מחיר למשתכן, תוכנית הדגל של שר האוצר משה כחלון בשוק הדיור, נועדה בעיקר לאפשר לזוגות צעירים בעלי אמצעים מוגבלים לרכוש דירה במחיר סביר. התוכנית אמורה היתה להסתיים ב–2019. ואולם כפי שזה נראה כעת, התוכנית צפויה להימשך, לאחר שתובא השבוע להארכה במועצת מקרקעי ישראל, שאמונה על מתן ההנחות בקרקע ליזמים.

לא מעט כבר נכתב על חסרונותיה של מחיר למשתכן, ובעיקר על הסבסוד הבעייתי שהיא מעניקה ללא הבחנה, גם למשפחות עשירות. תנאי הסף היחיד להשתתפות בהגרלות הוא אי־בעלות על דירה (זוג או יחיד מעל גיל 35) — ללא קשר למצב הכלכלי. כפי שקורה לא פעם עם תוכניות תמיכה ממשלתיות, חלק לא קטן מהנהנים מההטבות נמנים עם שכבות אוכלוסייה חזקות, שמחזיקות ביותר מידע ובאמצעים עודפים לעומת אוכלוסיות חלשות יותר.

רשימת הזוכים בהגרלות של מחיר למשתכן כוללת גם שלושה מנהלים בכירים בשוק ההון הישראלי, ששמותיהם שמורים במערכת.

בכירים אלה מצטרפים בוודאי לבעלי אמצעים נוספים שזכו למתנה הנדיבה מהמדינה — סבסוד של מאות אלפי שקלים עד מיליון שקל לרכישת דירה באזורי ביקוש במרכז.

הראשון הוא סמנכ"ל כספים בחברה ציבורית בבורסה, שנהנה משכר מפנק במסגרת תפקידו — וזכה בדירה בפרויקט ברמת גן. השני הוא מתעשר היי־טק, שביצע לא פחות משלושה אקזיטים — וזכה בפרויקט בגליל ים, הרצליה. השלישי הוא פיננסייר בכיר בשוק ההון, שזכה בפרויקט ברמת אפעל.

סבסוד עקיף לעשירים

החברה היזמית באחד מהפרויקטים ברמת גן מסרה לזוכה כי ההנחה לעומת מחיר השוק מסתכמת ב–1.05 מיליון שקל. לפי הערכות, מתעשר ההיי־טק נהנה מהנחה דומה של כמיליון שקל, ואולי אף יותר. זהו סבסוד מפליג לעומת ההטבה שמקבלים זוכים בפרויקטי מחיר למשתכן בפריפריה — 0–150 אלף שקל, שכמעט מתבטלת ביחס לדירות המשווקות על הנייר בפרויקטים דומים.

הסבסוד העקיף למשפחות עשירות אינו נתחם רק בזכיות של בודדים. באחרונה פורסמו מכרזים לקרקעות בדרום רמת השרון, ליד שכונת תל ברוך צפון שבצפון ת"א. על הקרקעות ניתן לבנות 458 דירות יוקרה, בעלות של 3–4 מיליון שקל בשוק החופשי.

בדומה לאזורי ביקוש אחרים, גם בהגרלות על הפרויקטים בצפון ת"א צפויה התנפלות — ויש לכך סיבה טובה; לפי הערכות, סך הסבסוד הממשלתי לדירה יכול להגיע עד 1.2 מיליון שקל. מאחר שהדירות יקרות עבור רוב הנרשמים, מי שצפוי ליהנות מהסבסוד הנדיב יהיו בעיקר ילדים למשפחות אמידות, שיוכלו להעמיד את ההון העצמי הדרוש — 1–2 מיליון שקל.

עד כה, עלותה של תוכנית מחיר למשתכן נאמדת בכ–7 מיליארד שקל, בלי שהצליחה להביא לתפנית בשוק הדיור. יש הסבורים שהתוכנית אף תרמה לעלייה במחירי הדירות מכיוון שהיא יצרה ביקושים מלאכותיים לדירות במחיר מבצע. גם משך ההמתנה לדירות בפרויקטים, שחלקם הוגרלו עוד קודם לקבלת היתרי הבנייה, שחק את ההנחות לרוכשים, במיוחד באזורי הפריפריה — וייתכן שחלק מהזוכים אף יצאו מופסדים.

"המדינה חילקה לנו צ'קים חינם — לא להאמין", אמר אתמול אחד מהזוכים בדירה במרכז, שהופתע מהמתנה הנדיבה שקיבל מהמדינה, ללא הצדקה. "עברו שנתיים מהזכייה ועד להתחלת הבנייה, שתימשך שלוש שנים. כך שבתוך שנתיים מקבלת הדירה, אוכל למכור את הדירה ברווח".

זהו הכישלון הגדול של התוכנית, וגם של השר החברתי מכולם, כחלון: העמקת הפערים החברתיים־כלכליים בעידוד המדינה. הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות.

הכתבה פורסמה באתר TheMarker

כתבות נוספות:
פיקוד העורף הפתיע - והמשק איבד יותר ממיליארד שקל
ארבעה ישראלים מחזיקים רווחים בסך 4 מיליארד שקל - רשות המסים בעקבותיהם