ברוב פרויקטי הבנייה בארץ כיום משווקות בעיקר דירות גדולות, אבל הנחיה חדשה מטעם מנהל התכנון עשויה לשנות את תמהיל הדירות בארץ בשנים הבאות. ההנחיה, שאותה אנחנו מפרסמים הערב (רביעי) לראשונה ב"מהדורה המרכזית", תצא לכל ועדות התכנון והעיריות – ותגדיל את דרישת המינימום לדירות קטנות בכל פרויקט גדול שנבנה.

כיום, החובה היא שיהיו מינימום 20% דירות עד 80 מטר. הסטנדרט החדש יעלה ל-25%-40% דירות קטנות, ויקבע גם חובה לדירות קטנות במיוחד – 5%-10% מהדירות יהיו עד 55 מטר, 20%-30% מהדירות יהיו של 56–80 מטרים. ההנחיה החדשה תיכנס לתוקף בתוכניות שיוגשו לאישור החל מחודש ינואר.

הרקע להנחיה החדשה הזו הוא שבמנהל התכנון שמו לב שהביקוש לדירות קטנות נמצא דווקא במגמת עלייה. הסיבה לכך נעוצה בעלייה בשיעור הגירושים ובגיל הנישואים. כמו כן, ישנם משקיעים שמחפשים דירות קטנות להשקעה, וגם יותר אנשים זוכים להאריך ימים – אבל חיים לבד.

אילוסטרציה (צילום: גלעד שלמור, חדשות)
המדינה תקטין את הדירות, ארכיון | צילום: גלעד שלמור, חדשות

מנכ"ל מנהל התכנון, רפי אלמליח, מסביר: "גילינו שיש פער ממש גדול בין כמות הדירות הקטנות למספר האנשים שצריכים אותן. אנחנו מבינים שצריך לתת מענה לאוכלוסיות שונות ולמשפחות שונות, ולכן צריך לדאוג גם לצורך של דירות קטנות ולא רק לסטנדרט של 4–5 חדרים".

יש כמה ערים שכבר עלו על הכוונת של מנהל התכנון כדי ליישם בהן את ההנחיה: בכפר סבא, למשל, משקי הבית הקטנים הם 50%, אבל שיעור הדירות הקטנות הוא רק 16%. באשדוד, 45% ממשקי הבית הם קטנים, אבל שיעור הדירות הקטנות עומד על 32% בלבד. בנתניה 51% ממשקי בית קטנים, אבל רק 38% מהדירות הן דירות קטנות. עכשיו, הערים האלה יהיו חייבות להתיישר לפי הסטנדרט החדש ולהגדיל את המלאי.

גודל הדירות בישראל יותר מהכפיל את עצמו – מממוצע של 2 חדרים בשנת 1955, לכמעט 5 חדרים בשנים האחרונות (ממוצע של 4.7 חדרים בשנת 2017).