מה משותף למהמרי הגרלות הטוטו והלוטו ולמשתתפי תוכנית הריאליטי "מאסטר שף", שמככבת בימים אלה על המסכים, ו"האח הגדול", שעתידה לכבוש את הרייטינג החל מהחודש הבא? כולם צפויים לשלם יותר מסים על הפרסים בהם יזכו.

בפעם השנייה בתוך 3 שנים מתוכננת עלייה בשיעור המס על זכיות בהגרלות, בפרסים ובהימורים. לאחר שבמסגרת חוק ההסדרים לשנת 2013 עלה המס מ-25% ל-30%, תעלה מחר (ד') בוועדת הכספים של הכנסת הצעה לתיקון החוק, שבמסגרתה מבוקש להעלות את המס שוב ב-5% נוספים.

במסגרת שינויי החקיקה המתוכננים בחוק ההסדרים, מצוי גם סעיף הקובע כי המס על זכיות בהגרלות, פרסים והימורים יעלה מ-30% ל-35%. החוק, שתוקן ב-2003, הכניס לרשת המס גם רווחים מהימורים, מהגרלות או מפעילות נושאת פרסים, וניסוחו לכאורה ברור: בסיס המס הורחב, והזוכים בפרסים - גם אם נפלו עליהם "משמיים" - חייבים לתת למדינה נתח מהזכייה.


המס חל על כל הכנסה שהופקה מ"הימורים, הגרלות או פעילות נושאת פרסים" - ובין היתר חל על זוכי לוטו וטוטו למיניהם וזוכים בתוכניות ריאליטי, בהן "מאסטר שף", "המירוץ למיליון", "האח הגדול", "לעוף על המיליון", "הישרדות" ועוד.

כך, למשל, הבדרן איתי שגב, שזכה ב"הישרדות VIP" במיליון שקל, נדרש להעביר 250 אלף שקל לקופת המדינה, כשהמס עוד עמד על 25%.

לכאורה המס אמור לחול גם על זוכים בפרס ישראל, פרס נובל, ומדליסטים אולימפיים. אך בפועל, לעיתים רשות המסים בוחרת להחריג אותם, תוך מתן פירוש יצירתי למונחים "הגרלות" או "פעילות נושאת פרסים".

החוק כולל 3 חריגים למיסוי: הראשון - אם ההכנסה חייבת במס מכוח מקור חוקי אחר; השני - במקרה שהפרס ניתן "במסגרת אישית", שלא הוגדר מהי בחוק; והשלישי - זכייה בסכום של עד כ-60 אלף שקל פטורה ממס, אם התקבלה מהגרלה, מהימור או מפרס אחד.

ב-2013 החליטה המדינה לנגוס נתח נוסף מהעוגה שאפו לעצמם המתמודדים במטבחי ה"מאסטר שף"; מחבריהם, משתתפי "האח הגדול", שהופכים לדיירי הבית המשותף הכי מפורסם במדינה למשך 3 חודשים; וגם מאלה שלא מככבים על המסך, ורק ממלאים טופסי הגרלות לוטו, טוטו ושכמותם - וזוכים בסכומי כסף משתנים.

בשורה התחתונה, כעת מבקשת המדינה - רשות המסים - נתח נוסף מהעוגה העסיסית.

הגם שהעלאת המס על זכויות בתוכניות ריאליטי ו/או בהגרלות והימורים לא מעוררת במרבית הציבור תחושת חוסר צדק מיוחדת, יש מי שסבור כי המדינה עושה צעד נוסף רחוק מדי, בהעלאת מס שמלכתחילה אינו מוצדק.

כך, לדברי מומחית המס, עו"ד קרן זרקו-זמיר, "רשות המסים ממשיכה במגמה לדחוף את היד לכיסו של האזרח ולקחת נתח מכל הכנסה שהוא מקבל". לדבריה, "יש כאן עיוות שלא בוחן את ההכנסות ואת ההוצאות האמיתיות של אותו זוכה, שגם כאשר קיבל סכום משמעותי, הוא לא בהכרח נהנה מהכנסה נוספת כלשהי".

לדוגמה, העובדה שמשתתפי "האח הגדול" אינם מייצרים כל הכנסה בתקופת הצילומים, אינה מובאת בחשבון.

עוד אומרת זרקו-זמיר כי "הרשות גם לא בוחנת את ההוצאות או את ההפסדים שנדרשו מאותו אדם בדרך לזכייה, הוצאות שאפשר היה לקזז מסכום הזכייה, אם היה הכסף מתקבל במסגרת עבודה רגילה".

כך, אם אדם רכש כרטיסי הגרלות בשווי עשרות- לפי שקלים במשך השנה, ופתאום נחת עליו משמיים פרס של 100 אלף שקל - הוא אינו יכול לקזז את הוצאותיו אל מול המס שהוא מחויב בו.

לכן, לדברי עו"ד זרקו-זמיר, "הטענה כי מדובר בזכייה ש'נפלה' באופן 'פתאומי' על אנשים שלא בהכרח התאמצו עבורה, אינה מדויקת. לעתים מדובר באנשים שהשתתפו בתוכנית שאורכת מספר חודשים עד חצי שנה, לא קיבלו הכנסות אחרות באותה התקופה, ואף נדרשו להוצאות כדי לייצר את הזכייה, בהן הוצאות על טיפול בילדים בתקופת השהות בתוכנית מסוימת. יש מקרים שבהם אותם זוכים גם 'שמו בצד' עסק שהם מפעילים, והוא צבר הפסדים באותה תקופה.

"במצב רגיל, אם ההכנסה מזכיות הייתה ממוסה כמו הכנסת עבודה, מס הכנסה היה מתחשב בכל אותן הוצאות או הפסדים, ומקזז אותם מהסכום שממנו היה נלקח המס - ואילו כאן לא נעשה קיזוז דומה.

"מיסוי של זכייה, שאינו מתחשב בהכנסות נוספות שקיימות או לא קיימות לאותו אדם, הוצאות שהוציא, הפסדים שנגרמו לו ועוד, הוא מס שלא מתייחס להכנסה האמיתית של אותו אדם, אלא רק לאפיזודה רגעית שיכולה להיות לא מייצגת".

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il