עליות שערים בבורסה בת"א
תפס את המשק הישראלי במצבו הכי טוב אי פעם. המשבר הכלכלי

עליות חדות במסחר בבורסה באחד-העם. מדד המעו"ף מוסיף לערכו 3.5% ומדד הבנקים והנדל"ן מובילים את המדדים הסקטוריאליים בעלייה של 6.2%. בולטים בעלייה גם מדדי התל בונד, המודדים את האג"ח הקונצרניות - מדד התל בונד 20 עולה ב-2.4%. מבין מניות המעו"ף בולטת בעלייה מניית אפריקה ישראל שמוסיפה לערכה 9.3%.

אתמול הסתמנה בת"א רגיעה זמנית. המסחר ננעל בעליות שערים בהובלת מדד הבנקים שהפגין אתמול עוצמה, ורק מדד הנדל"ן נצבע באדום. המסחר בוול סטריט אמש התנהל על רקע הבחירות לנשיאות. גם המשקיעים בת"א יפזלו היום למירוץ לנשיאות מעבר לים, כשרוב הסקרים בארה"ב מנבאים נצחון לברק אובמה, המועמד הדמוקרטי.

שוק האג"ח - אגח קונצרניות

משרד האוצר מתחיל להתערב באופן עקיף בשוק האג"ח הקונצרניות. כך נודע ל"גלובס". האוצר יאפשר החל מהיום ועד להודעה חדשה לגופים מוסדיים לרכוש אג"ח קונצרניות בהיקף של עד 3% מנכסי הגוף ולא לשערך אותן במקרה של הפסד. תחת ההתחייבות של הגוף כי יחזיק את האג"ח עד למועד הפידיון.

המהלך של האוצר יאפשר לגופים מוסדיים לרכוש אג"ח קונצרניות, בהיקף מצרפי של עד 15 מיליארד שקל ולא לרשום הפסד וכך לנטרל את תנודתיות השוק. בכיר באוצר: "זו לא תקופה רגילה, השווי ההוגן משפיע על שיקולי ההשקעה וכעת מאפשר לגופים כלי נוסף שיבטיח אותם מפני ירידות". מי שמוביל את המהלך הוא הממונה על אגף שוק ההון באוצר, ידין ענתבי.

ניתן לזהות את השפעת המהלך של האוצר בקרב מדדי התל-בונד. המדדים שעוקבים אחרי האג"ח הקונצרניות רושמים כעת עליות שערים חדות. נציין את תל-בונד 40 שרושם עלייה של 6%.

כלכלני חברת מידרוג פירסמו דו"ח לניתוח אג"ח קונצרני סחיר. מהדו"ח עולה כי סך הערך הנקוב של האג"ח הסחיר לחודש ספטמבר 2008 עומד על כ-211 מיליארד שקל במסגרת כ-708 סדרות אג"ח. 30% או 64.4 מיליון שקל מהאג"ח הסחיר שגוייס, הינו חוב של חברות נדל"ן. הענף שבולט לאחר הנדל"ן, הינו ענף הבנקאות, עם היקף חוב של כ-20.6% מהערך הנקוב, וחברות אחזקה והשקעה, עם היקף חוב של כ-15.4%. ענף השירותים, הכולל מגוון תתי ענפים, מהווה כ-20% מהיקף החוב הכולל.

אג"ח ממשלתיות

ואם באג"ח עסקינן, ל"גלובס" נודע כי החשב הכללי במשרד האוצר, שוקי אורן, רכש בשבוע שעבר באופן תקדימי מגופים ישראליים, אגרות חוב ממשלתיות בסך מיליארד שקלים באמצעות מכרז.

מטרת המהלך, שבוצע לראשונה בשוק ההון הישראלי, היתה לנצל את העודף התזרימי הנוכחי של הממשלה תוך הקטנת היקף הפדיונות הגדולים של אגרות חוב ממשלתיות הצפויים בחודשים הקרובים.

למעשה, האוצר פעל כמו חברות עסקיות רבות במשק שמחירי אגרות החוב שלהן ירדו והן ביצעו קנייה עצמית (buyback) של אג"ח. גורמים במשרד האוצר אישרו את הידיעה ואמרו כי מדובר במהלך הנובע מסיבות תזרימיות גרידא. בכיר בשוק ההון אמר כי "לא מדובר בהתערבות אלא בהתנהלות רגילה של הממשלה. לצערי האוצר ממשיך לא לעשות דבר ורק עושה רושם של מעורבות ומפגין חולשה".

בעקבות הירידות החדות שנרשמו במחיריהם של ניירות ערך רבים, רשות ני"ע נערכת למחיקות שיהיה על החברות הציבוריות לבצע בדו"חות לרבעון השלישי. בהבהרה שפרסמה אתמול, הרשות התריעה בפני החברות הציבוריות כי תבצע בדיקות אצל חברות שידווחו על ירידת ערך כתוצאה מהשקעה בני"ע. בכוונת הרשות להתמקד תחילה בחברות בהן חלה ירידה של יותר מ-20% מההשקעה במניות ו-40% מההשקעה באג"ח, וכן לבדוק האם נרשמה ירידת הערך כהפסד, או שמא נרשמה כירידת ערך זמנית בהון העצמי.

בהודעה נאמר כי "סגל הרשות יבצע פעולות ביקורת, ויאסוף מידע כדי לבחון את מכלול השיקולים והעובדות שהביאו את הגורמים בחברה לבחור בטיפול החשבונאי בו בחרו". במילים אחרות, חברה שתחליט כי הפסד מסוים אינו פרמננטי, תידרש לנמק את החלטתה בפני סגל הרשות. כאשר יימצא הפרש בין שוויו של ני"ע מסוים בשוק לבין שוויו המאזני בספרי החברה, היא תידרש לתמוך את החלטתה שלא להכיר בו כהפסד, בהערכת שווי.

נזכיר את ההערכות האופטימיות של נגיד בנק ישראל, פישר, והמשנה לנגיד, צבי אקשטיין, שהיו מלאים באופטימיות לגבי מצבו של המשק הישראלי ולמערכת הבנקאית. פישר ציין לשבע את המערכת הבנקיאת בכך שהצליחה להגיד "לא" לני"ע הקשורים לסאב פריים, ואף העריף כי מצבה יהיה ועדיין טוב. אקשטיין אף היה יותר אופטימי כשאמר ש"המשבר הפיננסי מוצא את השוק הישראלי במצב הטוב ביותר מאז קום המדינה".