הבורסה לניירות ערך בתל-אביב (צילום: עודד קרני)
צריכה להשלים שני ימי מסחר בשל חופשת חג שמחת תורה. הבורסה בת"א | צילום: עודד קרני

המסחר בבורסה בת"א ממשיך להתנהל בירידות שערים כשמדד המעו"ף יורד ב-3.6% בהובלת מניית דלק רכב שמאבדת מערכה כ-11.9% מחשש להאטה ברכישת רכבים. עוד במניות המעו"ף בולטת בירידות כי"ל שצונחת במסחר כעת ב-11% ואחריה החברה לישראל ומניית בנק פועלים שיורדות כ-8.6% ו-5% בהתאמה. טבע עולה בניגוד למגמה ב-3.5%.

המדדים הסקטוריאליים מובילים את ירידות השערים בבורסה כשמדד הנדל"ן מאבד מערכו 6.1% ומדד הבנקים נופל ב-4.5%. המגמה במסחר בת"א כעת, תואמת למגמה שמאפיינת את הבורסות ברחבי העולם כשבורסות אסיה ננעלה בירידות חדות, המדדים המובילים באירופה מאבדים כ-4% מערכם והמסחר בוול סטריט נפתח בירידות שערים של כ-3% במדדים המובילים.

הבורסה בת"א השלימה פער של שני ימי מסחר אותם החסירה בשל חופשת חג שמחת תורה. ביום שני הבורסות באירופה וכן בוול סטריט נעלו את יום המסחר בעליות שערים חדות. מגמה זו התהפכה, כשאתמול ננעל המסחר באירופה באווירה שלילית, וכמוהו גם המסחר בניו-יורק.

ראשי המשק הישראלי יפגשו מחר בבוקר עם שר האוצר רוני בר-און בלשכתו בתל אביב על מנת לדון במשבר הכלכלי הנוכחי והשלכותיו על המשק הישראלי. עוד ידונו ראשי המשק על המדיניות הכלכלית הנדרשת על מנת למנוע את כניסת המשק הישראלי למיתון.

ביום ראשון, רגולטור בכיר אמר ל"גלובס" כי "ישראל צפויה להיכנס למחנק אשראי בשנת 2009". להערכתו, המערכת הבנקאית לא תוכל לעמוד לבדה במימון צורכי האשראי של המגזר העסקי והבעיה תחריף כאשר גם המדינה תיכנס לשוק האשראי כלווה גדול לצרכי המימון שלה.

בנוסף סבור הרגולטור כי שוק האג"ח הקונצרניות נמצא בכשל, שגורם למעגל קסמים שלילי. "ירידת מחירי האג"ח פוגעת בתשואות קופות הגמל, שבתורה גורמת לפדיונות גדולים בקופות. כדי לממן פדיונות אלו נאלצות הקופות למכור אג"ח קונצרניות ומורידות שוב את מחירן, וחוזר חלילה".

כן נודע ביום ראשון ל"גלובס" כי הרשות לניירות ערך, בראשותו של פרופ' זוהר גושן, פועלת לגבש חקיקה שתסמיך אותה לפקח על חברות הדירוג הישראליות - S&P מעלות ומידרוג. החקיקה נעשית בעקבות פרסום ההמלצות של הפורום העולמי ליציבות פיננסית (FSF), וצפויה להגדיל משמעותית את שקיפות חברות הדירוג.

מאמצים עולמיים לשיקום וחילוץ הכלכלה מהמשבר

דבריהם של קובעי המדיניות בארה"ב, בימים בהם הבורסה המקומית נחה לרגל חופשת החג, מצביעים על המגמה העולמית לחילוץ הכלכלה מהמשבר הפיננסי מהעוצמתיים שידע העולם. יושב ראש הבנק המרכזי האמריקני, בן ברננקי, הביע את דאגתו שכלכלת ארה"ב עלולה להתדרדר לכדי "מיתון מתמשך", וכי הוא חוזה שנה כלכלית "חלשה" בשנה הבאה.

ברננקי אף ניסה להאיץ בממשל לשקול חבילת תמריצים נוספת לאלו שכבר הוזרמו אל השוק, ובעצם חשף תוכנית חילוץ חדשה, לפיה בכוונתו של ה'פד' לרכוש אג"ח קונצרניות לטווח קצר מקרנות השקעות, במטרה לספק להן נזילות. לשם כך, ה'פד' יקים קרן למימון משקיעים בשוק המט"ח (MMIFF).

על פי התוכנית החדשה, ה'פד' ירכוש אג"ח קונצרניות שהתוקף שלהן פג תוך 90 יום או פחות מכך. אג"ח קונצרניות הן ניירות ערך מסחריים אותן חברות מוכרות כדי לממן הפעילות השוטפת שלהן. נציין כי בשל המשבר המחריף, משקיעים רבים מכרו אג"ח קונצרניות באמצעותן חברות משלמות שכר לעובדים ורוכשים ציוד.

שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון, אמר כי הממשל האמריקני הסית הצידה מספיק כסף בכדי לרכוש נתחים מכל חברה פיננסית, אשר עומדת בתנאי תוכנית הסיוע בהיקף של כ-125 מיליארד דולר - עליה הכריז בשבוע שעבר משרד האוצר.

קרן המטבע הבינלאומית (IMF) נרתמת אף היא למאמצי הסיוע העולמיים לכלכלה. הקרן כי היא מתכננת לעזור למדינות שנפגעו קשות מהמשבר הפיננסי, בהן איסלנד, פקיסטאן ואוקראינה. נשיאת ארגנטינה חתמה אמש על תוכנית להלאמת קרנות פנסיה פרטיות. הבנק המרכזי של ארגנטינה הזריק 300 מיליון דולר לשווקים הפיננסים.

גם המסחר אתמול בבורסות באירופה, כאמור, ננעל באווירה שלילית, למרות שהיו מספיק סיבות מקומיות שיכלו לתמוך בעליות שערים בקרב המדדים האירופאים המובילים, מה שעלול ללמד על פתיחת המסחר בת"א היום.

הסיבות שהיה בהן כדי לתמוך בעליות שערים, אך ללא הועיל, הן בדמות סכומי עתק שנשפכים אל תוך השווקים והמערכת הפיננסית, ע"י הממשלות האירופאיות. עד כה, ממשלות ברחבי העולם הבטיחו 3.3 טריליון דולר, כערבון לפקדונות של בנקים, ובמקרים רבים הלאימו חלקית בנקים שעמדו לפשוט את הרגל.

נציין את הממשלה הצרפתית, שהסכימה להזרים 14 מיליארד דולר ל-6 מהגופים הפיננסיים הגדולים במדינה. בשבדיה, המדינה תבטח חוב בנקאי בהיקף של 200 מיליארד דולר, ותיצור הסדר להזרמת הון לבנקים שייקלעו לקשיים. ממשלת איסלנד "קרובה מאוד" לעיסקת חילוץ באמצעות קרן המטבע הבינלאומית.

אך כאמור, כל הניסיונות האלו עלו בתוהו, כשפרסום דו"חות מאכזבים של החברות האמריקניות בטרם החל המסחר בוול סטריט אמש, הסיט את תשומת הלב מניסיונות החילוץ, ונעל את המסחר באירופה באווירה שלילית. בכך, העלה את הסוגיה, שרלוונטית גם בהקשר למסחר בת"א היום - השווקים בעולם ככפר גלובלי, והשלכותיו על הזירה המקומית שלנו.