סטנלי פישר. ארכיון (צילום: חדשות 2)
בינתיים ההתערבות עושה את שלה. פישר | צילום: חדשות 2

נגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, השתתף היום (ד') בדיון על המדיניות המוניטרית בוועדת הכספים של הכנסת. הנגיד אמר כי "יש עלות להחזקת היתרות אבל יש גם יתרון ורווח מהחזקת הרזרבות. מדינה שיש לה הרבה רזרבות יכולה להתייחס למה שקורה בחו"ל בצורה בטוחה יותר".

פישר ציין כי "אם חס וחלילה יהיה צורך למדינת ישראל לגייס הון, יש לנו. במשבר הזה, למדינות שהיו להן רזרבות ונתקלו בבעיות, היו יכול לטפל בבעיות בקלות לעומת מדינות עם רזרבות נמוכות יותר. בשלב הזה אין עלות להחזקת הרזרבות משום שהריבית שאנו משלמים כדי לממן את הקניה מאוד קרובה לאפס".

פישר הוסיף: "אני ישן יותר טוב בלילה עם המצב הנוכחי לעומת המצב הקודם, אבל ברור שאנו לא יכולים להמשיך לנצח לרכוש מט''ח".

"מיסוי תנועות ספקולנטים? אפילו בצ'ילה ירדו מזה"

לגבי מיסוי תנועות הון לספקולנטים אמר פישר כי "כמעט כל מדינה ירדה מזה. אפילו צ'ילה ירדה מזה, אתה מעודד חברות במשק למצוא דרך לעקוף את המיסוי ואת הרגולציה וזה רק מסבך את החיים".

לגבי אינפלציה אמר פישר כי יש קשר יותר הדוק בין אינפלציה לשער החליפין. לדבריו, היום הקשר חלש יותר, אך הוא לא נעלם ברגע שמשכירי הדירות עברו לשקלים. "לו היה ייסוף זה היה מוריד את האינפלציה, אבל יש השלכות נוספות".

פישר התייחס גם לעליית מחירי הנדל"ן בישראל בשנים האחרונות, ושלל את האפשרות של בועה בשוק: "אנו לא במצב של ארה''ב, שבו לאנשים לא היה כסף להחזיר את המשכנתאות. הבנקים רק התעניינו בלמכור את המשכנתא ואחרי זה הם מכרו את הסיכון באמצעות איגוח. אצלנו זה שונה, הסיכון נשאר בבנק".

"לא מצאתי הצדקה לשער של 3.2 שקלים לפני שנה"

פישר הוסיף ואמר על ההתערבות של בנק ישראל בשוק המט"ח כי "אנו מדגישים תמיד את חשיבות הייצוא. כולם מבינים שהבנק המרכזי לא יכול לעמוד נגד לשוק ולנצח. יכולנו במשך המיתון להשפיע על שער החוץ וזה תרם רבות. אך בסוף, כוחות השוק מצליחים להזיז את שערי המט"ח. לפעמים מה שהשוק עושה לא מוצדק. אני לא מצאתי הצדקה לשער חליפין של 3.2 שקלים לדולר לפני שנה. אז לפעמים הבנק המרכזי צריך לשמור על היכולת והזכות ולהתערב ברגע שיש סטייה גדולה".

פישר העלה את האפשרות כי "יהיו בעתיד גם מקרים של פיחות. היצואנים חייבים להבין שהם צריכים להתאים את הפעילות שלהם למציאות. הם צריכים לתאם את הצעדים שלהם למציאות שבה אי אפשר למנוע מכוחות השוק לעשות את שלהם".