אלפי הרקטות ששוגרו לישראל והמעטות שבהן שאף פגעו וגבו קרבנות, מעלות שוב את סוגיית החשיבות של הממ"ד בדירה או בקומה (ממ"ק).

על פי נתוני התאחדות הקבלנים בוני הארץ, בכ-1.6 מיליון דירות בישראל אין ממ"ד. מדובר בכ-61% מכלל הדירות בישראל. חובת בניית ממ"ד החלה בעקבות מלחמת המפרץ בתחילת שנות ה-90, כך שכל הדירות שנבנו קודם לכן, אין להם את המרחב המוגן הדירתי. תכנית תמ"א 38, שכוללת גם הוספת ממ"ד לכל דירה בבניין שאינו עומד בתקן בנייה להתמודדות עם רעידת אדמה, אמורה הייתה לתקן את המצב, אך היא עלולה להתבטל בעוד שנה.

במחוז מרכז ותל אביב יש יותר מ-400 אלף דירות נטולות ממ"ד. ירושלים היא העיר עם מספר הדירות הרב ביותר ללא ממ"ד (180 אלף דירות לא ממוגנות), ואחריה תל אביב, חיפה, פתח תקוה, ראשון לציון, באר שבע, נתניה ואשדוד.

אלא שהבעיה חמורה אף יותר. על פי נתוני פיקוד העורף, ל-27 אחוזים מתושבי ישראל אין גישה למרחב מיגון תיקני. רק שישה אחוזים מתושבי ישראל מקבלים מענה ממקלטים ציבוריים מרחביים. 28 אחוזים נוספים נעזרים במקלט בבניין. כך של-2.4 מיליון ישראלים אין כלל פתרון.

לא מדובר בנתונים מפתיעים. דוח של מבקר המדינה, שהתפרסם באוגוסט האחרון, מצא ל-2.6 מיליון ישראלים אין מיגון תקני במרחב המגורים שלהם. 232 אלף מהם מתגוררים בטווח של של עד 40 ק"מ מרצועת עזה, ו–614 אלף תושבים בטווח דומה מגבולות ישראל עם לבנון וסוריה.

"אנחנו נמצאים במערכה נוספת שמזכירה לכולנו עד כמה קריטי הצורך במיגון תושבי ישראל מטילים בכל מקום בארץ", אומר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו. "ממשלת ישראל חייבת לחזור בה מכוונתה לבטל את תמ"א 38 בשנה הבאה, כפי שקבע מנהל התכנון וכפי שעושים בפועל כבר עכשיו ראשי ערים רבים. חובתה של הממשלה להאריך לאלתר, לתקופה שאינה מוגבלת בזמן, את תוקף תמ״א 38 עד שתוחלף בחלופה אחרת, לתקצב מימון לתשתיות הנדרשות במקום שבו מוסיפים דירות ולחייב ראשי ערים לאשר היתרי בנייה".

להתמקד בפריפריה

בלה ברדה ברקת, עו"ד, מומחית להשקעות נדל"ן ועירוניות מציפה את המצב האבסורדי בו תושבים רבים בימים אלו נמצאים ללא מרחב מוגן .

"אם נשווה את מאמצי ההתחדשות העירונית (תמ"א 38 או פינוי בינוי) בערי המרכז אל מול ערי הפריפריה נראה כי עיקר המאמץ וההשקעה מתמקדים בערי המרכז – ובימים קשים אלו –תושבי הפריפריה אשר מתגוררים בבנייני רכבות ישנים משנות ה -60 נותרים עם השאלה – איפה הכי נכון להסתתר? והאם יספיקו להגיע למרחב מוגן בזמן אפס. הם רק צריכים לקוות לנס שגם הפעם לא תנחת להם רקטה על הבית. וכי למה? כיוון שאין היתכנות כלכלית באזורים אלו – ואף גורם לא רוצה להיכנס ל'הפסד ידוע מראש', גם לא במחיר של חיי אדם".

לדבריה, אכן גם במרכז הארץ יש אזורים רבים ללא מרחבים מוגנים דירתיים, אך בניגוד לתושבי הדרום, זמן ההתגוננות העומד לרשותם עומד על דקה וחצי עד 3 דקות בהם הם יכולים להגיע למרחבים המוגנים העירוניים.

לעו"ד ברדה ברקת יש פתרונות מעשיים ויצירתיים למצב. "ניתן להתחיל לעשות שימוש בתיקון לחוק המקרקעין אשר מאפשר רישום תלת מימדי של חלקה. אדם אחד יכול להיות הבעלים של כל מה שמתחת לקרקע ואדם אחר יכול להיות הבעלים של כל מה שמעל. כיצד מהלך זה עשוי לספק פתרונות הולמים במצב הקיים? מעבר למאמץ ההגנתי על אזרחי המדינה באמצעות שיפור התשתיות, ישנה אפשרות אמיתית להוזלת מחירי הדירות המתאפשרת אודות למכירת חלקים תת קרקעיים למטרות ציבוריות וחלקים עליונים למטרות מסחריות. חלוקה שכזו של המקרקעין תאזן את חוסר השיוויון הקיים כיום בבעלות על מקרקעין בין ערי המרכז לפריפריה ותאפשר תכנון גמיש ומהיר. מהלך שכזה יאפשר, ללא פרוצדורות מנהלתיות מיותרות, להעניק מחסה בדמות מרחב מוגן ליותר תושבים וכן תחילה של חלוקה הוגנת יותר של המשאבים הטבעיים של מדינת ישראל – הקרקעות הכל כך יקרות שלנו".