עובד בבורסה (צילום: רויטרס)
תוכנית החילוץ הסינית הייתה יריית הזינוק לפתיחה ירוקה במיוחד בבורסות אסיה | צילום: רויטרס

תוכנית החילוץ הסינית בהיקף של 586 מיליארד דולר, הייתה יריית הזינוק לפתיחה ירוקה במיוחד בבורסות אסיה. גם אירופה נסחרה במגמה חיובית וגם הבורסות בארצות הברית שנפתחו בעליות שערים לא גרמו למשקיעים לקנות בשל התחושה כי העליות לא יחזיקו מעמד.

המשקיעים בעולם חזרו לסין בעקבות תוכנית החילוץ של הממשלה, הכוללת פיתוח תשתיות, הורדת מס וסובסידיה לענף החקלאות. הציפייה היא כי סין תחזור להציג צמיחה גבוהה, כמו זאת שהפכה אותה לכלכלה הרביעית בגודלה בעולם, שאחראית ל-27% מהצמיחה העולמית ב-2007. לפי ההערכות, התוכנית הסינית צפויה להגדיל את הביקוש העולמי לסחורות. כך לדוגמא, מחיר הנפט זינק מרמה של 60 דולר ל-64 דולר לחבית.

בשוק המניות מצפים לראות עליות בתקופה הקרובה, אך אלו לא יאריכו זמן רב בשל מצבה הקשה של הכלכלה האמריקאית, ומצבן היותר קשה של כלכלות אירופה ואסיה.

סממן נוסף למצב הפיננסי הקשה ששורר בארה"ב מגיע היום מחברת הביטוח, AIG. ענקית הביטוח הודיעה היום כי רשמה הפסד של 24.5 מיליארד דולר במהלך הרבעון הרביעי של 2008. זהו הרבעון הרביעי ברציפות בו החברה רושמת הפסד בשורה התחתונה.

כזכור, הממשל האמריקאי נאלץ להזרים הון ל-AIG תמורת מניות, כדי שלא תגיע למצב של פשיטת רגל. כעת, ההערכות הן שהתערבות הממשל האמריקאי תסתכם ב-150 מיליארד דולר, ולא ב-85 מיליארד דולר מהתוכנית המקורית. עוד בלטה מניית ג'נרל מוטורס שקיבלה המלצת מכירה מדויטשה בנק עם מחיר יעד אפס, ולא זאת לא טעות.

גם בישראל החששות גוברים, למרות שפשיטות רגל כמו בארה"ב נראות רחוקות, מועדם הולך ומתקרב, ככל הנראה. בפריזמה הוציאו היום סקירה ובה סמנכ"ל ההשקעות, רפי גוזלן, כתב כי הם מעדכנים את תחזית הצמיחה לשנת 2009 ל-1%-1.5%. לדעתו של גוזלן, הצריכה הפרטית בישראל תצמח ב-1.2% בלבד ובסקטור הייצוא ירידה של 4%-5%. לפי גוזלן, הגירעון המסחרי צפוי להגיע ל-3.5%-4% מהתוצר.

לגבי הריבית, גוזלן טוען כי בנק ישראל צפוי להוריד אותה ל-2.5%, במהלך די מהיר. בנוסף, מהלך זה צפוי לחזק את השקל מול הדולר, ושערו יעמוד על 4.2 שקל לדולר.

היום פרסם בנק ישראל את פרוטוקול החלטת הריבית של הבנק, ממנו עולה כי ההחלטה להורדה האחרונה לוותה במחלוקות רבות. אחד מתוך חמשת חברי הועדה אמר כי יש להותיר את הריבית ללא שינוי, שכן הורדת הריבית המיוחדת בה ירדה ב-0.5%, הייתה מענה הולם למצב המשק ויש להמתין עם הורדות נוספות.

לעומתו, שני חברי ועדה אחרים טענו שיש להוריד את הריבית ב-0.5% נוספים, בשל הירידה בחששות מהתפרצות אינפלציונית והמשבר העולמי, שכן הורדת ריבית תקל על המגזר העסקי לצלוח את התקופה. כזכור, החלטת הנגיד הייתה להוריד את הריבית ב-0.25%, כפי שטענו שני הכלכלנים שנותרו מכיוון שאין להוריד את הריבית בצורה קיצונית בזמן קצר.

בסיום יום המסחר סיים מדד המעו"ף ללא שינוי, מדד תל-אביב 100 ירד ב-0.2%, מדד תל-טק 15 החסיר 1.8% מערכו ומדד הנדל"ן צנח ב-3.5%. בשוק הסולידי רשמו אגרות החוב השקליות ארוכות הטווח עלייה של 0.2%, ואילו אגרות החוב צמודות המדד הארוכות רשמו ירידה של 0.1%.

נציין כי היום היה מכרז למספר אגרות חוב ממשלתיות בו נרשמו ביקושי יתר לסדרות החדשות, בשונה מהמכרזים בשבועות האחרונים.

במסחר במטבע חוץ נחלש היום הדולר ב-1.048%, ושערו היציג נקבע על 3.776 שקל. גם האירו נחלש מול השקל, אך ברמה של 0.523%, כך ששערו היציג נקבע על 4.872 שקל. מחזור המסחר הסתכם ב-1.8 מיליארד שקל.

לאומי עלתה ב-3%

כי"ל זכתה היום להעלאת המלצה מבית ההשקעות כלל פיננסים, ששינה את המלצתו מ"תשואת שוק" ל"תשואת יתר" במחיר היעד ל-45.7, גבוה ב- 31% ממחירה בעת פתיחת המסחר. "להערכתנו, הנייר נסחר במחיר אטרקטיבי ומעניק למשקיע שולי ביטחון רחבים, גם בתרחיש של האטה כלכלית חריפה בשנת 2009", נכתב בסקירה.

בנוסף לכך, האפשרות כי מתחרתה של כי"ל, אורלקלי, תולאם על-ידי הממשלה הרוסית הביאה לעלייה של 0.4% בכי"ל.

מניית בנק מזרחי טפחות סיימה בעלייה של 0.3%, על רקע המלצה חיובית מבית ההשקעות פסגות. שם נוקבים במחיר יעד של 26.6 שקל, גבוה ב-25% ממחיר המניה בעת פתיחת המסחר ובהמלצת "תשואת יתר". בפסגות הדגישו את חוסנו של הבנק, בשל מרכיב המשכנתאות הגדול והחשיפה המועטה שלו למשבר הכלכלי בארה"ב. עוד בלטו היום מניית בנק דיסקונט שעלתה ב-2.9% ומניית בנק לאומי שעלתה ב-3%.

חברת סלקום פרסמה הבוקר את דוחותיה לרבעון השלישי, מהם עולה כי החברה גייסה 40 אלף מנויים חדשים ובנטרול הפרשה חד פעמית רשמה רווח נקי של 239 מיליון שקל ועקפה את תחזיות האנליסטים. החברה גם הצליחה להגדיל את רווחיותה כאשר הגדילה את שיעור ה-EBITDA (רווח לפני ריבית, מס, פחת והפחתות) לרמה של 38.2%, מעבר לציפיות ובדומה לשיעור ה-EBITDA של אורנג'. למרות הדוח הטוב מהצפוי רשמה מניית סלקום ירידה של 3.2%.