דולרים (צילום: SXC1)
פישר מנסה לצמצם את הפער על מנת לתמוך בדולר ולעודד את המגזר היצואני | צילום: SXC1

הריבית במשק תרד בתחילת חודש נובמבר ב-0.25% והיא תעמוד על 3.5%, כך החליט נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לפני זמן קצר. בתוך כך הפחית בנק ישראל בחודש אחד את הריבית במשק בשלוש רבעי אחוז והחזיר אותה לרמה שנרשמה בחודש יוני האחרון.

הבשורה מתאימה להערכות בשוק והיא לא מפתיעה, לאור העובדה כי בבנק ישראל דאגו בסוף השבוע שעבר להרגיע ולהפחית את הציפיות. גורמים בבנק העריכו ביום רביעי האחרון כי ייתכן שהריבית במשק לא תופחת לאחר ההורדה של חצי אחוז שביצע פישר במפתיע בערב יום הכיפורים.

בסוף השבוע האחרון התקבלה סדרה ארוכה של נתונים אשר שיקפה בצורה בולטת את החרפת המשבר הפיננסי והריאלי בכלכלה העולמית.

נראה כי הדבר שהשפיע בצורה המשמעותית ביותר הוא אירוע שטרם התרחש: החלטת ריבית ה'פד' בעוד יומיים. החוזים העתידיים משקפים בהסתברות של 100% כי הריבית בארצות הברית תרד בחצי אחוז לרמה של 1% בלבד. מחנק האשראי, המשך המשבר הפיננסי והמיתון ההולך ומתגבר בצד הריאלי יגרום לבן ברננקי, נגיד ה'פד', לחלק את הכסף בחינם על מנת להפשיר את הקיפאון באשראי ולהחיות את המשק האמריקני.

גם הפעם פישר הקדים את עמיתו ותלמידו האמריקני ובהפחתת ריבית זו צימצם את פער הריביות שקיים בינינו לבין האמריקנים לשיעור של 2.25% "בלבד" במקום פער של כמעט 3%.

מעבר לציון הדרך שיקבע ברננקי בעוד יומיים, ושאר נגידי העולם אשר מובילים מהלך ש"חלוקת כסף בזול אם לא בחינם", דרך מדיניות של ריבית ריאלית שלילית, פישר מנסה גם לצמצם את הפער על מנת לתמוך בדולר ולהמשיך את מדיניות הפיחות שלו על מנת לעודד את המגזר היצואני, קטר מרכזי של המשק.

צמצום פער הריבית תומך בשוליים שכן רמת הריביות נמוכות מאוד כעת, והופכות את ההשקעות השקליות לקצת פחות אטרקטיביות, ובכך מונעות רכישת שקלים. על פי הערכות בשוק, פישר רוצה לראות עוד 15% פיחות, לפחות עד שהשקל יגיע לרמה של 4.9 שקלים מול סל המטבעות. היחלשות הדולר מול השקל, תומכת בהחלטתו ומוכיחה כי השקל הוא מטבע חזק ועדיין יש צורך במדיניות של פיחות.

התגובות בשוק:

אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, מברך על החלטת נגיד בנק ישראל. "נחישותו והתמדתו של הנגיד לחזק את הכלכלה הישראלית ראויה להערכה", אומר יהודאי. "יש להמשיך בהורדת הריבית על רקע הציפיות להאטה ממשית בפעילות הכלכלית בשנה הקרובה ולנוכח האינפלציה הנמוכה הצפויה". מוסיף.

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אמר היום בתגובה כי, "בתקופה זו, לנוכח המשבר הגלובלי המאיים על המשק, ישנה חשיבות מכרעת להחלטות נגיד בנק ישראל, והשפעתן על שערי החליפין של השקל לעומת המטבעות המובילים בעולם. הנגיד הוכיח במהלך השנתיים האחרונות את יכולתו לקבל החלטות מאוזנות ושקולות תוך ראיה נכונה של מצב המשק, מגמותיו ובעיותיו. החלטתו הנוכחית מהווה צעד נוסף בשורת החלטות אלה, המעידה על שיקול דעת נכון ומאוזן בין כל המרכיבים הרלוונטיים".

קובי אקאי, מנהל המחלקה הכלכלית ב"מרץ השקעות", מעריך שבעקבות ההחלטה מהיום להוריד את הריבית ב - %0.25 ובסיכום חודשי ב-% 0.75 לרמה של % 3.5, הממשלה צריכה לגבש תוכנית כלכלית בכדי להיות ערוכה לתרחישים משבריים אפשריים, אי הוודאות הפוליטית, חסרת האחריות, תחריף את המשבר בשוק ההון, תקשה על בנק ישראל בהחלטותיו ואף עלולה להאט את קצב הורדות הריבית העתידיות.

אקאי ציין כי: "בחודש האחרון ציפיות האינפלציה בשוק ההון התמתנו בחדות, ירידה של כ-1%, שוק ההון צופה למעשה אינפלציה של כ-1% ב-12 החודשים הבאים. במידה ותרחיש זה יתממש, בנק ישראל יוכל להמשיך ולהוריד ריבית ואף לשמור על ריבית ריאלית חיובית. מנגד הורדת ריבית חדה מדי עלולה לגרום לפיחות חד ומהיר של השקל".