האוליגרך הרוסי רומן אברמוביץ' הגיע אתמול (ב') לישראל במטוסו הפרטי. זה לכשעצמו אינו אירוע חריג, מכיוון שאברמוביץ' מבקר בישראל תדירות. ואולם הפעם נחיתתו לוותה בדיווחים בתקשורת הישראלית כי הבעלים של מועדון הכדורגל האנגלי צ'לסי הגיע כדי לקבל אזרחות ישראלית. אין אישור מידי נציגי הממשלה או מקורות מקורבים לאברמוביץ' שזה אכן קרה, וייתכן אפילו שבחשאי היה אברמוביץ' אזרח ישראלי כבר כמה שנים.

השמועות על מעמדו של אברמוביץ' החלו לרחוש לפני עשרה ימים, כשנעדר באופן בולט מהמשחק של מועדון הכדורגל שלו באיצטדיון וומבלי בלונדון. זכייתה של צ'לסי בגביע האנגלי לאחר ניצחון על מנצ'סטר יונייטד היתה שיא העונה של הקבוצה, והיעדרו של בעל הבית הוסבר בעיתונות הבריטית והרוסית בפקיעת תוקף אשרת השהייה שלו בבריטניה, אשרה מהסוג המיועד למשקיעים.

בעקבות ניסיון ההתנקשות בסוכן הכפול לשעבר של רוסיה סרגיי סקריפל, לפני חודשיים בסליסברי,הרשויות בבריטניה החמירו את דרישות האשרה מאזרחים רוסים. אברמוביץ', שעושרו מוערך ב-13-9 מיליארד דולר, יצטרך לספק לממשלת בריטניה מידע על מקורות עושרו כדי לחדש את האשרה.

פקיעת תוקף האשרה היתה הסיבה לדיווחים על אזרחות ישראלית אפשרית לאיל ההון. ישראלים, בניגוד לרוסים, נהנים מכניסה חופשית לאיחוד האירופי. ואולם, למרות שכיהודי אברמוביץ' זכאי לאזרחות על פי חוק השבות, קשה להניח כי קיבל אזרחות באופן אוטומטי. לכל הפחות, התהליך של אימות ועיבוד בקשת אזרחות אורך שלושה חודשים, ולעתים יותר.

מקורות בסוכנות היהודית טוענים כי אברמוביץ' לא פתח שם תיק. יש דרכים אחרות לקבל אזרחות בישראל – דרך נתיב, הסוכנות הממשלתית שמנהלת את הקשרים עם קהילות דוברות רוסית במדינות ברית המועצות לשעבר וחלקים אחרים בעולם. במקרים נדירים אפשר לעשות זאת ישירות דרך משרד הפנים והקליטה. מקור במשרד הפנים אישר שאברמוביץ' אכן הגיע לישראל, אך שני משרדי הממשלה סירבו לחשוף את מעמד האזרחות שלו מסיבות של פרטיות.

_OBJ

הדרך היחידה שאזרחות אושרה בזמן קצר כל כך היא אם גורם בדרגת שר התערב בכך. במשרד הפנים אמרו כי אינם מודעים לבקשת אזרחות כזו. בלתי סביר כי התהליך הושלם במהירות רבה כל כך ללא ידיעת השר אריה דרעי. אם אברמוביץ' אכן קיבל אזרחות עם הגעתו השבוע, כפי שדווח בעיתונים בישראל, הוא היה צריך להתחיל בתהליך לפני חודשים. אולי באחד מביקוריו הקודמים – הגלפסטרים G650 שלו נחת בנתב"ג לפחות שלוש פעמים נוספות בחצי השנה האחרונה. כך, ייתכן שכבר היה אזרח עם הגעתו השבוע.

לפי מקור בכיר אחד, אברמוביץ' כבר שנים אזרח ישראלי. בעשור הקודם קיבלו כמה אוליגרכים יהודים מרוסיה אזרחות ישראלית באמצעות הסדר פרטי עם משרד הפנים. הדרישות לאזרחות היו לתרום לפחות מיליון שקל לארגון ישראלי. רוב האזרחים החדשים האלה לא פירסמו זאת, מאחר שהם פעילים ברוסיה שבה אזרחות כפולה היא אמנם חוקית - אולם לא מתקבלת בעין יפה, ועלולה למנוע מינוי לתפקיד ציבורי. בעקבות ביקורת ציבורית בארץ, בשנים האחרונות בוטל הסדר זה.

אזרחות ישראלית היא מעין פוליסת ביטוח לאוליגרכים רבים שחוששים מחמת זעמו של הנשיא ולדימיר פוטין. רבים מהם מחזיקים בית שני או שלישי בישראל ומבקרים בו תדירות. אברמוביץ', הוא אחד מאנשי העסקים המקורבים ביותר לפוטין, שהתייחס אליו פעם בריאיון כ"האוליגרך שלנו".

לאברמוביץ' קשרים ענפים בישראל. הוא קנה ב-2015 בניין בנווה צדק ב-100 מיליון שקל ושיפץ אותו. שותפו העסקי בישראל הוא איל היהלומים והנדל"ן לב לבייב. באחרונה תרם אברמוביץ' 70 מיליון שקל למרכז הרפואי שיבא. בין אם היה אזרח בחשאי במשך שנים, ובין אם קיבל אזרחות זה עתה, קשריו לישראל ותיקים. הוא זקוק להם יותר מאי פעם.

פטור מחובת דיווח 

במידה ואברמוביץ אכן נהנה מסטטוס של "עולה חדש" יש בכך גם יתרון כלכלי עבורו. זאת מכיוון שבתחילת 2007 נכנסה בישראל לתוקף רפורמה מעודדת עלייה, המאפשרת לעולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים פטור ממס ומדיווח בישראל לתקופה של עשר שנים. 

הפטור, שעוגן בחוק, ניתן על כל ההכנסות האקטיביות והפסיביות המופקות מחוץ לישראל - בין אם מקורן ברווחי הון ממימוש נכסים והשקעות מחוץ לישראל, ובין אם הן הכנסות שוטפות שהופקו מחוץ לישראל. כלומר בעשור הקרוב אברמוביץ' כלל לא יידרש לדווח על הכנסות בחו"ל. במידה ולא יהיו לו הכנסות בישראל (עליהן הוא כן נדרש לדווח) הוא לא ייכנס לרדאר של רשות המסים. 

החוק, שכונה "חוק מילצ'ן", נחקק ב-2008 בתקופת ממשלת אולמרט (תוקפו היה רטרואקטיבי שנה לאחור), כשראש רשות המסים היה יהודה נסרדישי והרוח החיה בתהליכי החקיקה היה פיני רובין, עורך דינו של ארנון מילצ'ן ושל בעלי הון אחרים. 

_OBJ
במהלך השנים נעשו על ידי רשות המסים לפחות שלושה ניסיונות לבטל בחוק ההסדרים את חובת הדיווח ואת האפשרות להאריך את תקופת ההטבות לעשרים שנה, אם העולה ביצע השקעה משמעותית בישראל. אבל הניסיונות לא צלחו והחוק בעינו עומד. מכיוון שאין חובת דיווח לרשות המסים גם אין מידע מהו ההיקף של ההטבה ומי עושה בה שימוש. 

הניסיונות עד כה עסקו בביטול של חובת הדיווח בלבד, ולא בביטול הפטור ממס שלו זכאי העולה לפי החוק. מדוע חובת הדיווח מרתיעה את אלה שמתכננים לעבור לישראל? מכיוון שהדיווח חושף אותם בפני הרשות. מלבד הביורוקרטיה והעלויות של הגשת דו"חות, ייתכן כי אותם עולים חדשים ותושבים חוזרים חוששים שעם חשיפת המידע עליהם למס הכנסה הם יזומנו לתשאול. בנוסף, תהיה חשיפה לבדיקה של רשות המסים גם לכאלה שהסתמכו על חוות דעת משפטיות לצורך הזכאות להטבות, ובהתאם לכך דיווחו או לא דיווחו על הכנסות בחו"ל.

חוק מילצ'ן מתחבר גם לחשדות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בתיק 1000. יאיר לפיד העיד במשטרה, כי הוא התבקש בעת כהונתו כשר אוצר  על ידי נתניהו, לקדם עניין הקשור בחוק ושאמור היה להטיב עם מילצ'ן ולהאריך את ההטבות עבורו מעבר לעשור - אך בלם את היוזמה. באוקטובר 2009 דווח כי מילצ'ן שב לישראל - כך באם הוא אכן נהנה מהפטור מדיווח ומתשלום מס, הרי שההטבה שקיבל אמורה להסתיים בשנה הבאה. 

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il

 הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

 

כתבות נוספות:

כך אנחנו נראים: שבעה גרפים שמלמדים על מצבה הכלכלי־חברתי של ישראל

גם לארדואן יש מה להפסיד: הקשרים הכלכליים שהתהדקו בין ישראל לטורקיה