עליות שערים בבורסה בת"א
עליות המעו"ף בבורסה

אחרי אוקטובר השחור בשוק ההון, חודש נובמבר מתחיל בצורה מבטיחה יותר, עם עליות שערים ברוב מדדי המניות. אמנם העליות הגיעו בגלל סוף שבוע חיובי בוול סטריט וספק אם הגענו למצב המיוחל של שקט, אבל מה שבטוח זה שאף אחד לא רוצה לחוות מחדש את אוקטובר 2008.

בישראל, בדומה לשאר העולם, מחכים ליום שלישי הקרוב, כדי לראות מי יהיה הנשיא הבא של ארצות-הברית. כאשר לעת עתה, קשה לאמוד את ההשפעה של אובמה או מקיין על הכלכלה האמריקאית והעולמית.

לפי פעיל מקומי גדול המתמחה בארה"ב, האמונה היא שאובמה יעשה יותר עבור האזרח האמריקאי הממוצע, וחשוב מכך, אובמה יצליח להעביר חוקים ורגולציות שימתנו את החמדנות של וול-סטריט. זאת על-ידי קביעת הגבלות שכר, הגבלת המינוף וקביעת רמת שקיפות גבוהה יותר. כך או אחרת, כהונתו של הנשיא החדש תחל רק בסוף ינואר, ושינוי אמיתי עדיין לא ייראה גם בתחילת כהונתו של הנשיא החדש, רפובליקני או דמוקרטי.

העליות של היום הגיעו למרות הורדת הדירוג של ישראל, מ-A חיובי ל-A עם אופק יציב, על-ידי חברת הדירוג S&P ושרשרת הערכות שליליות כלפי הצמיחה של ישראל בשנת 2009.

בנק ההשקעות השוויצרי, יו.בי.אס, חתך את תחזית הצמיחה המקומית מ-2.2% ל-1%. ביו.בי.אס ציינו שישראל לא תוכל להתחמק מהמשבר העולמי, אך נתוניה הבסיסיים החזקים יאפשרו לה לצלוח את המשבר בצורה טובה. בנוסף, הצמיחה לשנת 2010 תעמוד על 2.7% בלבד, זאת לעומת ממוצע הערכות של 3.3%.

כלכלני יו.בי.אס מעריכים שהמיקוד של בנק ישראל בצמיחה על פני אינפלציה, יוביל לכך שהבנק יוריד עוד 1% מהריבית לרמה של 2.5%, בצורה יחסית מהירה ובזמן הקרוב. בנק ישראל יבחר להעלות את הריבית בחזרה אחרי שהפדרל ריזרב יעשה זאת ולפי ההערכות ביו.בי.אס זה יתרחש בתחילת 2010.

בבנק ההשקעות השוויצרי צופים גם כי השקל ימשיך במגמת ההיחלשות לעומת הדולר, ושערו יעמוד על 3.95 שקל בסוף 2009. במאזן המסחרי החזק של ישראל יירשם גירעון בשנים 2010-2009, כאשר התיאבון לנזילות יסתיים זה יעזור לכלכלה הישראלית לצמוח מהר יותר מאשר במדינות אחרות.

לא רק ביו.בי.אס מעדכנים את תחזית הצמיחה, אלא גם הכלכלנים המקומיים עושים זאת, אך באופן מתון יותר. בהראל פיננסים עדכנו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-2009, מ-2.6% לרמה של 2%. לדברי הכלכלנים, ההאטה החלה כבר ברבעון השלישי של 2008 ותחריף ותגיע לשיאה במחצית הראשונה של 2009.

התל-טק זינק ב-7%

בסיום יום המסחר עלה מדד המעו"ף ב-3.4%, מדד תל-אביב 100 עלה ב-3.3% ומדד התל-טק 15 עלה ב-7%. בשוק אגרות החוב רשמו אג"ח השקליות הארוכות עלייה של 0.1% ואג"ח צמודות המדד בעלות אותו מועד פדיון רשמו עלייה של 0.2%.

ציפיות השוק לאינפלציה בטווח של 10 שנים עומדות כעת על 2.2%, ובטווח של שנה השוק צופה לאינפלציה של 0.2%. היום יום ראשון ולא מתקיים מסחר במטבע חוץ, אך באופציות על השקל-דולר נחלש המטבע האמריקני ב-1% ושערו המחושב עומד על 3.746 שקל. מחזור המסחר הסתכם היום ב-1.5% מיליארד שקל.

מי שמשכו את השוק לעליות היו המניות הדואליות שפתחו פער ארביטרז' (רווח בין מחיר המניה בחו"ל למחיר בארץ) גבוה. בין המניות הבולטות הייתה רדויז'ן , שעלתה ב-17.3%, אחרי שפתחה בשער ארביטרז' חיובי של 16.5%. רדויז'ן דיווחה ביום חמישי על הכנסות של 21.6 מיליון דולר והפסד נקי של 4.5 מיליון דולר ברבעון השלישי.

בעקבות פרסום הדו"חות החליטו בבית ההשקעות אוסקר גרוס להעלות את ההמלצה על המניה מ"החזק" ל"קנייה", בעיקר לאור העובדה שהיא נסחרת כיום מתחת למזומנים שברשותה. מאידך, האנליסט דניאל מירון מ-RBC בחר להשאיר את המלצתו על "ביצועי שוק". "בשיחת הועידה נשמעה ההנהלה מאוד מעורפלת לגבי היעד שלה לחזרה לרווחיות בתחילת 2009, יעד שכבר קבענו בעבר שהוא בלתי סביר", כתב מירון.

מניות בעיתון (צילום: Digital Vision., GettyImages IL)
מניות הארבטיראז' בפערים חיוביים | צילום: Digital Vision., GettyImages IL

לאחר הורדת הדירוג לאגרות חוב שלה ע"י מעלות, אפריקה ישראל זכתה היום להורדת דירוג מחברת הדירוג השנייה, מידרוג, שהורידה את סדרות האג"ח של החברה בשלוש דרגות לרמה של A3. זאת בשל פעילותה של אפריקה בשוק האמריקאי ובשוק הרוסי שהולכים ודועכים. מניית אפריקה הגיבה בחדות להורדת הדירוג, ועלייה של 3% הפכה עם הפרסום לירידה של 3%. בסוף המסחר רשמה המנייה צניחה של 6.8%.

בשוק מחכים גם לפרסום הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי של שופרסל וטבע - שתיים מהמניות הכי דפנסיביות בשוק. בבית ההשקעות פסגות ובישיר בית השקעות מצפים לתוצאות טובות לשופרסל ברבעון השלישי, בשל השפעה חיובית של האינפלציה על החברה ומעמדה בשוק המזון.

עוד מציינים בבתי ההשקעות כי שופרסל ירדה מתחילת השנה רק ב-2%, לעומת ירידה של 44% במדד תל-אביב 100 ועם תשואת דיבידנד של 11% בקירוב, העניקה תמורה גבוהה למשקיעים גם השנה. שני בתי ההשקעות המליצו על קנייה אך המניה דווקא ירדה ב-0.5%.

בשעה טובה החל בית ההשקעות פריזמה לסקר את ענקית הגנריקה טבע בהמלצת קנייה. בפריזמה העניקו לחברה מחיר יעד על 56 דולר, גבוה ב-40% ממחיר החברה בשוק.

הסיבות לכך הן בשולי הרווח הגבוהים, הציפייה מתרופת האזילקט לטיפול בפרקינסון ורכישותיה של טבע. בסיום המסחר עלתה מניית טבע ב-4.6%.