סטנלי פישר (צילום: חדשות)
בעקבות התערבות של בנק ישראל, הדולר מתחזק לרמה של 4.135 שקלים | צילום: חדשות

בעקבות התערבות בנק ישראל בשוק המט"ח זינק אתמול הדולר בכ-1.5% לרמה של 4.135 שקלים - רמת שיא של 17 חודשים. בסיום המסחר הבין-בנקאי היום, הדולר המשיך להתחזק מול המטבע המקומי ונקבע מעל רמה של 4.14 ש'. האירו נחלש בסיום בשיעור קל מול השקל.

בזירת המט"ח העולמית, הדולר נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות המובילים. האירו מתחזק מולו ב-0.15% ל-1.2603 דולר לאירו, והליש"ט נחלשת מולו ב-0.1% ל-1.423 דולר.

ברקע למסחר במט"ח, מצבו העגום של שוק התעסוקה. אתמול פירסם משרד האוצר כי הקצה כ-300 מיליון שקל לתחום התעסוקה במסגרת תכנית ההאצה שהוצגה ב-19 בנובמבר 2008 לחיזוק שוק העבודה נוכח המשבר הגלובלי. ההשקעה בתשתיות במסגרת התכנית צפויה לייצר כ-10,000 מקומות עבודה בשנה.

באוצר אמרו כי הטיפול במחנק האשראי באמצעות קרנות הסיוע לעסקים קטנים ובינוניים וכן קרנות המנוף יסייעו לחברות במשק לצלוח את המשבר ובכך יסייעו לשמר את מקום עבודתם של אלפי עובדים.

זירת המט"ח: הדולר היציג התחזק ב-0.169% ונקבע ב-4.142 שקלים, האירו היציג נחלש ב-0.03% ונקבע ב-5.2216 שקלים.

טל עבדה מכלל פורקס: התוכנית של פישר לא משפיעה על שער הדולר

מטבעות בשקלים (צילום: stock_xchng)
השקל לא מגיב לתכנית בנק ישראל | צילום: stock_xchng

טל עבדה, סמנכ"ל השקעות כלל פורקס התייחס למהלכים האחרונים של בנק ישראל ואמר כי לאור התנהגות השקל בשבועות האחרונים ניתן לומר שהשקל לא מגיב לתוכנית בנק-ישראל וכל התחזקותו היא תגובה למגמות העולמיות, ובמיוחד להתחזקות הדולר למול האירו. שוק המטבעות העולמי נמצא בימים האחרונים בלב הקלחת. ההתרחשויות באות לידי ביטוי גם בשוק המקומי, השקל הולך ומתחזק ואף חצה לפני כמה שעות את רף ה 4.15 שקלים לדולר.

הגורמים העיקריים שניתן לייחס להם השפעה על שערי המטבעות בתקופה האחרונה לטענת עבדה הם תוכנית התמריצים של אובמה שבתחילת השבוע יצאה לדרך שמטרתה לעורר את המשק האמריקני ובמסגרתה יושקעו מאות מליארדי דולרים בתשתיות, חינוך, הורדת מיסים, אנרגיה חליפית, ביטוח בריאות, דמי אבטלה ועוד. התוכנית יוצרת ציפיות בשוק להתחזקות המגזר הפיננסי בארה"ב ולכן צפויה לחזק את הדולר.

גורם נוסף להתחזקותו של הדולר בעולם לפי עבדה היא פסגת ה-G7, שהתקיימה בסוף השבוע האחרון וריכזה סביבה תשומת לב רבה, יצרה שערוריה מיותרת לשוק היפני. ראשית, לא נאמר בהצהרה שהמדינות יפעלו להחלשת הין היפני, שורה שנכנסה כמעט לכל סיכום של פסגות G7 בעבר. שנית, שר האוצר היפני נתפס ספק שיכור, ספק תחת השפעת תרופות ונאלץ להתפטר.

עבדה טוען כי לאור התנהגות השקל בשבועות האחרונים ניתן לומר שהשקל לא מגיב לתוכנית בנק-ישראל וכל התחזקותו היא תגובה למגמות העולמיות, ובמיוחד להתחזקות הדולר מול האירו. עבדה הדגיש כי צריך לסייג את המסקנה הזו ולהזכיר כי חלפו רק שלושה ימים מאז נכנסה התוכנית לתוקף, אך מנסיון העבר, השוק מגיב מהר מאוד לתוכניות שהמשקיעים מאמינים שיש להן פוטנציאל לשינוי מהותי.

כלל פורקס: שער של 4.2 שקלים הוא היעד הבא של המטבע האמריקני

הודעת בנק ישראל על התערבות באג"ח הממשלתי גרמה לגל צונאמי שגרם להתחזקות של הדולר מול השקל. בטווח הקצ צופים בכלל פיננסים תיקונים קלים אך המגמה ארוכת הטווח הנתמכת מהתחזקות הדולר בעולם היא גם התחזקותו בארץ. שער של 4.2 שקלים לדולר הוא היעד הבא של המטבע האמריקני.

Easy-Forex: לאחר פריצת יעד משני של 4.15 ש' הכיוון של הדולר הוא ל-4.3 שקלים

הדולר התחזק מול השקל באופן משמעותי והצליח לגרד את רמת ההתנגדות המשנית של 4.15 שקלים. תוכנית בנק ישראל לקנות אג"חים ממשלתיים מהווה גורם נוסף שמחליש את השקל המקומי יחד עם מדד המחירים לצרכן הנמוך והתחזקות הדולר בעולם. מבחינה טכנית התייצבות של הדולר מעל לרמה של 4.15 שקלים תהווה איתות טכני משמעותי לעבר רמת היעד המשמעותית של הדולר שעומדת על 4.3 שקלים לדולר.