טבע , חברת התרופות הישראלית המהווה גם את יצרנית התרופות הגנריות הגדולות בעולם, פרסמה את תוצאותיה הכספיות לרבעון הרביעי של 2008 ולמעשה לשנה זו כולה. מהתוצאות הכספיות של טבע עולה, כי החברה עקפה את תחזיות האנליסטים ואת שלה עצמה ובתוך כך ייצרה תזרים מזומנים מפעילות שוטפת של כמיליארד דולר, שיקל עליה "לעכל" את רכישת חברת התרופות באר - שמימונה נעשה בחלקו במזומן.

טבע דיווחה על רווח רבעוני מתואם של 2.86 דולר למניה ב-2008, 76 סנט ברבעון השקול ל-634 מיליון דולר. הרווח השנתי במונחים אלו הסתכם ב-2.86 דולר למניה - ולפיכך מדובר בגידול של 10.1% לעומת הרבעון המקביל ב-2007 ושל 22% בהשוואה ל-2007 כולה (20% בהשוואה על פי רווח למניה במקום על פי רווח כולל). המכירות ברבעון הסתכמו ב-11.1 מיליון דולר, גידול של 18%.

האנליסטים (17 לפחות), ציפו בממוצע כי החברה תציג רווח למניה של 73 סנט, הנובע מהכנסות כוללות של 2.93 מיליארד דולר. בכך, מגלמות הציפיות לרווח שנתי של 2.83 דולר למניה מהכנסות של 11.16 מיליארד דולר. מכל פנים, נתוני הרווח הם במונחי Non-GAAP - כלומר, שלא על-פי העקרונות החשבונאים המקובלים, שכן על פי עקרונות אלו רשמה החברה הפסד רבעוני הנובע מהכללת תוצאות המיזוג עם באר שהתרחש בשלהי 2008.

ממתינים לשיחת הוועידה

תוצאות המיזוג עם באר גוזרות את מרבית העניין לחלקו השני של היום - התחזית שתכלול לראשונה את הטמעתה של באר. טבע תספק את התחזית במסגרת שיחת ועידה מקוונת שתקיים היום בהחל מ-15:30 (שעון ישראל), אחה"צ. טבע תאחד את התוצאות הכספיות של באר החל מה-1 בינואר השנה.

לפי נתוני GAAP, הייתה מציגה טבע כאמור הפסד חשבונאי של 688 מיליון דולר (88- סנט למניה) ברבעון, שכולל - מלבד הוצאות המחקר והפיתוח של באר - גם ירידת ערך של נכסים בלתי מוחשים ונכסים נוספים (107 מיליון דולר), הסכמי פשרה להתדיינות משפטיות בהיקף 17 מיליון דולר נטו והשפעת מס על כל האמור של 66 מיליון דולר.

מוחקים את ה-ARS

ואולם, השפעה מרכזית נוספת המלמדת על ההבדל בין תוצאות ה-GAAP ל-Non GAAP היא ירידת ערך נכסים פיננסים. ברבעון זה, בחלוף 12 חודשים מאז דיווחה לראשונה על ירידת ערך של ה-ARS שברשותה, מחקה החברה לחלוטין את ערכן של אגרות החוב בריבית מכרז משתנה שהיא מחזיקה - קרי, 247 מיליון דולר (סך המחיקות של נכסים פיננסים הסתכם ב-272 מיליון דולר).

טבע סיימה את 2008 כשהונה העצמי גדל ל-16.3 מיליארד דולר, גבוה ב-2.6 מיליארד דולר מההון עליו דיווחה ב-31 בדצמבר 2007. ההון העצמי משקף את הרווח השנתי ממנו נוכו הדיבידנדים שחולקו, התאמה שנקפה לחובתה בשל תרגום נכסים שאינם נקובים בדולרים (המכירות במטבעות שונים מדולר אמריקני השפיעו לרעה על תוצאותיה) וכמובן הנפקת מניות חדשות במסגרת מתווה העסקה לרכישת באר.

טבע ייצרה במהלך השנה שחלפה תזרים מזומנים של 3.32 מיליארד דולר, מתוכו 969 מיליון דולר ברבעון האחרון. התזרים יסייע לטבע לסיים את 2008 עם קופת מזומנים של 2.1 מיליארד דולר - גם לאחר ששילמה 3 מיליארד דולר עבור באר. לפיכך, מעלה טבע את תשואת הדיבידנד ב-33% לתשואה של 1.5%, במטרה להיות אטרקטיבית עבור בעלי מניות חדשים ולהוות חלופה לרמת הריביות הנמוכה בעולם. טבע תחלק דיבידנד בשיעור 60 אג' למניה. הידיבינד יחולק ב-12 במארס לבעלי מניותיה נכון ל-25 בפברואר.

את הדו"חות מקבלת טבע, שמניותיה נסחרות בבורסה בת"א ותעודות הפיקדון האמריקניות שלה בנאסד"ק, כששער האחרונות עומד על 44.01 דולר, מה שמשקף לחברה שווי-שוק של 32.24 מיליארד דולר. מתחילת השנה הציגה המניה בבורסה המקומית עליה של 9%, ורק נזכיר, כי טבע היא החברה ה-10 בגודלה מקרב החברות שמניותיהן נמנות עם מדד הנאסד"ק, שיפור של 3 מקומות למעלה במהלך השנה.

תרופות  (וידאו WMV: jsodra, Shutterstock)
חברת התרופות הישראלית היא אחת החברות הגדולות בעולם לתרופות גנריות | וידאו WMV: jsodra, Shutterstock

מתוך מסיבת העיתונאים

במסגרת מסיבת העיתונאים שהתקיימה לאחר פרסום הדו"חות, אמר שלמה ינאי, מנכ"ל החברה, "אנו מתכוונים להמשיך ולחזק את מעמדנו כחברה הגנרית המובילה בעולם, עם מטרה להתרחב במונחי נתח שוק". לדבריו, "הקופקסון ביסס את מעמדו - וכרגע הוא המוצר מספר אחד ללא ספק בשוק הטרשת הנפוצה".

ינאי התייחס גם לתרופת האזילקט. "שני הניסויים המוצלחים יאפשרו לנו למנף גם את המוצר הזה ולדחוף את המכירות כלפי מעלה" (ראו הרחבה על התוצאות הכספיות של התרופות באופן פרטני בהמשך הידיעה).

מנכ"ל טבע התבטא גם ביחס למנועי הצמיחה של החברה. "רכישת באר הוא המהלך החשוב והמרכזי להתפתחות שלנו בשנים הקרובות", והוסיף: "סיימנו את רכישה בשלהי 2008, ומיד התחלנו לשלב את הפעילויות, אשר משתרעות על פני כל כדור הארץ. האינטגרציה נמצאת בעיצומה ומתקדמת היטב בהתאם לתוכנית המוקדמת". זאת ועוד: "ככל הנראה אנו נראה יותר סינרגיות ממה שהערכנו קודם", אמר ויפרט בשיחת הוועידה המקוונת.

ינאי ציין גם את ספרד כמדינה חשובה להתפתחות הגנריקה, שם שיעור החדירה הגנרית הוא נמוך. "היקף הפעילות שלנו שם לפני הרכישה של בנטלי היה נמוך, והיה בכוונתנו לאתר את הפוטנציאל, ולחדור היטב לשוק", אמר ינאי.

בהתייחסו לפילוח המכירות, אמר ינאי: "באירופה אנו מנסים להתגבר על האתגרים של המכרזים. לרוב אנו מצליחים, ואף מצליחים לרשום צמיחה". מנכ"ל טבע התייחס גם להשפעת הפיחות במטבעות המכירה של טבע לעומת מטבע הדיווח (ראו בהמשך) באמרו כי " שערי החליפין הוסיפו לנו בראייה שנתית 227 מיליון דולר במכירות".

ינאי מסר כי המנוף הפיננסי של טבע יחזור ל-25% בסוף 2009 - "כפי שהערכנו וכיוונו לשם". 18.6% מתוכו מיוחס לאקוויטי, 4% לחוב לטווח-קצר, 4.9% לטווח ארוך.

לתוצאות הגיב גם אלי הורביץ, יו"ר החברה: השנה יוצאת דופן ברווחיות ובתזרים, אך מה שיותר חשוב - המשבר כן מורגש אצלנו. ברמה האסטרטגית הוא מורגש לחיוב; הגנריקה תעלה. ברמה היומיותית", אמר, "אי הוודאות לא תורם ואף מעיק".

לדבריו, "אנו מגיעים לנתח שוק מאוד משמעותי בארה"ב למוצרים שלנו שבצנרת, כולל אלו של באר".

שיא במכירות הקופסקסון

ולתוצאות בהרחבה. הקופקסון, תרופת מקור טבע הנחשבת ל"רבת מכר" ותרופת גדל לטיפול בטרשת נפוצה, הניבה לטבע מכירות שיא בחתך רבעוני ושנתי של 2.26 מיליון דולר ו-595 מיליון דולר בהתאמה, גבוה מהתחזיות של מרבית האנליסטים, נתונים המשקפים עלייה של 32%-375 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

לדברי ינאי,"הקופקסון הפך לטיפול המוביל בעולם בטרשת נפוצה". ינאי ציין במהלך השנה הגדילה החברה את מספר השקות התרופות הגנריות תחת Paragraph IV - בקשה ממנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) לאישור שיווק גרסה גנרית לתרופה המוגנת בפטנט באמצעות אתגורו - טענה משפטית לפיה הפטנט לא בתוקף או שהגרסה הגנרית המוצעת לא תפר את הפטנט (למשל, בגלל שימוש ברכיבים או בטכנולוגיה שונה).

כפי שכבר רמזנו למעלה יותר, התוצאות של טבע הושפעו לשלילה משינויים בשערי המטבע. טבע, שמכירותיה באירופה נקובות במטבעות כמו אירו (אירופה), ליש"ט (בריטניה), פורינט (הונגריה), דולר (קנדה), פזו (מקסיקו וצילה) ועוד - ספגה מהפיחות בשערי המטבעות הללו ביחס למטבע הדיווח שלה - דולר ארה"ב. השינוי השפיע לשלילה על תוצאות המכירות בשיעור 5%, והביאו לקיטון של 65 מיליון דולר ברווח התפעולי - 28 מיליון דולר ממנו ברבעון האחרון.

פילוח דמוגרפי למכירות

במדינות צפון אמריקה גדלו המכירות ב-15% לעומת המכירות המקבילות ברבעון שחתם את 2007 והסתכמו ב-1.65 מיליארד דולר. המכירות הללו גילמו נתח של 61% מסך המכירות, והן הושפעו לטובה, בין היתר, מההשקה של תרופת ה-Pulmicort, או בשמה הכללי והלא ממותג, Budesonide - תרופה לטיפול באסטמה ולהתוויות אחרות. את מכירותיה של הקופקסון עצמה, כזכור, התחילה החברה לזקוף במלואן ברבעון זה.

נכון ל-5 בפברואר לטבע ולבאר במאוחד 201 בקשות בצנרת הממתינות לאישור סופי של ה-FDA, מהן נגזר היקף מכירות שנתי במונחי מקור של 110 מיליארד דולר. 128 בקשות מתוכן תחת Paragraph IV. "טבע מאמינה כי כי הינה הראשונה להגיש בקשה לאישור עבור 85 מוצרים מתוך 128 בקשות אלה", נכתב בדו"חות, בהיקף העולה על 53 מיליארד דולר.

תרופות וכדורים (צילום: SXC)
הקופקסון, לטיפול בטרשת נפוצה, נחשבת ל"רבת מכר" ומניבה מכירות שיא | צילום: SXC

באירופה עלו המכירות ב-1% בלבד ברבעון ל-668 מיליון דולר, או 14% - אם מנטרלים את ההשפעות של שערי החליפין, כאמור. המכירות באירופה מהוות רבע מסך המכירות כולו. הכללת המכירות של בנטלי אותה רכשה השפיעו לטובה על המכירות בספרד, וניכר גידול גם במכירות באיטליה, הונגריה - ובמונחי תרופות ספציפיות - בקופקסון ובאזילקט. ב-2008 כולה גדלו המכירות ביבשת הישנה ב-13% ל-2.78 מיליארד דולר (7% ללא השפעת שינויים בשערי החליפין).

באירופה קיבלה טבע 1,197 אישורים גנריים בשנה החולפת, ל-142 מולקלות ב-272 תרכובות שונות, הכוללות 3 אישורים החלים על כל מדינות האיחוד האירופאי. בסוף 2008 ממתינות 3,373 בקשות לשיווק לאישור סופי ב-30 מדינות ביבשת במסגרת 226 מוצרים שונים.

פילוח לפי תרופות

על הקופקסון כבר דיברנו בהרחבה, וכעת נתייחס לאזילקט, תרופתה האתית של החברה לטיפול בפרקינסון. ברבעון הרביעי צמחו המכירות במחצית ל-51 מיליון דולר, ורשמו גידול של 46% ב-2008 כולה ל-175 מיליון דולר. טבע מדווחת כי הגידול ההדרגתי בנתח השוק של התרופה המשיך באירופה ובארה"ב.

כצפוי, מעבר ממוצרים מבוססי CFC למוצרים מבוססי HFA הגבירו את המכירות של מוצרי נשימה בזירה העולמית. אלו גדלו ברבעון ב-37% ל-259 מיליון דולר. המעבר האמור הביא לצמיחה בממכירות ProAir בארה"ב. המכירות השנתיות של מוצרי הנשימה גדלו ב-5% ל-778 מיליון דולר, 56% מתוכן בארה"ב.