הבנק המרכזי באיחוד האירופי (צילום: רויטרס)
באירופה ממתינים המשקיעים להחלטות הריבית אשר צפויות להתפרסם מחר במרחב האירו ובאנגליה | צילום: רויטרס

בזירת המט"ח המקומית מתחזקים הדולר והאירו כנגד השקל. וזאת בהמשך להתחזקותו של המטבע האמריקני אשר נרשמת בזירת המט"ח הגלובלית, על רקע היבחרו של ברק אובמה לנשיא הבא של ארה"ב.

נציין כי אמש אומנם נחלש הדולר מול מרבית המטבעות העיקריים, אך עם פתיחת המסחר באסיה החל במסע תיקון ביחס למטבעות אלו, וזאת על רקע ההערכות כי בחירתו הסוחפת של אובמה תקל על הנשיא הנבחר ליישם מדיניות כלכלית אשר תוכל להאיץ את יציאתו של המשק האמריקני מהמשבר אליו נקלע.

באירופה ממתינים המשקיעים להחלטות הריבית אשר צפויות להתפרסם מחר (ה') במרחב האירו ובאנגליה. ההערכות המוקדמות צופות להמשך הפחתת הריבית בשתי הכלכלות הללו, במרחב האירו ב-0.5% ל-3.25%, ובאנגליה ב-0.5% ל-4%.

בזירה המקומית החלו להשתקף, באיחור קל, השפעותיו של המשבר העולמי על נתוני פעילות המט''ח של בנק ישראל. כך למשל צנח היקף עסקות ההחלף העתידיות (SWAP) ב-37% ועמד על 27 מיליארד דולר בלבד, בלטה בעיקר הירידה בשיעור 44% לעומת ספטמבר בעסקות ההחלף של המוסדות הפיננסיים הזרים באוקטובר, שהסתכמה ב-44%. בנוסף, נפח המסחר הכולל במטבע חוץ בחודש אוקטובר צנח ב-25% לעומת נתוני חודש ספטמבר.

בהמשך לכך החל בנק ישראל לחשב בחודשים האחרונים אינדיקטור חלופי ל"סל המטבעות" שבוטל לפני שנה וחצי, המכונה "מדד שער חליפין אפקטיבי משוקלל". מדובר במדד ולא בשער חליפין, המבוסס על שערי החליפין היציגים המחושבים כממוצע משוקלל של 24 מטבעות המייצגות 33 מדינות שותפות הסחר של ישראל. בנק ישראל מפרסם באופן שוטף את השערים היציגים של 14 מטבעות. עוד נודע ל"גלובס", כי הבנק החל לחשב את המדד על בסיס יומי ולא פוסל את האפשרות שבקרוב הוא יוצג לקהל הרחב כפי שהוצג בעבר סל המטבעות.

הדולר מתחזק ב- 0.85% ונסחר סביב הרמה 3.81 שקלים; האירו מזנק ב-2.06% ל-4.9214 שקלים.

אתמול נקבע השער היציג של הדולר בעליה של 0.693% ל-3.778 שקלים. שערו היציג של האירו נקבע בירידה של 0.112% ל-4.8222 שקלים.

Easy-Forex: התנודתיות בשווקים תהיה בעלת השפעה גבוהה במחירי הדולר

כבר זמן רב שהקורלציה בין השווקים הפיננסים לדולר מאוד חזקה, ונראה כי בטווח הקצר, התנודתיות בשווקים תהיה בעלת השפעה גבוהה במחירי הדולר. לכן, כל עוד העלייה באהבת הסיכון תימשך, נראה כי הדולר ימשיך להיחלש.

בנוגע לריבית, החוזים העתידים על הריבית, אשר נסחרים בבורסה של שיקגו, מראים סיכוי של 69% כי יו"ר הפד, בן ברננקי, יפחית את הריבית על הדולר ב-0.5% בחודש הקרוב. כזכור, לפני שבועיים הפד הוריד את הריבית ב-0.5% עד לגובה של 1%, הרמה הנמוכה ביותר מאי פעם.

פריקו: בטווח הקצר רמת 3.7 שקל לדולר צפויה לספק לדולר תמיכה

הריבית השקלית נמוכה, אי הוודאות בשווקים ורצון המשקיעים לחפש אחר אי מבטחים, עשויים לתמוך בהמשך התחזקות הדולר. בטווח הקצר רמת 3.70 שקל לדולר צפויה לספק לדולר תמיכה והוא עשוי לשוב ולהתחזק אל מעבר לרמה בה פתח הדולר את השנה ועם התייצבות מעל לרמה זו לנוע אל עבר רמות 3.88 3.92 ועם פריצת רמות אלה אף לעבר 4 שקלים לדולר.

המשך התחזקות הדולר בעולם לאור המשבר הכלכלי, וחזרת המשקיעים להשקעה בדולר האמריקני עשויה לתמוך אף היא בהתחזקות הדולר בטווח הקצר. החשש בפני הצפוי בעתיד במיוחד בתחום הריאלי. לצד הציפיות לפיטורים, פגיעה בייצוא וצמצום בביקושים המקומיים מהלך אשר עשוי לתרום לביקוש למט"ח מצד משקי הבית לאור משנה זהירות בפעילות בשוק ההון כמו גם פגיעה בשיעור החיסכון ועניין גובר בהצמדות לנכסים נזילים( פקדונות קצרי טווח, מק"מ ואג"ח לטווח קצר).