וול סטריט (צילום: חדשות)
הגיבו בחוסר החלטיות להורדת הריבית. וול סטריט | צילום: חדשות

סיום המסחר בוול סטריט התאפיין הערב במגמה מעורבת, וזאת לאחר פרסום ההחלטה להפחתה נוספת של הריבית בארה"ב ב-0.5% לרמה של 1%, זו הפעם השנייה במהלך 21 הימים האחרונים, והרמה הנוכחית של הריבית היא הנמוכה ביותר שנרשמה בארה"ב מאז שנת 2004. ה'פד' גם אותת כי יתכנו הפחתות נוספות של הריבית במידה וידרש. השוק הגיב בחוסר החלטיות להפחתה ונסחר באופן תזזיתי בין הטריטוריה החיובית לשלילית, כשבסיום נרשמו ירידות במדד הדאו ג'ונס וה-S&P500 ולעומתם סגר הנאסד"ק בעלייה.

ההחלטה על הפחתת הריבית היתה פה אחד. ובהודעת הריבית שפורסמה עם פרסום ההחלטה נאמר כי הפעולות האחרונות צפויות לשפר את התנאים בשוק האשראי. ניראה כי הואט קצב הפעילות הכלכלית בארה"ב על רקע הירידה בהוצאות הצרכנים. לדעת ה'פד' תרד האינפלציה בארה"ב במהלך הרבעונים הבאים. ה'פד' ציין כי הסיכונים מפני ירידה בצמיחה בארה"ב נותרו בעינם. ואותת כי הוא מוכן להפחתות נוספות בריבית ככל שידרש על מנת לשמור על יציבות המחירים תוך עידוד תהליך הצמיחה.

נזכיר כי הבנק המרכזי של סין הקדים את ה'פד' והפחית היום את שיעור הריבית ב-0.27% ל-6.66%. זו הפעם השלישית שסין מורידה את שיעור הריבית בששת השבועות האחרונים. גם נורבגיה הודיעה היום על הורדות ריבית. מחר עשוי גם הבנק המרכזי של יפן להודיע על הפחתת הריבית לרמה אפסית או קרובה לאפס. בשוק צופים כי גם הריביות בבריטניה ובגוש האירופי ירדו בימים הקרובים. בכך למעשה נפתח סבב נוסף של הפחתות ריבית חובקות עולם בניסיון למנוע את החרפת המשבר העולמי ונסיגה למיתון ארוך ועמוק.

בנוסף על הפעילות במישור המוניטרי נציין כי מתקדמות גם הפעולות הפיסקאליות במסגרת תוכנית החילוץ הגרנדיוזית של הממשל בארה"ב. עד כה לפחות 19 בנקים אזוריים בארה"ב קיבלו מהממשל האמריקני סכום מצרפי של 35 מיליארד דולר בקירוב, במסגרת השלב השני של חבילת הסיוע בסך 250 מיליארד דולר שנועדה לחדש את ההון של המגזר הבנקאי ולהפשיר את שוקי האשראי הקפואים.

יום המסחר באסיה ננעל במגמה מעורבת כשמדד שנחאי המשולב איבד היום כמעט 3% בעוד שטוקיו זינקה ב-7.7%. גם באירופה נרשמה מגמה מעורבת כשמרבית המדדים ננעלו בעליות חדות אך מדד הדאקס שזינק אתמול ביותר מ-11% התממש היום על רקע הירידות במניית פולקסווגן. כל זאת על רקע העלייה החדה שרשמו אתמול המדדים המובילים בוול סטריט שסיימו בעליות של כ-10%.

אל השוק זרמו היום נתוני ההזמנות למוצרים בני קיימא בחודש ספטמבר, אשר הפתיעו לטובה כשרשמו עלייה של 0.8% לעומת צפי כי ימשיכו לרדת ב-1.1%. את התרומה הגדולה ביותר לנתון זה תרמו ההזמנות מתחום התעופה שזינקו ב-6.3% ועזרו לקזז את הירידה שנרשמה בשאר התחומים המרכיבים את המדד. נציין כי הנתון מהחדוש הקודם עודכן לירידה חדה יותר בהזמנות ממה שפורסם לראשונה כך שבאוגוסט ירדו ההזמנות ב-5.5% ולא כמו שפורסם 4.5%.

גם שוק המט"ח מוסיף להיות סוער במיוחד במסחר בצמד המטבעות דולר/ין שיורד ב-1.5%. גם במסחר בחוזים העתידיים על הנפט נרשמות היום עליות חדות של כ-8.8%. לאחר פרסום דו"ח המלאים השבועי של הנפט ומוצריו שהצביע על עלייה נמוכה בהרבה מהצפי במלאים. בנוסף העליות החדות הן על רקע התחזית שפרסמה סוכנות האנרגיה הבינלאומית לפיה היא צופה ירידה בתפוקת הנפט בעולם. מניותיהן של יצרניות הנפט הגדולות הגיבו בעליות וכך גם מניות הסחורות החקלאיות שזינקו הערב בשיעורים חדים.

זירת המאקרו

ב-14:30 שעון ישראל פורסם נתון הזמנות המוצרים בני הקיימא בארה"ב בחודש ספטמבר. הנתון הפתיע לטובה כשרשם עלייה של 0.8% לעומת צפי בשוק כי תמשך ירידה של 1.1% בהזמנות. הנתון לחודש הקודם עודכן כלפי מטה באופן חד לירידה של 5.5% בהזמנות בחודש אוגוסט לעומת ירידה של 4.5% שפורסמה בחודש הקודם.

במסחר בבורסת הסחורות בניו-יורק, הסתיים המסחר בחוזים העתידיים על נפט גולמי למסירה בדצמבר בעלייה חדה של 7.6% לרמה של 67.5 דולר לחבית.

ב-16:35 שעון ישראל פורסם דו"ח המלאים השבועי שהציג עלייה נמוכה מהצפי במלאי הנפט: 493 אלף לעומת צפי ל-1.55 מיליון. נציין כי היום גם פרסמה סוכנות האנרגיה הבטינלאומית כי היא חוזה ירידה בתפוקת הנפט העולמית, הודעה זו בנוסף על העלייה המתונה במלאים מזניקים הערב את מחירו של הנפט. העליות החדות לא מתמקדות רק בנפט, גם סחורות אחרות ובהן המתכות היקרות והסחורות החקלאיות.