אילוסטרציה ירידות שערים בבורסות במזרח (צילום: חדשות)
נסחפים אחר הירידות במזרח ובוול סטריט. הבורסה בת"א | צילום: חדשות

אווירת הנכאים שמלווה את המסחר בתל-אביב מזה זמן רב, תוך הפוגות קצרות מועד, שבה לצבוע היום את המסכים באדום. לא שהיה בכך משום הפתעה גדולה, לאחר שאמש המסחר מעבר לים הסתיים בירידות שערים והבוקר ננעלה בורסת אסיה בנימה פסימית. כמו כן, המסחר המקביל באירופה התנהל באובדן של כ-3% בממוצע.
ירידות השערים התגברו לקראת סוף המסחר, בעקבות איתותים על פתיחה שלילית בוול-סטריט. זאת על רקע החששות ממיתון, הירידות במחירי הנפט וההתרחשויות האחרונות במגזר הפיננסים.

מקור החדשות הרעות שוב מגיע מחולשתה של פאני מיי, מי שהייתה פעם המממנת הגדולה ביותר של שוק המשכנתאות האמריקני. מתברר שהחברה עשויה להזדקק להזרמת הון נוספת, מלבד זו שכבר קיבלה, כדי שתוכל לשמור את ראשה מעל המים.

כרגע נמצאת פאני במעמד "חברה באפוטרופסות" של הממשל האמריקני. לרוע מזלו של משלם המסים האמריקני, האוצר יצטרך אולי להזרים סכום נוסף של עד 100 מיליארד דולר, כדי למנוע מפאני מיי להידרדר לכינוס נכסים.

מנגד, הודיע היום סיטיגרופ כי הוא מתכוון לעצור מאות אלפי הליכים לעיקולי בתים, על רקע החלטתו לשנות את תנאי ההחזר על משכנתאות בהיקף 20 מיליארד דולר. במהלך מחצית השנה הקרובה נציגי הבנק צפויים לפנות ל-500 אלף בעלי משכנתאות שעלולים להיות בסכנת פיגור בתשלומיהם, על מנת להציע להם פתרון שאינו כרוך במימוש הנכס. הודעה זו מצטרפת להודעה דומה של JP MORGAN, מסוף אוקטובר.

מי שנתנה היום את הטון העגמומי באירופה הייתה בריטניה. בממלכה המאוחדת פורסמו היום מספר נתוני מאקרו מדאיגים. ביניהם אפשר למנות את הירידה בהיקף המכירות הקמעוניות, בפעם הראשונה מאז שנת 2005 והקיטון הנוסף בהיקף מכירות הבתים באנגליה, שירד לרמתו הנמוכה ביותר בשלושת העשורים האחרונים.

הנתון המעודד היחיד שפורסם היום בבריטניה הוא הגרעון המסחרי, שהצטמצם בשיעור חד מהצפוי. נראה כי הירידה המתמשכת בערכו של הליש"ט מגבירה את האטרקטיביות של היצוא הבריטי.

אצלנו, האנליסטים מחממים מנועים לקראת יום ו' הקרוב, יום פרסום מדד אוקטובר. להערכת מחלקת המחקר בישיר בית השקעות, המדד ירד בשיעור של 0.2%. הוא יושפע בעיקר מירידה של כ-1.2% בסעיף הדיור, ומירידה בשיעור של כ-1.1% בסעיף התחבורה והתקשורת. כמו כן, בישיר טוענים כי החודש תעמוד למבחן התמסורת החלשה של הדולר על האינפלציה, לאור העלייה החדה בשערו ביחס לשקל.

בזירת המט"ח, נהנה הדולר מתוספת של 0.5% לשערו והיציג ננעל על 3.796 שקל. ברקע, כלכלני הבנק השוויצרי UBS פרסמו היום סקירה המנסה לחזות את מדיניות הריבית של הבנקים המרכזיים באירופה, המזרח התיכון ואפריקה (EMEA) ובכללן בישראל. בבנק מעריכים כי הנגיד יוריד את הריבית בעוד 0.5% ל-3% עד סוף 2009, במטרה לעודד את הצמיחה במשק הישראלי. במידה והם צודקים, אנו צפויים להמשך מגמת ההתחזקות בשערו של המטבע האמריקני.

הצלילה במכתשים התמתנה בסוף היום

בתום יום המסחר ננעל מדד המעו"ף באובדן של 3.1% ותל-אביב 100 איבד 3.9%. הטבלה הייתה אדומה גם בקרב האפיקים הסולידיים. האפיקים השקליים הארוכים איבדו 0.2% ואילו צמודי המדד לאותו משך זמן ירדו ב-0.5%.

מחזור המסחר, הסתכם ב-1.3 מיליארד שקל.

מי ששוב בלטה היום בירידה חדה היא מניית מכתשים אגן , אשר לא מצליחה להתאושש מהסנטימנט השלילי במניה מאז שפרסמה את תוצאותיה הרבעוניות. בתום המסחר תיקנה המניה ואיבדה 3.1% . הירידה במכתשים אגן בתוספת החולשה שגילתה קרדיט סוויס במסחר מעבר לים, הביאו את המשקיעים למכור גם מניות כור , שאיבדה עד סוף המסחר 13.6% .

גם מניית סלקום בלטה לאחר שאיבדה 4.1% מערכה. לא מן הנמנע שהירידות נובעות ממימושים בעקבות הדוחות הטובים, שפורסמו אתמול.

טבע הוסיפה לרכז עניין וסיימה את המסחר לאחר שנגרעו ממנה 1.4%. זאת בשל חילוקי הדעות בין האנליסטים לגבי טיב הדוח שפורסם בשבוע שעבר. מחד היו שטענו כי התוצאות של טבע פושרות עד מאכזבות, אך בבית ההשקעות אופנהיימר ראו בתוצאות עדות לכך שהחברה מצליחה לפזר את סיכוניה העסקיים, כך שהיא מחפה על חולשותיה ומשמרת קצבי צמיחה מרשימים גם בזמנים של האטה.

מי שבלטה היום בעליות הייתה מניית הפניקס שעלתה 10.6%, על רקע אי הבהירות סביב עסקת הפניקס.

מניית נייס איבדה 6.9%, בעוד שהמשקיעים ממתינים לפרסום הדוחות של החברה ביום ד' הקרוב. יחד עם מניות כמו וריפון, גילת ובלופניקס אשר איבדו 5.5%, 7.7% ו-8.8% בהתאמה, ומשכו את התל-טק לירידה של 6.7% בערכו.

הצדיקה היחידה בסדום הטכנולוגי הייתה מניית אלביט מערכות , אשר עלתה 1% על רקע פרסום עסקת השבחת המטוסים הברזילאים בה זכתה. החברה תספק מערכות כקבלן משנה ליצרנית המטוסים הברזילאית אמבראייר (EMBRAER), בפרויקט השבחת מטוסים עבור הצבא הברזילאי. שלב הפיתוח הינו בהיקף כספי של 67 מיליון דולר בקירוב. ההיקף הכולל של החוזה, כולל שלב הייצור מסתכם ב-187.5 מיליון דולר. בד בבד הודיעה אלביט על רכישתה של חברה אמריקנית בתחום רשתות התקשורת האלחוטית, תמורת כ-15 מילין דולר במזומן.

בימים כאלו, בנדל"ן אין כל חדש והוא עדיין מוביל את הירידות בבורסה. מדד הנדל"ן איבד עד תום המסחר 10.1%. מניית אפריקה ישראל ריכזה עניין, כהרגלה, ונסחרה על רקע הידיעה שהחברה נערכת לפיטורי עובדים על רקע המשבר בשווקים. אפריקה איבדה עד תום המסחר 8.3% מערכה.