אזוריה הצפוניים של תל אביב עומדים לשנות את פניהם דרמטית בשנים הקרובות. בפרויקט הענק שמוקם במקום שדה דוב הופקדה כבר התוכנית השנייה מבין שלוש, שעל פיה יוקם רובע מגורים חדש עם למעלה מ-15 אלף דירות, במעין הרחבה של רחוב אבן גבירול. הפרוייקט הזה בוודאי מושך את רוב תשומת הלב, אבל גם מעבר לכביש, בשכונת רמת אביב, הולכות ומאושרות תכניות שישדרגו את דירות השיכון הישנות, ויהפכו אותן לבניינים אורבניים מעודכנים עם היצע דירות משמעותי.

רק לאחרונה אישרה הוועדה המקומית לתכנון ולבניה בעיריית תל אביב תוכנית התחדשות עירונית גדולה על שטח של 15 דונם ברמת אביב א', הלוא היא רמת אביב הירוקה. בין הרחובות קרני יהודה ושמעוני, ממש בסמוך למוזיאון ארץ ישראל ולכביש 2, יש מתחם של בתי רכבת ותיקים במיוחד שעליו מתוכנן הפרויקט.

היום השטח הזה מונה שבעה בניינים שעליהם 168 דירות, והתוכנית מאפשרת לחלק את המתחם לארבעה תאי שטח נפרדים, ותאפשר לכל תת-מתחם להוציא היתר בניה נפרד שיאפשר את הריסת הבניינים ובניית בניינים חדשים במקומם. חלוקת הקרקע הייתה מורכבת למד, ולפרויקט לקח זמן להבשיל. כל הבניינים ממוקמים בחלקה אחת ורשומים כבית משותף מורכב, מה שמקשה על קידום היתרי בניה מאחר שאלה מצריכים את ההסכמה של כל בעלי הזכויות במתחם, ולא כולם נתנו אותה.

בניינים ברחובות שמעוני וקרני ברמת אביב בתל אביב (צילום: google maps)
הבתים שיפונו ברמת רביב | צילום: google maps

מה שדחף את בעלי הדירות להסכים הוא מצבם הקשה של הבניינים, חלקם נבנו בשנות ה-60 וחלקם אף הוגדרו כמבנה מסוכן וטופלו לפי דרישת העירייה, ובסופו של דבר,  אחרי ועשרות דיונים והתנגדויות שהוגשו לוועדה, התכנית אושרה ותצא כעת לפועל עם הסכמת הרוב המוחלט של הדיירים.

את מתחם קרני שמעוני יקימו החברות ב.ס.ר, חברת נדל"ן להתחדשות עירונית, וע.ט, גם היא חברה להתחדשות עירונית. בשלב ראשון, הבניינים הקיימים ייהרסו, ועליהם ייבנו שבעה בניינים חדשים. בעלי הדירות יקבלו דירה חדשה בתוספת של 25 מ"ר, הכוללת ממ"ד, מרפסת שמש, חנייה, מחסן, מימון של קרן תחזוקה ועוד. הפרויקט יכלול שילוב של שלושה בניינים בעלי שמונה קומות הפונים לשכונה, וארבעה בניינים בני 15 קומות הפונים לדרך נמיר. במתחם יהיו כמובן גם שטחי ציבור וגני הילדים שבו יגדלו.

על פי מסמך המדיניות לרמת אביב א' ולדרום רמת אביב ב', במסגרת התב"ע ניתן לבנות באזור בניינים עד 15 קומות ובסך הכל 456 יחידות דיור. על פי התכנית, יוקמו 420 יחידות דיור חדשות בשבעת הבניינים.

עו״ד יוסי קליין (צילום: יחסי ציבור)
עו״ד יוסי קליין | צילום: יחסי ציבור

את בעלי הדירות בשלושה מתוך ארבעת המתחמים שעליהם ייבנה הפרויקט מייצג עו"ד יוסי קליין, שותף במשרד הרטבי בורנשטיין בסון ושות', המתמחה גם בתכנון ובנייה ואף סייע גם לפתור את המורכבות של חלוקת השטח והסכמת הדיירים. להערכתו של עו"ד קליין, הפרויקט יצא אל הפועל בתוך כשנה. "מדובר במתחם מיוחד ולא רק מורכב, באזור ירוק עם מרווחים מדהימים שנשמרים גם בתוכנית החדשה וישפרו את איכות החיים של משפחות רבות", מוסר עו"ד קליין. "במסגרת הפרויקט הגדילו את המגרש הציבורי הקיים בדרום המתחם בכ-700 מ"ר, ואת השטחים הציבוריים. בתוכנית יוצרת ארבעה תאי שטח עצמאיים, בכך, היא מפשטת את הליך הוצאת היתרי הבניה בכל תא שטח, ללא תלות בתאי השטח האחרים, תוך יצירת מסגרת לתכנון כולל אבל כזה שמאפשר תשתיות משותפות ומרחב משותף פתוח, מוצל ונעים לשהייה".