתר יש מעל 1,770,000 חוות דעת ב-125 תחומים שונים. המלצות על בעלי המקצוע זמינות באפליקציה ובאתר.