תוך כדי חזרת המשק לפעילות בימים אלה, מסתבר שהחלטת הממשלה להפסיק פעילות של ענפי משק שלמים הכוללים עשרות ומאות אלפי עסקים בתחילת משבר הקורונה הייתה, על פניה, בלתי חוקית בהיותה מנוגדת לחוק יסוד חופש העיסוק.

בספר חדש : "כיצד שונתה השיטה הפוליטית בישראל 2020-1990" (בהוצאת המרכז הליברלי), היוצא לאור בימים אלו מוסבר כי ההחלטה על סגירת העסקים נעשתה במסגרת תקנות שעת חירום, בשעה שהמחוקק אוסר במפורש אפשרות של פגיעה בחופש העיסוק במסגרת תקנות שעת חרום.

מחברי הספר, עו"ד אוריאל לין, לשעבר יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט בכנסת, שהעביר את חוק יסוד חופש העיסוק (וכיום נשיא איגוד לשכות המסחר) ועו"ד שלומי לויה, סמנכ"ל משפט וממשל באיגוד לשכות המסחר, טוענים כי הגבלת חופש העיסוק יכולה להיעשות רק בחוק ולא במסגרת חקיקת משנה' (צווים, תקנות וכדומה), ולכן, לכאורה- לא חוקי.

תקנות שעת החירום הותקנו ב 21/3/2020 ונשארו בתוקף במשך כשלושה חודשים עד אשר ב-17/6/2020 הגבלת חופש העיסוק הועברה אכן למסגרת של חוק ("חוק הקורונה").

"באותם שלושה חודשים נגדעה פרנסת סקטורים שלמים במגזר העסקי, ובכללם חנויות, קניונים, מקומות תרבות ובילוי, פאבים, חדרי כושר, מסעדות ועוד. חלקם נסגרו ונפתחו לחלופין. הנזק הכספי לאותם בעלי עסקים היה מן הסתם עצום, והפיצוי שניתן, ככל שניתן לעסקים, היה בבחינת טיפה בים ורבים מהם לא הצליחו להתאושש עד היום," הם אומרים.

"מסקרן יהיה לראות מה יחליטו בתי המשפט כשתובא בפניהם דרישה של עסקים לפיצויים מהמדינה בעקבות המהלך שאיננו עולה בקנה אחד עם לשונו הברורה של חוק היסוד," אומר עו"ד לויה ומוסיף: כמו כן, בפני אותם עסקים שפתחו באותה עת את בתי העסק ונקנסו על כך, עומדת הדרך לפנות לבית המשפט על מנת לדרוש את ביטול הקנסות שהוטלו עליהם".

"ההוראה שלפיה נסגרו ונקנסו עסקים בגין הפרת הוראות הסגירה נשענת על בסיס חוקי בעייתי", טוען עו"ד לין. "חוק יסוד חופש העיסוק משריין את עצמו מפני כל פגיעה של תקנות שעת חירום בו. המצב החוקי בישראל הוא שתקנות שעת חירום לא יכולות לשלול את חופש העיסוק. על מנת למנוע פעולות בלחץ הזמנים והעיתים, כמתחייב בחקיקת חירום, החליטו מראש שאותה חקיקת חירום לא תוכל לפגוע כלל בחופש העיסוק".

פנינו פעם אחרי פעם למשרד המשפטים כדי לקבל תגובה עניינית לטענה העניינית שחושפת את מדינת ישראל לתביעות רבות וגדולות. משרד המשפטים התעלם פעם אחר פעם מהבקשה וענה בתשובה תמוהה: " איננו מוסרים חוות דעת משפטיות במסגרת פניות עיתונאיות".