האם 2019 היא השנה של משפחת פטרבורג מרמת השרון? בת המשפחה, עו"ד רוני ססובר, שובצה באחרונה במקום התשיעי והריאלי ברשימת "ימינה" (איחוד מפלגות הימין) לכנסת ה–22. זאת לאחר שנפתלי בנט ואיילת שקד מיקמו אותה במקום גבוה ברשימת "הימין החדש" — חרף האנונימיות שלה במערכת הפוליטית הישראלית.

גם אביה של ססובר, משה פטרבורג, נחל באחרונה הצלחה עסקית יוצאת דופן, שצפויה לתמוך בהמשך התעשרותה של המשפחה בשנים הבאות. פטרבורג הוא היו"ר של אקו אויל אנד גז (Eco Oil & Gas), חברת חיפושי נפט שנסחרת בלונדון ובטורונטו.

לפני כשבועיים הודיעה אקו על תגלית נפט "משמעותית" בגיאנה שבדרום אמריקה — האזור החם בעולם לחיפושי נפט. אקו דיווחה על שכבת נפט בעובי של 55 מטר, שמחזקת את ההערכה לתגלית בהיקף של מאות מיליוני חביות נפט — ואולי אף מיליארדים. אקו מחזיקה ב–15% מהזכויות ברישיון ובתגלית, לצד טולו (Tullow) האירית (60%) וטוטאל הצרפתית (25%).

ההודעה על תגלית הנפט הזניקה את אקו אויל אנד גז — חברת אנרגיה קטנה יחסית — ב–120% בתוך ימים אחדים, כך שמניית החברה השלימה זינוק של כ–330% בשנה. הזינוק העלה את שווי החברה ל–250 מיליון ליש"ט (כ–1.07 מיליארד שקל), לעומת שווי של 20 מיליון ליש"ט בלבד — שבו נסחרה ב–2017, לאחר שנרשמה למסחר בלונדון.

באקו סירבו למסור פרטים לגבי שיעור אחזקותיו של פטרבורג, אך ציינו כי הדירקטורים בחברה, בהם היו"ר פטרבורג, מחזיקים ב–3.9% מההון. כלומר, מניות בשווי של כ–10 מיליון ליש"ט.

פטרבורג הוא איש עסקים שמעדיף להישאר במרבית המקרים מאחורי הקלעים. ככל הידוע, פטרבורג משקיע בחברות מתחומי נדל"ן, פיננסים וטכנולוגיה. לפי רשם החברות, פטרבורג הוא גם הבעלים בשורת חברות פרטיות, שכוללות את 3 סים החזקות, אוור סולושנס, ג'יפי יועצים בינלאומיים, מ.פטר השקעות, דנקרון, קי סייף פתרונות טכנולוגיים וספירהד טכנולוגיות.

משה (פיטר) פטרבורג (צילום: אביב חופי, TheMarker)
משה (פיטר) פטרבורג | צילום: אביב חופי, TheMarker

באתר של אקו נכתב כי "פטרבורג הוא משקיע פרטי עם ניסיון של יותר מ–25 שנה בהשקעות באפריקה ובמזרח אירופה. הוא המייסד של פטרבורג אחזקות, חברת השקעות פרטית עם פורטפוליו הכולל נכסים מתחומי התשתיות, הכרייה והאנרגיה. פטרבורג היה מייסד משותף של GP Minerals, והוא יו"ר מועצת הנאמנים של מוזיאון העיצוב חולון", נכתב.

עסקי פטרבורג מגיעים לכדי ממשק עם משקיעי הבורסה. הוא חבר קרוב של ברק רוזן ואסי טוכמאייר, בעלי השליטה בישראל קנדה, והיו לו עסקים משותפים עמם. בעשור הקודם פטרבורג רכש עם השניים את השליטה בשלד הבורסאי פאן טכנולוגיות, ואף נכנס עמם להשקעה בשלד הבורסאי דפרון.

בחודשים האחרונים ביקש רוזן לשלב את יו"ר "ימינה" איילת שקד, שמקורבת לססובר, לתפקיד יו"ר חברת קנביט שבשליטתו, המשווקת קנאביס רפואי. המינוי, שהגיע לפי הפרסומים למו"מ מתקדם, עמד על הפרק לפני פיזור הכנסת הנוכחית וההחלטה על בחירות חוזרות.

לאחר הקדמת הבחירות, ססובר שולבה ברשימת "ימינה". בראיון לחדשות 13 היא דחתה את הטענות שלפיהן נכנסה לרשימה בשל הצעת העבודה שניתנה לשקד רק כמה שבועות קודם לכן, ואמרה שאביה בכלל "איש שמאל". "הדבר האחרון שהוא היה רוצה זה לראות את הבת שלו ברשימה ימנית", אמרה אז.

חרף האנונימיות היחסית של משה פטרבורג, אחיו — פרופ' יצחק פטרבורג — מוכר היטב בשוק: הוא היה יו"ר טבע ב–2015–2017, ושימש מנכ"ל זמני של החברה ב–2017 לאחר התפטרות ארז ויגודמן.

חיפושי נפט בגיאנה

אקו אטלנטיק מתמקדת בחיפושי נפט בגיאנה ובנמיביה. לחברה אין בעל שליטה מוגדר, אך בעלת המניות הגדולה היא אפריקה נפט (18.09%), לצד גופים מוסדיים ומשקיעים פרטיים. החברה נוסדה על ידי קולין קינלי (סמנכ"ל הכספים) והישראלי גיל הולצמן (מנכ"ל). לפני כן, כיהן הולצמן בתפקידים בכירים בחברות כרייה ואחזקות, וכיועץ אסטרטגי בקמפיינים מסחריים ופוליטיים ברחבי העולם. הוא שימש גם סמנכ"ל שוקי המזרח התיכון ביצרנית הרכבות והמטוסים בומברדייה הקנדית, וסמנכ"ל פיתוח עסקי בקבוצת אדלר חומסקי.

תגלית הנפט של אקו ממוקמת בבלוק אורינדויק (Orinduik) שליד חופי גיאנה — והיא למעשה התגלית הראשונה בבלוק. השותפות לתגלית ביצעו קידוח אקספלורציה, ג'טרו 1, שנקדח לעומק סופי של 4,400 מטר, באזור עם מים בעומק של 1,350 מטר. השותפות ביצעו קידוח נוסף — ג'ו 1 — באזור עם מים בעומק של 700 מטר. הקידוח צפוי להסתיים בסוף החודש.

לאחר הדיווח על התגלית, הולצמן אמר כי "זהו רגע מהפכני לאקו. היינו בטוחים בסיכויים של אורינדויק מאז שהחלטנו להגיש בקשה לרישיון, בפברואר 2014, על סמך המלצה חזקה של הצוות שלנו בחברת קינלי אקפלוריישן".

רוני ססובר, מפלגת ימינה (צילום: מתוך הפייסבוק של רוני ססובר)
רוני ססובר | צילום: מתוך הפייסבוק של רוני ססובר

הולצמן הוסיף בראיון ל"פרואקטיב UK": "אחרי 40 יום של קידוח, הגענו לתגלית משמעותית. מצאנו נפט בסלע עם איכות טובה. זו היתה תגלית גדולה משחזינו. לכן, התגלית פותחת אפשרות לתגליות נוספות. מצאנו נפט במבנה בגודל של בניין בעל 15 קומות, בשטח של 20 קמ"ר — זה הרבה.

"זו תהיה שנה טובה לאקו; התגלית בג'טרו 1 היא רק ההתחלה. ראינו מה אקסון עשתה בבלוק השכן. ברגע שאתה מבצע קידוח פעם אחת, לצוות המקצועי קל הרבה יותר למצוא נפט", אמר הולצמן.

9 מתוך 10 קידוחים מסתיימים בתגלית

בלוק אורינדויק נמצא בסמוך לבלוק החיפושים קייצ'ור, שבו שותפה רציו פטרוליום הישראלית, שבשליטת המשפחות לנדאו ורוטלוי, ביחד עם אקסון, הקבוצה הקנדית קטלייה, וענקית האנרגיה הס. מפעילת הקידוחים בבלוק אורינדויק, חברת Tullow, שותפה עם רציו פטרוליום גם בבלוק החיפושים 47 בסורינאם, לא הרחק מהתגליות בגיאנה. פעילות החיפושים של אקו מתמקדת בגיאנה בשל שרשרת תגליות נפט ענקיות באזור בהיקף כולל של כ–6 מיליארד חביות נפט. התגליות כוללות את מאגרי ליזה, שבו יותר ממיליארד חביות נפט, ליזה Deep, ריינג'ר, סנואק, פאקורה, טורבוט, פאיארה ולונג טייל.

אגן החיפושים גיאנה־סורינאם הוא אחד מאזורי החיפושים החמים בעולם. מתוך 15 קידוחי אקספלורציה שבוצעו באזור הוכרזו 13 תגליות, ב–87% אחוזי הצלחה. כלומר, תשעה מתוך עשרה קידוחי אקספלורציה מסתיימים בתגלית (לא כולל הקידוח הטרי של אקו). למעשה, מדובר באגן חיפושים חדש שנפתח לאחר תגלית הענק "ליזה" ב–2015 .

מפטרבורג לא התקבלה תגובה.