סטנלי פישר. ארכיון (צילום: חדשות 2)
להתערב או לא להתערב, זו השאלה. פישר | צילום: חדשות 2

בנק ישראל צפוי להגביר את ההתערבות בשוק המט''ח אם הדולר ימשיך להידרדר אל מול השקל, כך העריכו בפני "גלובס" גורמים בכירים בשוק ההון. הערכות אלו מקבלות משנה תוקף, לאור העובדה כי בשבוע האחרון קיים נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שיחות עם כמה גורמים, והבטיח כי לא ייתן לדולר להמשיך ליפול.

אחד הגורמים שאיתם שוחח פישר אומר כי "הנגיד מוטרד מהמתרחש בשוק המט''ח, ומבין את החשיבות של דולר חזק דווקא עכשיו. הוא הדגיש כי הוא 'יודע איך לטפל בנושא'".

מדובר בשתי דרכי פעולה אפשריות, שכבר יושמו בעבר: הראשונה היא רכישות חד-פעמיות בשוק הפתוח, בדומה לאלה שבוצעו במארס 2008, אז קנה בנק ישראל כ-600 מיליון דולרים בתוך יומיים. האפשרות השנייה והסבירה יותר היא, שבנק ישראל יגביר את קצב הרכישות היומיות שלו.

בנק ישראל רוכש מדי יום 100 מיליון דולר. בבנק סירבו בתוקף להתייחס לדברים, אך בכירים בבנק מסרו ל"גלובס" כי "בנק ישראל שומר לעצמו את כל האפשרויות העומדות לרשותו. אם נזהה כשל שוק, כפי שזוהה במארס 2008, נתערב שוב".

גורם בכיר במשרד האוצר אמר היום ל"גלובס" כי בעקבות הצניחה המתמשכת של הדולר, "אנו שוקלים לחזור להתערב באמצעות עסקאות הגנת מטבע על החוב". נזכיר כי בדיוק לפני שנה, כששערו של הדולר עמד על 3.35, התערב האוצר בשוק באמצעות עסקאות גידור מסוג SWAP על החוב החיצוני של ישראל.

המהלך תומך בדולר ובד בבד מאפשר להקטין את החוב הישראלי במונחים שקליים. האוצר ביצע אז עסקאות כאלו בהיקף של 2 מיליארד דולר, וההערכה היא כי כעת יתספקו באוצר בעסקאות גידור בהיקף של מיליארד דולר בלבד.

יו''ר התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, הגיב היום לצניחת הדולר. "זה רע מאוד לייצוא. הדבר האחרון שאנו צריכים כעת זה דולר חלש. ברור לי שבנק ישראל מבין את זה וגם האוצר מבין את זה".

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים (צילום: תמר מצפי, גלובס)
מודאג. שרגא ברוש | צילום: תמר מצפי, גלובס

המטבע האמריקני רשם במשך היום צניחה חדה של כמעט 2%, כשהוא חוצה את רמת ההתנגדות של 3.90 שקלים לדולר, וחזר לרמות שנרשמו בסוף ינואר השנה. היחלשותו של הדולר היום במסחר בתל אביב עולה בקנה אחד עם המגמה העולמית בשוקי המטבע. המטבע האמריקני נחלש גם מול האירו, כמו גם מול הליש''ט הבריטית והין היפני.

בשוק מסבירים את היחלשות הדולר בעיקר בהיקף העצום של הגירעון הממשלתי שצפוי בארה''ב ופוגע במטבע. עוד טוענים כי הפאניקה של המשקיעים בעקבות המשבר מתחילה להתפוגג, מגמה שגורמת לעזיבת הדולר שנחשב חוף מבטחים מבחינת הסיכון שלו.

בנוסף, דולר חלש דווקא מיטיב עם הכלכלה האמריקנית, שכן הוא מעודד ייצוא ובכך פעילות כלכלית. ירידת הדולר בשוקי המטבע בעולם הובילה גם לזינוק של יותר מ-2% במחיר הנפט, שעומד כעת על 68 דולר לחבית.