ברוקרים מיואשים עקב נפילת הבורסה (צילום: רויטרס)
הפחד מורגש באוויר. סוחרים בוול סטריט | צילום: רויטרס

המסחר בוול סטריט ננעל גם הערב בירידות שערים חדות. המדדים המובילים הצליחו בדקות האחרונות של המסחר למתן מעט את הירידות שהגיעו עד לירידה של כ-700 נק' בדאו ג'ונס ונחתמו בירידות שנעו בין 5% ל-6%. נציין כי הירידות החדות הערב לא היו חדות כמו הירידות שפקדו את השוק ביום ד' שעבר, עד כה מצליח מדד הדאו ג'ונס בו ירדו הערב כל 30 המניות שלא לפרוץ את רמות השפל שנקבעו בתחילת חודש אוקטובר. אולם לעומתו מדדי S&P 500 ונאסד"ק ננעלו הערב ברמות הנמוכות ביותר מאז שנת 2003.

הירידות החדות הינן על רקע החשש מהחרפת המשבר העולמי ובהמשך לגל הירידות שפקד היום את השווקים ברחבי העולם, והערב שוב בלטו המדדים המובילים בבירות דרום אמריקה שצנחו במהלך המסחר בשיעורים חדים במיוחד. מדד המרוול הארגנטינאי שצנח ביותר מ-17% סיים בירידה של כ-10% בדומה לבווספה הברזילאי.

בעקבות הירידות החדות בשוק נרשמה עלייה של כ-31% ברמת התנודתיות המעיד על הפחד בשוק, כפי שהיא באה לידי ביטוי במדד ה-VIX אשר עצר בשער של 69, שאמנם נמוך מהשיא שנקבע בשבוע שעבר, אז זינק המדד מעל ל-81, אך עדיין נחשבת הרמה לגבוהה במיוחד. כל עשרת הסקטורים המובילים רשמו הערב ירידות שערים, וביניהם בלטו לרעה יצרניות הנפט והסחורות, שם נרשמה הערב מפולת ממשית.

הדו"חות בארה"ב ממשיכים לזרום לשוק במרץ, כשבין המדווחות שמרכזות היום עניין בוול סטריט נציין את אפל ו-AT&T שפרסמו על תוצאות טובות יחסית בעזרתו של ה-iPhone,בין חברות התרופות בולטת היום מרק, ובנק וואכוביה שדיווח על הפסד אדיר של קרוב ל-24 מיליארד דולר כתוצאה ממחיקות מסיביות של השקעותיה בשוק המשכנתאות.

היום אמר פרופ' איליאן מיחוב מביה"ס לעסקים Insead: "קיימת סבירות של 5% לתרחיש "המיתון הגדול" שכולל צלילה של מדד הדאו ג'ונס ל-1,667 נקודות". הפרופ' שפרסם מצגת ובה הגורמים שהובילו למשבר הפיננסי העולמי, סבור גם כי קיימת סבירות של 20% להתאוששות מהירה וחזקה בכלכלה ובשווקים.

אסטרטגים בבנק השוויצרי UBS ציינו היום כי ישנם טיעונים בעד ונגד השקעה בשוקי מניות בעיתוי הנוכחי, לאחר ששוקי המניות העולמיים ירדו ב-36%, כל על פי מדד MSCI העולמי מבית מורגן סטנלי. מדובר בתשואה הגרועה ביותר של המדד מאז הושק ב-1970. "נראה כי שוקי המניות כבר נסחרים בחסר לאור שפע של חדשות שליליות. כך למשל, שוק המניות העולמי נסחר על בסיס מכפיל 11.1 לרווח, רמות שלא נראו כמותן מאז 1982, או מאז 1984, בחישוב על בסיס השווי בספרים (נכסים בניכוי התחייבויות, ש.ח). עם זאת, הניתוח הפונדמנטליסטי נותר הבסיס המרכזי לחששות והוא מתמקד בתחזיות הרווחים שמנפקות החברות הציבוריות עצמן". בסה"כ, ב-UBS ממליצים להשאר דפנסיביים ולהעדיף את ארה"ב על פני אירופה.

לאחר דבריהם של יו"ר הפד' ברננקי, ועמיתו שר האוצר פולסון בפני ועדת הבנקאות של הסנאט, בה הם קראו לאימוץ תוכנית חילוץ נוספת, לפיה ירכוש הממשל סך של 600 מיליארד דולר בשוק איגרות החוב הקונצרניות, גם ברחבי העולם מנסות הממשלות להתמודד עם המשבר העולמי. אמש הודיעה ראש ממשלת ארגנטינה על תוכנית להלאמת קרנות הפנסיה הפרטיות, על פי אומדן ראשוני תוכנית חילוץ זו צפויה להגיע להיקף של 30 מיליארד דולר, אתמול בטרם הפרסום צנחה הבורסה בכ-11% בסיום וגררה את השווקים בדרום אמריקה לירידות חדות. ובפינה אחרת בעולם, היום העלה הבנק המרכזי של הונגריה את הריבית ב-3% בניסיון להציל את המטבע הקורס. תוכנית חירום לשוק האג"ח הקונצרני נשקלת גם על ידי מובילי המדיניות בארץ.

זירת המט"ח העולמי סוערת היום במיוחד כשהדולר האמריקני זקף את ראשו ביחס לאירו ולליש"ט ונסחר כנגדם בשיא של כ-5 שנים. בקורלציה הפוכה לעליות שנרשמות בדולר - הנפט נפל ב-7.5% ונקבע ב-66.75 דולר לחבית. ובהקשר זה נתון המאקרו היחיד שפורסם היום הוא דו"ח המלאים השבועי, שממנו עולה כי היצע הנפט בארה"ב עלה יותר ממה שהיה צפוי, מה ששולח את מחירו של הנפט לבחון רמות שפל ב-14 החודשים האחרונים ולהסחר ברמה של 68 דולר לחבית .

בסיום המסחר ננעלו המדדים המובילים בירידות חדות: מדד הדאו ג'ונס איבד 5.69% וננעל ברמה של 8,519 נקודות. מדד ה-S&P 500 נפל ב-6.1% ל-896 נקודות. מדד הנאסד"ק ירד ב-4.77% ל-1,615 נקודות.