יד סופרת שטרות דולר (צילום: חדשות 2)
הדולר צובר תאוצה | צילום: חדשות 2

שבוע המסחר במט"ח, שבו צבר הדולר תאוצה והתבסס מעל 4.2 שקלים, הסתיים ביציבות של הדולר ובהתחזקות של האירו ביחס לשקל. נזכיר כי במסעו אחורה בזמן, והפעם במובן שמשתמע "לטובתו", נסחר הדולר בשבוע האחרון בשערים שנראו לאחרונה באוגוסט 2007. המטבע האירופי, יום אחרי הפחתות הריבית בבריטניה ובמרחב האירו, התחזק ביחס לשקל בכ-1%.

היום יתפרסם בארה"ב נתון התעסוקה החודשי המרכזי - מספר המועסקים במשק למעט המגזר החקלאי, והוא צפוי להראות את העלייה החודשית החדה ביותר במספר המובטלים מזה 60 שנה. נזכיר כי בחודשים קודמים, ובעיקר לפני כשנה, בתקופה שבה עומק המשבר והמיתון הצפוי החל להתבהר, והמשקיעים היו פחות מורגלים בנתונים קשים שהיום כבר מגולמים בשוק, השפיע הנתון באופן משמעותי על המסחר - הן בבורסות והן במט"ח.

הדולר היציג עלה בשיעור זניח של 0.02% ונקבע ב-4.234 שקלים. האירו התחזק בכ-1%, ושערו היציג נקבע ב-5.366 שקלים.

בנק הפועלים: ממליצים להתמקד בעיקר בדולר

הדולר קיבל השבוע תמיכה בשל מעמדו כמטבע מקלט, בעקבות שורה של נתונים כלכליים חלשים במיוחד שפורסמו השבוע במדינות הגדולות בעולם ובעקבות דברים שאמר נגיד הפד. ברננקי קרא לממשלת ארה"ב לאמץ פעולות נועזות לחילוץ הכלכלה ממיתון, גם במחיר של זינוק בגרעון התקציבי. דבריו חיזקו את ההערכות כי ארה"ב עשויה להיות הראשונה שתיחלץ מהמשבר. השבוע פורסם בארה"ב ספר הבז', דו"ח תקופתי של ה'פד' על מצב הכלכלה, לפיו בחודשיים הראשונים של השנה חלה הידרדרות נוספת בתנאים הכלכליים בארה"ב והעסקים לא צופים שיפור עד סוף השנה - וייתכן גם עד תחילת שנה הבאה.

כמות המועסקים הלא חקלאיים בארה"ב צפויה לרדת בחודש פברואר בהיקף של 600 אלף איש, לאחר ירידה בהיקף של 598 אלף מועסקים בחודש קודם. כמות המועסקים בייצור צפויה להצטמצם בהיקף של 171 אלף איש, לאחר ירידה בהיקף של 207 אלף איש בחודש קודם. שיעור האבטלה צפוי לעלות בחודש ינואר לרמה של 7.9%, מרמה של 7.6% בחודש קודם. השכר הממוצע לשעת עבודה צפוי לעלות בשיעור של 0.3%, בדומה לשיעור העלייה בחודש קודם.

בשבוע הבא יפורסם הגירעון המסחרי, אחד הפרמטרים העיקריים המעיבים על הדולר. היקף הגרעון צפוי להתכווץ בחודש ינואר לרמה של 38.2 מיליארד דולר, לעומת היקף של 39.9 מיליארד דולר בחודש קודם. כמו כן יפורסם היקף המכירות הקמעונאיות לחודש פברואר, שצפוי לרדת בשיעור של 0.4%, לעומת עלייה בשיעור של 1.0% בחודש קודם.

אנו עדיין ממליצים להחזיק מט"ח בשיעור של כ-10%, תוך התמקדות בעיקר בדולר, המהווה מטבע מקלט מרכזי במשבר הגלובלי.

בנק לאומי: חוסר התיאבון לסיכון ימשיך לתמוך בדולר

התחזקות הדולר בעולם השבוע תואמת את התנהגותו בתקופה האחרונה, שלפיה בעת עלייה במפלס החששות נוטים המשקיעים להתבצר בדולר הנתפס כנכס בטוח יותר, ולהיפך.

להערכתנו, סיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקני יחזק את הדולר. כמו כן, המשך חוסר הוודאות הכלכלי בעולם וחוסר התיאבון לסיכון הנגזר מכך, ימשיכו לתמוך במטבע האמריקני.