עליית מחירי הדירות הבלתי נשלטת הופכת את חלום הדירה לבלתי מושג  עבור יותר ויותר אנשים במדינה. אבל גם מי שכן הצליח להגיע לחתימת חוזה על דירה חדשה מקבלן, עומד לגלות שהוא צפוי לשלם הרבה יותר ממה שתכנן.

להתייקרות הזו יש שתי סיבות: הראשונה, המשכנתא התייקרה, ממש בימים אלה. השנייה, התייקרות משמעותית של הבטון בימים אלה תתרום לעלייה של כ-1% במדד תשומות הבנייה, וזה רק החודש הראשון בשנה זו. הדבר נכון לזוגות שרכשו דירה על הנייר, ולא שילמו את מרבית עלות הדירה. כל סכום שלא שולם לקבלן צמוד למדד תשומות הבנייה.

נתחיל במשכנתאות - בימים האחרונים, כמעט מתחת לרדאר, העלו הבנקים למשכנתאות את הריביות בכל המסלולים ב-0.2%-0.4%. מדובר בתוספת תשלום שיכולה להסתכם בכמה מאות שקלים בחודש בהחזר החודשי. מי שדחה את לקיחת המשכנתא משבוע שעבר, הפסיד עשרות אלפי שקלים.

התייקרות מיידית של עד 80 אלף שקלים

יועץ המשכנתאות מאיר וידר ביצע השוואה בין הבנקים, שמראה את הגידול בהחזר החודשי וההחזר הכולל בין היום לבין שבוע שעבר. מתברר שבנק דיסקונט היה הצנוע ביותר בהתייקרות, בעוד שבנק הפועלים התייקר יותר מכולם.

הבדיקה השוותה בין ההחזר הנדרש בכל בנק לפני שבוע ואתמול: "בדקנו מספר הצעות של משפחות שרכשו דירה בשווי של כ-1,800,000 שקלים. סכום הלוואת המשכנתא שכולם לקחו עמד על כ-1,000,000 שקלים בפריסה ל-30 שנה. כולם מרוויחים כ-16,000-21,000 שקלים לחודש," מספר וידר.

בנק הפועלים (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
בנק הפועלים. העלה את ריבית המשכנתא בשיעור הכי גבוה | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

בלאומי - נדרשו לוקחי ההלוואה הנ"ל לפני שבוע להחזר חודשי בסך 3,711 שקלים. היום הם נדרשים ל-3,878 שקלים - ההתייקרות – 167 שקלים נוספים בחודש, והתייקרות כוללת של המשכנתא ב-60,139 שקלים.

בפועלים - לפני שבוע 3,647 שקלים בחודש. היום 3,872 שקלים - עוד 225 שקלים לחודש והתייקרות כוללת של המשכנתא בכ-81,028 שקלים.

דיסקונט – לפני שבוע 3,714 שקלים. היום 3,767 שקלים - התייקרות של 53 שקלים בחודש ושל 19.470 שקלים בהחזר הכולל.

טפחות – לפני שבוע 3,808 שקלים בחודש. היום 3,910 שקלים בחודש – התייקרות של 102 שקלים בהחזר החודשי ושל 36,787 שקלים בהחזר הכולל.

מערבל בטון בתל אביב, משאית בתל אביב (צילום: Jose HERNANDEZ Camera 51, shutterstock)
כל התייקרות בבטון מובילה להתייקרות של מחיר הדירה | צילום: Jose HERNANDEZ Camera 51, shutterstock

מחיר הבטון התייקר ב-12%

הצמדת התשלומים הנותרים על רכישת דירה מקבלן למדד תשומות הבנייה נועדה לשמור על רווחיות הקבלן. התשומות עולות? רוכש הדירה מממן אותן. כך נהוג ברוב עסקאות הרכישה של דירות חדשות כשהפרויקט הוא בתחילתו, או מה שמכונה "על הנייר". בחוזה נדרש רוכש הדירה לשלם מקדמה (20% ממחיר הדירה בדרך כלל). כל יתר התשלומים צמודים למדד תשומות הבנייה. אם בניית הפרויקט נמשכת שנתיים בערך, אז כל תשלום שנותר מתייקר בהתאם לעליה במחירי תשומות הבנייה. קורים מצבים בהם המדד יורד, אך בסיכום שנתי הוא כמעט תמיד עולה.  

לאחר שב-2021 עלה מדד תשומות הבנייה ב-5.6%, בעיקר בגלל עליית מחירי הברזל, נפתחת 2022 עם התייקרות רכיב משמעותי נוסף בתשומות – הבטון. יצרני הבטון הודיעו לקבלנים על התייקרות של כ- 10-12% במחיר הבטון, בגלל עלייה במחירי החציבה. מאחר שהבטון מהווה 8.8% מהמדד הכולל של תשומות הבנייה, התייקרותו בשיעור של 12% תביא לעליה במדד הקרוב של כ1%. בהמשך זה לא יסתכם רק בבטון. מחירי הסחורות והדלק עולים בעולם, ומביאים להתייקרות בכל התשומות – לא רק בבנייה.

שורה תחתונה – אתם קצת במילכוד. אמנם רצוי להקדים תשלומים לקבלן כדי להימנע מהצמדתם למדד תשומות הבנייה, אבל אם תעשו זאת באמצעות משכנתא, או הגדלת משכנתא שכבר לקחתם, גם שם תשלמו יותר.