סופרים דולרים (תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2)
טרם מוצה פוטנציאל התחזקותו של הדולר | תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2

המסחר במט"ח התנהל היום (ב') במגמה מעורבת, כשהשקל התחזק מול המטבע האמריקני, ונחלש מול האירו. במהלך המסחר הדולר נע מעל ומתחת לרף 4 השקלים, רמה אותה חצה לראשונה השנה ביום שישי האחרון, ועם קביעת השערים היציגים, חזר מתחת לרמה זו. האירו נסחר לאורך כל היום בעלייה, מעל 5 השקלים, ומעל רמה זו גם נקבע שערו היציג.

מגמת המסחר במט"ח בזירה המקומית תאמה את מגמת המסחר בזירת המט"ח העולמית, בה התחזק האירו מול הדולר בשיעור של 1.44% ל-1.2588 דולר לאירו.

בבנק ישראל עדיין ממשיכים ליישם את תוכנית רכישת המט"ח בהיקף של 100 מיליון דולר ליום למרות עליית שערו של הדולר ולמרות ההגעה ליעד יתרות המט"ח שנקבע עם תחילת הרכישות. בתוך שלושה ימים צופיות להגיע יתרות המט"ח של בנק ישראל ל-10 מיליארד דולר.

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, קבע אתמול בערב (א') כי חבילת הסיוע לשוק ההון שמגבש משרד האוצר אינה "כלכלת בחירות". כל מהלך שכזה, במיוחד בתקופה הנוכחית, דורש את אישורו המפורש של מזוז.

בבסיס התוכנית המתגבשת של האוצר רשת ביטחון המתבססת על מבחני הכנסה של עמיתים בקופות הגמל ולא על ההפסדים בקופות. בבסיס הדברים העובדות הבאות: מי שמגיע לגיל פנסיה בשנים הקרובות אלה בעיקר אנשים שצברו כבר לפחות פנסיה אחת מסודרת; כאלה שקופת הגמל מהווה בעבורם מדרגה שנייה או שלישית לכספי זקנה.

בשוק ההון מעריכים כי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, יפחית היום את הריבית ברבע אחוז לרמה של 2.75%, שפל היסטורי חסר תקדים. בבתי ההשקעות מעריכים עוד כי עד סוף 2008 בנק ישראל יפחית עוד חצי אחוז בריבית, כך ששנת 2009 תתחיל עם שיעור ריבית נמוכה במיוחד של 2.5% בלבד. על פי הערכות אחרות בשוק פישר לא ימתין ויפחית כבר ביום שני בשבוע הבא את הריבית בחצי אחוז, זאת לנוכח הנתונים הקשים הן בצד הריאלי (צמיחה) והן בצד הפיננסי (בורסה).

זירת המט"ח: הדולר ירד ב-0.721% ושערו היציג נקבע ב-3.993 שקלים, האירו התחזק ב-0.998% ושערו היציג נקבע ב-5.0919 שקלים.

פריקו: בטווח הקצר טרם מוצה פונטציאל ההתחזקות של הדולר

הדולר רשם בשבוע שעבר עלייה שבועית זה השבוע השלישי ברציפות אל מול היורו. לאור הירידות החדות בשוקי ההון בעולם משקיעים מחפשים השקעות בטוחות יותר ומפנים את כספם אל אגרות החוב הממשלתיות בארה"ב.

אי היציבות בשוקי ההון והחשש מפני תגובת משקיעים זרים בזירה המקומית ממשיכים לתמוך במשנה זהירות מצד קובעי המדיניות בישראל. דבר התורם לפוטנציאל היחלשות של השקל. החשש ממשבר במוסדות פיננסיים בעלי זיקה ישירה לשוק המקומי עשוי לפגוע במוסדות פיננסיים ישראל לצד השחיקה בשווי הנכסי של לווים מרכזיים להם סדרות אג"ח קונצרני הנסחר ברמות קיצון היסטוריות מחייבים משנה זהירות וסלקטיביות "יתרה".

רמה של 4.35 עד 4.4 שקל לדולר תשמש כעת רמת התנגדות לסוחרים טכניים במקרה של התייצבות הדולר מעבר לרמה של 4.12 שקלים.

בראיה לטווח ארוך לדעתנו עשוי השקל לשוב ולהתחזק לעבר רמה של 3.5 שקלים ואף פחות אולם בטווח הקצר ועל רקע הזעזועים הצפויים בתחום הריאלי התמיכה המתבקשת ביצוא לצד החשש מפני זעזועים בשוק האג"ח הממשלתי כמו גם השלכות השחיקה בשווי האג"ח הקונצרני והבנקאות העולמית על מוסדות פיננסיים בישראל כל אלו תומכים במשנה זהירות שכן מהלך ההיחלשות של השקל טרם בא לידי מיצוי וכי הדולר נדרש לשוב ולהיסחר מתחת לתחום של 3.84 - 3.77 שקלים, במטרה לתמוך בהתחזקות של השקל לעבר רמה של 3.5 שקלים ואף פחות.

כלל פורקס: שינוי של הריבית היום מעל או מתחת להורדה של 0.25% צפוי להשפיע על המסחר במט"ח בזירה המקומית

הדולר נקבע מעל ל-4 שקלים לראשונה מאז דצמבר 2007. כל עוד תמשיך התחזקות הדולר בעולם, היא כנראה תימשך גם בארץ, אך כאשר יתחל התיקון הגדול בעולם, צפוי הדולר לחזור להיסחר מתחת לרמה של 4 שקלים.

בכלל פורקס צופים כי נגיד בנק ישראל צפוי היום להוריד את הריבית ב-0.25% נוספים כשכל מספר אחר יפתיע את השוק והמסחר במט"ח בשוק המקומי צפוי להגיב בהתאם.

מגדל שוקי הון: לאור ההאטה באירופה יש המטילים ספק בהמשך קיומו של גוש האירו

גידי הלפרין, סמנכ"ל דסק מניות במגדל שוקי הון פירסם סקירה על האירו והכלכלה האירופית שבה ציין כי בתחילת שנת 2009 ימלאו לאירו עשור. לפי מצבו הנוכחי של גוש האירו ושל המטבע זו תהיה חגיגה עצובה. השקתו תוארה אז כשינוי הפנדמנטלי הגדול ביותר ביחסים הכלכליים-הפוליטיים-המדיניים הבין גושיים מאז נפילת ברה"מ. כותרות העיתונים דימו את השקת האירו לרעידת אדמה של הדולר וציינו שזהו האיום הממשי הגדול ביותר לדולר מאז מלחמת העולם השנייה. הוול סטריט ז'ורנל תיאר זאת אז כ"שינוי הנוף הפיננסי שעשוי לשנות את מאזן הכוחות הכלכליים הגלובלי".

עשר שנים לאחר מכן נמצא גוש האירו בהאטה חריפה, כשחלק מהמדינות החברות באיחוד עומדות בפני איום של קריסה פיננסית ומשבר כלכלי חריף ונאלצות לבקש סיוע מה-IMF. העקשנות הגאוותנית של הבנק המרכזי האירופי שלא להפחית את הריבית נוכח סביבת האינפלציה הגבוהה ששררה בחודשים שחלפו, בעקבות הזינוק במחירי הסחורות ובראשן מחירי האנרגיה, גובה כעת את מחירה הכואב בצורה של האטה כלכלית החריפה ביותר מאז מלחה"ע השנייה. יש המטילים ספק בקיומו של גוש מטבעי זה ומעריכים שהמטבע לא ישרוד עוד שנים רבות.