אין תמונה
שנת 2009- מיתון במשק הישראלי

בילבול, אי ודאות ומבוכה. אלו התחושות שמאפיינות בימים אלו את יועצי ההשקעות בבנקים, שמוצאים את עצמם עומדים מול הלקוחות שלהם, כשהם חסרי אונים, לנוכח הכאוס בשווקים הפיננסים.

על חשיבותם של יועצי ההשקעות בשוק ההון כיום, ובמיוחד מאז יצאה לדרך רפורמת בכר, אין צורך לחזור. אך עם פרוץ המשבר החמור הנוכחי, החשיבות הזאת עלתה מדרגה נוספת. הבלבול הגדול בו שרויים המשקיעים בכלל אפיקי ההשקעה, הן ארוכי הטווח (פנסיה, גמל והשתלמות) והן קצרי הטווח (מניות, איגרות חוב ומה שביניהן), מחייבים הכוונה מקצועית ונטולת פניות, אותה אמורים לספק היועצים.

לכן, דווקא בעת הנוכחית, כשהשווקים נעים מדי יום בין מאניה לדיפרסיה, מעניין במיוחד לבדוק מהו הלך הרוח של היועצים. בעזרת בית ההשקעות מיטב ערכנו בימים האחרונים סקר גדול, במטרה לעמוד על דעותיהם ותחושותיהם בכל הנוגע למתרחש כעת בשווקים הפיננסים, ולגבי מה שצפוי בהם בחודשיים שנותרו עד לסוף השנה הנוכחית - שנה שכנראה כבר תכנס להיסטוריה כאחת השנים הקשות שידעו השווקים.

עוד לפני ניתוח התוצאות חשוב לציין כי ביצוע סקר כלכלי בתקופה הנוכחית אינו דבר פשוט. בימים בהם הועבר הסקר ליועצים (ראשון עד רביעי השבוע) התבשרנו על כך שבעוד קצת יותר משלושה חודשים ניגש כולנו לקלפי לבחירות כלליות (בראשון בערב), המדדים המובילים ברחבי העולם התרסקו ואז שוב התאוששו ושער החליפין אף הוא זינק מעלה ואז תיקן קצת כלפי מטה.

אז איפה להערכת היועצים יעמוד מדד ת"א 100 בעוד חודשיים? מה צפוי בשוק המט"ח? האם הנפילה החופשית בוול סטריט תיבלם? ומתי ייגמר משבר האשראי הגדול בהיסטוריה? כל התשובות של היועצים לפניכם.

ת"א 100: יעלה, יירד או ישאר ברמה הנוכחית

במהלך הימים בהם נערך הסקר ירד מדד ת"א 100 מ-682 ל-641 נקודות, כשבדרך הוא כבר נגע גם ברמה של 629 נקודות. את התשובות שהתקבלו מהיועצים, אם כן, ניתן לתלות גם בעיתוי בו ניתנה התשובה ובמצב השוק באותה נקודת זמן.

כל יועץ התבקש לסמן את טווח הנקודות בו ינוע לדעתו המדד בסוף 2008. מניתוח התשובות לשאלה הזאת נדמה כי היא הן מבהירות יותר מכל את אי הוודאות בה שרויים כיום היועצים, יחד עם השוק כולו.

על פי ניתוח התשובות, היועצים נחלקים בדעותיהם באשר להתנהגות המדד בחודשיים הקרובים באופן כמעט שווה. שליש מהיועצים (33%) העריכו שהמדד ייסחר ברמה נמוכה מ-650 נקודות, כמות קטנה מעט יותר (32%) העריכה שהמדד יסחר סביב רמת ה-675 נקודות, והחלק הגדול ביותר של היועצים (35%), העריך כי המדד יתאושש, ויגיע לרמה גבוהה מ-700 נקודות עד סוף השנה.

אופטימיות זהירה לגבי וול סטריט

כמו במקרה של השאלה הקודמת, גם כאן במהלך שלושת ימי הסקר חלו תנודות קיצוניות במדדים האמריקנים. ובכל זאת, כאן מהתחזית של היועצים עולה מגמה מעט ברורה יותר.

מרבית היועצים מעריכים כי עיקר הירידות בוול סטריט כבר מאחורינו וכי בחודשיים הקרובים נראה את המדדים מדשדשים סביב הרמות הנוכחיות שלהם (36%), או במקרה רע ברמה הנמוכה מהן ב-5%-10% (39% מהנשאלים). לאור הירידות החדות שנרשמו בארה"ב בחודשיים האחרונים, אפשר לראות בתחזית היועצים הזאת "אופטימיות זהירה", לפחות בכל הנוגע לעתיד הקרוב.

בשוליים של התשובות ניתן לראות חלוקה שקולה יחסית בין היועצים שמאמינים כי המדדים בוול סטריט יתאוששו ויעלו בכ-5%-10% עד סוף השנה (11%) ובין היועצים הדוביים, שמעריכים כי המדדים ימשיכו לצנוח בחדות (14%).

הדולר לא צפוי להתחזק

על פי הערכות היועצים התחזקותו של הדולר בחודש האחרון צפויה להיבלם בחודשיים הקרובים והוא ישמור על רמה הקרובה ל-3.80 שקל לדולר. כ-74% מהיועצים העריכו כי סביבת שער החליפין הנוכחית משקפת נכונה את היחס בין המטבעות.

23% מהיועצים סבורים כי התחזקות הדולר עדיין לא מיצתה את עצמה, וכי עד סוף 2008 הוא יחצה את שער 4 השקלים - רמה בה שהה לאחרונה בדצמבר אשתקד. רק 3% מהיועצים האמינו שהדולר ייסוג בחזרה מתחת לרמה של 3.60 שקל לדולר - רמה שנחצתה מעלה רק באמצע אוקטובר.

המשבר לא צפוי להסתיים בקרוב

הקאמבק של הדולר (תמונת AVI: חדשות)
הערכות היועצים: התחזקותו של הדולר בחודש האחרון צפויה להיבלם | תמונת AVI: חדשות

אם מישהו קיווה לבשורה אופטימית מכיוון היועצים באשר למועד סיום המשבר, נכונה לו אכזבה. בסקר לא נמצא אפילו יועץ אחד שמאמין כי המשבר צפוי להסתיים בקרוב, כלומר כבר בתחילת 2009, וזאת על אף הצעדים שננקטים היום על ידי הממשלות ברחבי העולם.

ובכל זאת, יתכן שכן ניתן לשאוב מעט עידוד מכך שרובם הגדול של היועצים (74%) מעריכים שעד סוף 2009 המשבר כבר יהיה נחלת העבר. שאר היועצים, המהווים כרבע מהמדגם (26%), מאמינים כי עוד נכונו לנו ימים קשים רבים, וכי ניצני ההתאוששות יגיעו רק בשנת 2010.

17% מעריכים שגוף פיננסי יקרוס

למרות ההטיה הברורה וחוסר האובייקטיביות הבלתי נמנע של הנשאלים - שהרי מדובר ביועצים בנקאיים - לנוכח ההתפתחויות הבלתי נתפסות ברחבי העולם להן היינו עדים בחודשים האחרונים, נראה כי התייחסות לסוגיה היא כמעט בלתי נמנעת.

בנוסף, היועצים לא נשאלו דווקא לגבי סיכויי הקריסה של בנק בישראל, אלא לגבי האפשרות כי בנק, חברת ביטוח או בית השקעות ישראלי יאלצו לסגור את שעריהם. כך או כך, מרבית היועצים (83%) העריכו כי הגופים הפיננסים בישראל חזקים מספיק כדי לשרוד את המשבר, וכי אין סכנה לקריסתו של אחד מהם. מן העבר השני, 17% מהיועצים מאמינים שקריסה של גוף פיננסי בישראל היא רק שאלה של זמן.

2009 תהיה שנת מיתון

אחרי מספר שנים של שגשוג וצמיחה חזקה החליטו באחרונה במשרד האוצר, בבנק ישראל ובגופים פיננסיים שונים להוריד את תחזית הצמיחה של ישראל בכל הנוגע לשנת 2009. יחד עם זאת, התחזיות כרגע עדיין מדברות על "האטה משמעותית" ולא על מיתון. מהי עמדת היועצים באשר להערכות הללו?

ובכן, כאן מתגלה כי היועצים פסימיים יותר מההערכות הרשמיות, ורובם (58%) מעריכים כי התוצר הישראלי לא יצמח בקצב איטי יותר, אלא יקטן, ובמילים אחרות, לדעתם, 2009 תהיה שנת מיתון גם בישראל.

42% מהיועצים העריכו שהכלכלה המקומית תחזיק את הראש מעל למים, למרות האיומים עליה מבית ומחוץ, וכי ישראל לא תקלע למיתון.

היועצים יורדים לבונקר

הצגנו ליועצים, כשאלה פתוחה, את סוגיית ההשקעה המועדפת לתקופה הנוכחית. במה אתם ממליצים לציבור הלקוחות שלכם להשקיע היום, שאלנו אותם, כדי לבחון בין היתר את היצירתיות שלהם בתקופה הסוערת הנוכחית.

ניו יורק: שלט של וול סטריט (צילום: רויטרס)
עיקר הירידות בוול סטריט כבר מאחורינו | צילום: רויטרס

רק 22% מהיועצים נענו לאתגר וסימנו אפיק השקעה שהוא המומלץ מבחינתם בתקופה הנוכחית. מבין התשובות הקונקרטיות שקיבלנו ניתן לזהות מגמה ברורה: אג"ח ממשלתי שקלי קצר, שחרים, מק"מ, פק"מ ופיקדונות שקליים כיכבו בתשובות הפופולריות. במילים אחרות, לא רק ציבור המשקיעים הפך זהיר וחשדן במיוחד, גם היועצים ירדו לבונקר.

78% מהיועצים בחרו שלא לענות על השאלה, או שהשיבו כי הם ממליצים לכל לקוח על אפיקים שונים, בהתאם לנסיבות ההשקעה שלו ולצרכיו. אולי אפשר לשאוב עידוד מהתשובה הזו, שמעידה כי לפחות ברמת התיאוריה חלק ניכר מהיועצים שומר על קור הרוח, ובוחר לדבוק ביסודות של ייעוץ ההשקעות.

לא לגעת וגם לא להתקרב

שאלה פתוחה נוספת שהופנתה ליועצים הייתה "במה אסור להשקיע היום?". בחרנו בכוונה להשתמש במילה "אסור", כדי לבדוק מהו האפיק שבו היועצים מקפידים שלא לגעת כלל בימים אלה. גם כאן רק כמות קטנה מהיועצים (17%) בחרו לתת תשובה קונקרטית, כש-11% השיבו כי אסור להשקיע כיום במניות, ו-6% בחרו באפיק האג"ח הקונצרני כאפיק מסוכן יתר על המידה.

כאמור, בדומה לשאלה הקודמת, מרבית היועצים בחרו שלא להשיב או השיבו כי התשובה על השאלה תלויה באופיו ובצרכיו של הלקוח.