בניין בבנייה (צילום: Frank Leung, Istock)
גם בעיצומו של המשבר הכלכלי, בחלק מהמקומות המחירים ממשיכים לטפס | צילום: Frank Leung, Istock

אפשר היה לחשוב שהמשבר הכלכלי מוטט הכול. אפשר היה לחשוב שנמצא טרקטורים נכנסים לרברס, מנופים מנמיכים קומה וקבלנים מוחים דמעה. אבל מתברר שגם עכשיו, מלב המאפליה הנדל"נית של תחילת 2009, כשהריבית יורדת בעיקר במסיבות העיתונאים של סטנלי פישר ופחות אצל פקיד המשכנתא, ניתן למצוא מספר מקומות שמתנהלים כאילו תחת חוקים משל עצמם. השמועה על המשבר הגיעה אליהם, אבל אין להם זמן לשקוע ברחמים פשוט כי הם עסוקים בלסגור עוד מכירת דירה.

אלה המקומות בני המזל שלמרות מצב הרוח הכללי ממשיכים לשעוט קדימה. לייצר באזז חיובי. לגלם מוקדי משיכה לאוכלוסיות מגוונות. בפרויקט זה של G, חיפשנו מקומות שהתנופה בהם היא לא רק מרומזת. אתרים שכבר בדרך לשם מרגישים רטט של חדוות עשייה, שלא לומר קקופוניית שלטים במוד של שיווק אגרסיבי. יישובים שבהם המחירים מעידים על מגמה ברורה של עלייה, והתושבים מסתובבים בגינות החדשות עם חיוך של תשואה מרוח להם על הפנים.

1. קריית השרון - לא ממש נתניה

איקאה (צילום: getty images)
לגור ליד איקאה, טרנדי ונוח | צילום: getty images

למה באזז: מחירים אטרקטיביים לזוגות צעירים, נגישות סבירה למרכז באמצעות כביש החוף וכביש 4, מתחם קניות פופולרי שבמרכזו איקאה, פארק תעשייה פעיל שבמרכזו מטה סלקום.

קצת מעל איקאה, ליד חורשת הסרג'נטים ההיסטורית, מאחורי שדה גדוש חרציות, צמח טרנד הזוגות הצעירים האחרון: קריית השרון. גושי בניינים בני שש עד תשע קומות, המאכלסים עוד ועוד משפחות משופעות בילדים, שהגיעו בגלל המחיר אבל נשארו בגלל הנדנדות. השלטים בדרך משווקים את קריית השרון כ"רמת אביב של נתניה". פסטורליה פרוורית ובוהקת מניקיון במרחק נגיעה מהפופיק של גוש דן. כרגע, כך אחיעם נבון, מנהל סניף אנגלו סכסון המקומי, מונה הקריה שממזרח לכביש החוף כמעט 14 אלף תושבים, "כאשר הצפי הוא להגיע ל-20-15 אלף איש".

2. באר יעקב - שלום לפרדסים

למה באזז: הפשרת קרקעות מסיבית, פתיחת כביש 431, מחירים אטרקטיביים.

דירה לדוגמה: ארבעה חדרים באחד המגדלים יעלו בסביבות מיליון שקל; דירת גן או קוטג' יעלו בסביבות 1.8-1.5 מיליון.

הפשרת הקרקעות המסיבית שעבר האזור בשנים האחרונות פתחה צוהר לפיתוח מזורז של המועצה המקומית. פרדסים ושדות פרגים מפנים את מקומם למנעד נדל"ני רחב ומדורג. במתחם הקרוב לבאר יעקב הישנה מוקמים והולכים מגדלי דירות. "עם לפחות אלף יחידות דיור", צוהלת שמחה מרציאנו, מנהלת משרד אנגלו סכסון המקומי. בין המגדלים, וכמו שמחייב צו האופנה, יוקמו פארק גדול עם אגם מלאכותי, בתי ספר וגני ילדים, מועדון נוער ובית כנסת. "כל השירותים הקהילתיים בהישג יד". גם בשכונה שעד לא מזמן נקראה "תלמי מנשה", ושמתהדרת כעת בשם "השכונה על-שם חתני פרס ישראל", צפויים להיקלט עוד אלף בתי אב במגדלים של שמונה-תשע קומות.

קצת רחוק יותר נמצא ה"ווילג'", דירות גן ודופלקסים, בנויים רביעיות-רביעיות. 160 יחידות, אומרת מרציאנו. ממש ליד נמצא ה"וילייף", שזה גם וי וגם לייף במחיר אחד: פרויקט קוטג'ים, דו וחד משפחתיים של שישה חדרים לפחות - "עם פינת משפחה, וחדר הורים עם תקרה קמורה בגובה 3.65".

וכך, בהיררכיה הנדל"נית נשאר הגרנד פינאלה: אזור בנה ביתך, שתחילתו לפני חמש שנים, אבל חלקו עדיין בבנייה. בתים פרטיים בבטון אפרפר, קווים ישרים ופרופילים בלגיים, ממש כמו בגיליון האחרון של "בניין ודיור".

המחירים, שמשתנים בין הפרויקטים השונים, נמצאים כל הזמן בסימן עלייה. בשכונת חוטר המחירים נעים בין 1.6 ל-2 מיליון שקל, תלוי מתי עבר הבית שיפוץ. לפני שנתיים בית עלה שם כמה מאות אלפי שקלים פחות, באזור ה-1.4-1.2 מיליון. דירת ארבעה חדרים באחד המגדלים תעלה בסביבות מיליון שקל. דירת גן או קוטג' נמכרים עכשיו בסביבות 1.8-1.5 מיליון שקל, שזה זול באופן ניכר מנס ציונה השכנה, שבה קוטג' דומה יכול להגיע גם ל-3 מיליון שקל.

3. נווה בוקר - סופה במדבר

מדבר סהרה (צילום: photoalex, Istock)
לגור במדבר: קצת חם, אבל אין בעיות צפיפות | צילום: photoalex, Istock

למה באזז: בנייה אקולוגית, נוף ייחודי, רמת חינוך גבוהה, מחירים אטרקטיביים לשטח אדמה גדול.

דירה לדוגמה: מגרש של כחצי דונם בשלב ב' עולה כ-200 אלף שקל, מתוכם כ-150 אלף שקל עבור דמי פיתוח, והשאר עבור מס רכישה, תשלום לעמותה, דמי היוון ואגרות שונות. הבנייה עצמה נעה בין 600 אלף למיליון שקל לבית של 150 עד 200 מטרים רבועים, תלוי ברמת הגימור ובמאווייהם של בעלי הבית.

4. בת ים - משנים זהות

למה באזז: פתיחת איילון דרום וכביש 431, ראש העירייה שלמה לחיאני, מחירים אטרקטיביים לאזור המרכז ולמגורים בקרבת הים.

דירה לדוגמה: ארבעה חדרים במגדל חדש יעלו בסביבות 1.7 מיליון שקל.

בעיר יש עדיין חלקים מרופטים שמזכירים לה את עברה המצולק, אבל אם מתגלשים מערבה, לכיוון חוף הים, מתגלית בת ים המגוהצת למשעי. איפה שפרויקט "סי פארק" פוגש את הטיילת החדשה, וצפונה עד יפו.

האזור שאותת על הפריחה מרוכז סביב גן העיר ואזור הטיילת. שם נבנים בימים אלה כמה פרויקטים חדשים. בצפון העיר, על גבול יפו, אלה מגורי היוקרה. כמו בכרך הגדול. בחלקים המעט דרומיים יותר, על הים, נבנים והולכים בתי דירות מגובי לובי מפואר, שומר ומועדון דיירים מאובזר.

חיים קקון, מנהל שיווק ומכירות של חברת בוני התיכון: "אם בהתחלה בנינו דירות של שלושה, שלושה וחצי, ארבעה וארבעה וחצי חדרים, עכשיו בבניין השלישי שאנחנו בונים יש רק ארבעה-חמישה חדרים ופנטהאוזים. השינוי נובע מזה שבתחילת הדרך כיוונו לזוגות צעירים מעוטי יכולת, ולכן יצרנו תמהיל שיש בו גם דירות זולות. אבל לאור מה שקרה פה, ובמיוחד בשנתיים האחרונות, הגיעה לפה אוכלוסייה של בעלי אמצעים, והדירות בהתאם. לדוגמה, דירת ארבעה חדרים עלתה לפני ארבע שנים כמיליון שקל, היום זה 1.7 מיליון. קפיצה מטורפת לחלוטין".

חוף הים (צילום: עודד קרני)
לראות את חוף הים מהחלון, ובמחיר סביר | צילום: עודד קרני

מי הקוסם שאחראי לחגיגה? בבת ים כולם מצביעים על אדם אחד. "זה ראש העיר, שלמה לחיאני", אומרת שלומית בן-לולו, שמטיילת עם אחייניה בגן העיר. "זה רק לחיאני", מאשר גם יגור גולדברג, שיצא להתאוורר עם אשתו ועם בנו הטרי. "מאז שהוא הפך לראש עיר, נעים לחיות פה".

גם פתיחת איילון דרום השפיעה על העיר. "ראית איזו מהירות", אומר קקון. "איזו קלאסיקה. בתוך חמש עד שבע דקות אני בעזריאלי. כשאין פקקים". לאחרונה, פתיחת כביש 431 משלימה את מפת היציאה של העיר בכיוון אחר. "במקום לעשות סיבוב, את בראשון לציון בתוך חמש דקות".

5. שכונות הכרמל בחיפה - מגזר על ההר

למה באזז: עזיבת יהודים את השכונות הוותיקות של חיפה על הכרמל, ופתיחות גבוהה יותר הן מצד יהודים למכור נכסים לערבים, והן מצד ערבים להתגורר בסמיכות ליהודים ולנטוש במידה רבה את המבנה החמולתי המסורתי. כמו כן, איכות חיים משופרת ונוף מרהיב.

דירה לדוגמה: מחירי הדירות ברחובות שניים בנובמבר, הצלבנים, יפה נוף, ובשכונות הכרמל הצרפתי, כרמליה, מרכז הכרמל ודניה מתחילים ב-800 אלף שקל ויכולים להגיע גם ל-2.5 מיליון שקל ומעלה, תלוי בגודל הדירה ובשכונה.

כ-10% מתושבי הכרמל הצרפתי הם כיום ערבים, מספר המשקף את חלקם באוכלוסיית חיפה. לפי הצפי, בתוך כעשר שנים יתווספו לחיפה עוד כעשרת אלפים ערבים שיגיעו מכפרי הגליל והמשולש, וחלקם יגורו בכרמל. מדרך הטבע מדובר בבעלי מקצועות חופשיים, ויש בהם גם קבלנים, בעלי מוסכים ועסקים אחרים. "אתה לא צריך להיות מיליונר כדי לגור כיום בכרמל", אומרת סועאד, "אבל צריך להיות מסוגל להחזיר משכנתא".

6. כפר גנים ג' - סרוגים היטב

למה באזז: אטרקטיבי לציבור הדתי, סמוך לגבעת שמואל ולכפר גנים ב', מחירים נוחים בהשוואה לאזור המרכז.

ערימה של כיפות סרוגות (צילום: עודד קרני)
הרצון של דתיים לגור בשכונה עם צביון דתי מגביר את הביקוש | צילום: עודד קרני

בפינה הדרום מערבית של פתח תקווה, כמה עשרות מטרים מערבית לאחוזה אדירת הממדים של הגביר מוטי זיסר, צמחה עוד שכונה לבנבנה מפאת גילה הצעיר: כפר גנים ג'. אדמות פרטיות שבמקום להניב עוד כמה ארגזי תפוזים עסיסיים פר דונם, דופקות עכשיו מחיר לפי מטר רבוע. כן, גם פה היו פעם פרדסים. היום חיק הטבע מסתכם בכיכרות דשא להאטת התנועה, ובשדות חרציות שמתישהו יהפכו גם הם לעוד מיזם קבלני מכניס.

בדרך לכפר גנים ג', על דרך יצחק רבין, נצפית ממערב גבעת שמואל השכנה. גוש בניינים שמשרת את הציונות הדתית-בורגנית והמכונה לא פעם על-ידם "השטעטעל". גם כפר גנים ג' מתובלת בלא מעט כיפות סרוגות, אבל אלה לרוב מתגודדים סביב מספר ריכוזים בשכונה. "הגטו, קוראים לאזור שלנו, אבל באירוניה", נזהר עזריאל. "חלק מהדתיים הלאומיים הגיעו לכאן מפתח תקווה וחלקם מרמת גן".

על שיעור הדתיים בשכונה מתקשה עזריאל לחתום. "בבניין שלנו 28 דירות, מתוכן שלוש עם חילונים. שתיים מהן בשכירות, אבל הרחוב שלנו מזוהה כרחוב דתי, וגם לאור הרכישה המאורגנת הבניין שלנו יותר הומוגני. אבל גם בלי קשר, רוב הבניינים בשכונה מכילים שתי מעליות - אחת שבת ואחת לא".

בני כמה התושבים? באיזה שלב בחיים?
"יש ויש. יש אוכלוסייה די מבוגרת. 60 פלוס".

והמחירים?
"קפצו. דירת חמישה חדרים, שנקנתה לפני חמש שנים ב-250 אלף דולר, נמכרה לא מזמן ב-1.6 מיליון שקל. גם אם תחשבי 250 אלף דולר לפי דולר של 4.5 שקל, עדיין יש כאן עלייה מאוד גדולה. כמעט 35%".