נפילות בבורסה (צילום: Chris Hondros, GettyImages IL)
הכלכלנים צופים כי הגירעון ב-2009 יהיה גבוה מ-1% | צילום: Chris Hondros, GettyImages IL

לארצות הברית יש נשיא חדש אבל בעיות כלכליות ישנות, שהמשקיעים נזכרו בקיומן לאחר הבחירות. נתוני אבטלה קשים בשילוב התחושות השליליות של המשקיעים הורידו את המדדים המובילים בוול-סטריט ב-5%, וגררו גל ירידות עולמי.
היום היינו עדים לחיתוך הריבית הגבוה ביותר בתקופה האחרונה, בין המדינות המערביות. הבנק המרכזי בבריטניה, בראשות מרווין קינג, חתך את הריבית ב-1.5% והותיר אותה ברמה של 3%. המהלך הותיר את השווקים המומים, שכן אף אחד לא ציפה למהלך כזה דראסטי.

בדרך כלל, כאשר ישנה הורדת ריבית השווקים מגיבים בעליות שערים, בשל הירידה באטרקטיביות ההשקעה במוצרים בטוחים יותר. הירידה הדרמטית התקבלה בשוק כהשתקפותה של הכלכלה הבריטית המדרדרת. ברבעון השלישי של 2008 נרשמה צמיחה שלילית של 2% (בשיעור שנתי) ובהראל פיננסים צופים שהצמיחה הממוצעת ב-2009 הולכת להישאר שלילית.

לדברי מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל, הכלכלה הבריטית חשופה יותר מכל למשבר הפיננסי. זאת בשל הפעילות הפיננסית המרובה בתוצר, מבנה שוק המשכנתאות, העלייה החדה במחירי הבתים והחובות הגדולים של משקי הבית.

לא רק בבריטניה המצב לא מזהיר. גם באירופה נאלץ הבנק המרכזי, בראשותו של ז'אן קלוד טרישה, לקצץ את הריבית בשוק המשותף ל-0.5% ובכך להותיר את הריבית בגוש האירו על 3.25%. בניגוד למהלך של קינג, הורדת הריבית הייתה בשיעור שהתאים לציפיות. הורדת הריבית מגיעה בעקבות תוצאות הכלכלה האירופאית בחודשים האחרונים, ובכללם חמישה חודשים רצופים שבהם הפעילות העסקית בגוש האירו רשמה ירידות.

לגבי הכלכלה הישראלית, הפסימיות כלפי 2009 נמשכת. משרד האוצר צפוי לעדכן את תחזית הצמיחה של ישראל לרמה של 2%-2.5%, לעומת הציפייה הנוכחית של 3.5%. בנוסף, נודע שבאוצר צופים כי הגירעון הממשלתי ב-2009 יעמוד על 2.7%-3%, לעומת צפי של 1% כיום.

בבנק לאומי גם צופים שהאוצר יעדכן את תחזיותיו לשנת 2009. "להערכתנו, יעד הגירעון התקציבי עלול להיות כפול מהצפי הנוכחי ואף יותר. במקרה כזה, של גירעון תקציבי בהיקף של כ-2 אחוזי תוצר ויותר, צורכי מימון הגירעון יגדלו ויגדילו את הגיוס הממשלתי, כך שלצד הצמיחה הכלכלית הנמוכה, צפויים להביא לשינוי מגמה ולעלייה ביחס חוב/תוצר לאחר מספר שנים של ירידה ביחס זה", כך נכתב בסקירה שהבנק פרסם היום.

לא רק בלאומי פסימיים, גם בבנק ההשקעות השוויצרי, יו.בי.אס, צופים כי השוק הישראלי צפוי להיכנס להאטה בחודשים הקרובים. "בחודשים הקרובים אנו צופים האטה בצמיחה, עלייה באבטלה, עלייה במספר אזהרות הרווח, חיתוך בדיבידנדים ואפילו בעיות בנושאי זכויות".

הנבואות הכלכליות האלו מעיבות על הצרכנים ומשפיעים על אמונו. מדד אמון הצרכנים של בנק הפועלים ירד לרמתו הנמוכה ביותר מאז שנת 2006. בתגובה לכך כתבו כלכלני הבנק כי, "נוכח ירידות השערים החדות בשוק ההון והדיווחים השוטפים אודות המיתון המתקרב, אין זה מפתיע שמצב הרוח הצרכני הורע. עם זאת, מידת הפגיעה באמון הצרכנים נמוכה באופן משמעותי מזו שבארה"ב, או באנגליה".

כי"ל ומכתשים צונחות

בסיום יום המסחר ירד מדד המעו"ף ב-4.15%, מדד תל-אביב 100 איבד 4.6% ומדד התל-טק 15 צנח ב-7%. מדד הנדל"ן חזר להוביל את הירידות עם צניחה של 8.9%. בשוק הסולידי רשמו אגרות החוב הממשלתיות ארוכות הטווח ירידות של 0.5%. במסחר באגרות החוב צמודות המדד בעלות אותו מח"מ נרשמה ירידה של 0.4%. במסחר במטבע חוץ הדולר התחזק מול השקל ב-0.3%, ושערו היציג נקבע על 3.837 שקל. האירו נחלש ב-0.6% ושערו היציג נקבע על 4.9117 שקל. מחזור המסחר הסתכם ב-1.3 מיליארד שקל.

בסיכום השבועי עלה מדד המעו"ף ב-3.3% ומדד תל-אביב 100 עלה 7.9%.

מניית העם, טבע , פרסמה היום את דוחותיה לרבעון השלישי של 2008. החברה רשמה רווח נקי של 599 מיליון דולר, עלייה של 14% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. מרבית האנליסטים חושבים שמדובר בדוח פושר, שכן הרווחיות הגולמית עמדה על 52.5%, לעומת צפי של 53.5%, ועיקר הרווח נבע משיעורי מס נמוכים. טבע סיימה את המסחר בירידה של 4.05%.

המשקולת הכבדה על מדד המעו"ף הייתה מניית כי"ל , שצנחה ב-8.3%, לאחר ציפיות המשקיעים להמשך ירידת מחירי הסחורות ובעיקר אשלג. כי"ל גררה אחריה גם את חברת האם, החברה לישראל, שירדה ב-5.5%. טרנד הסחורות היורדות השפיע גם על מכתשים אגן שירדה היום ב-7.2%, לאחר שאתמול איבדה 12.4% מערכה.

נציין שכחלק מסקירתו על מצב המשק הישראלי, הוריד יו.בי.אס את המלצותיו למספר מניות, ביניהן כי"ל ומכתשים אגן . הבנק הוריד לכי"ל את מחיר היעד למניה, ממחיר של 60 שקל ל-56 שקל. עבור מכתשים אגן התמונה פחות מזהירה, עם הורדת ההמלצה מ"קנייה" ל"נייטרלי", וחיתוך מחיר היעד ב-43% ל-17 שקל למניה.

ישיר בית השקעות הותיר המלצת נייטרלי לגבי חברת פרטנר , לאור פרמיית הסיכון של החברה בארץ. לדעת הכלכלנים, פרטנר הציגה תוצאות חזקות ברבעון האחרון, אך ברבעון הרביעי צפויה האטה בהתאם לעונתיות. בישיר צופים כי התגברות ההאטה במשק הישראלי צפויה לפגוע בהכנסות, גם בתחום הסלולר שנחשב כבעל ביקוש קשיח. יחד עם הסיכון בהשפעה שלילית של רגולציה, בישיר מעניקים לפרטנר מחיר יעד של 80 שקל למניה, גבוה ב-14% ממחירה בעת פתיחת המסחר. מניית פרטנר הגיבה בירידה של 2.1%.

שבת שלום.