יש מסמך? לשכת התעסוקה, ארכיון (צילום: חדשות 2 ארכיון)
חלום הבלהות של המשק הישראלי הולך והופך למציאות | צילום: חדשות 2 ארכיון

שיעור האבטלה במשק הישראלי זינק לרמה של 7.6% ברבעון הראשון של 2009, לעומת 6.5% ברבעון האחרון של 2008, כך הודיעה היום (ד') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

לפי הנתונים החדשים, בחודשים ינואר-מארס 2009 היה מספר המשתתפים בכוח העבודה האזרחי 3.005 מיליון, כך שמספר המובטלים עומד על 228 אלף מובטלים.

כ"בלתי מועסקים" מוגדרים אנשים שלא עבדו אפילו שעה אחת בשבוע הקובע לנתונים, חיפשו עבודה באופן פעיל בארבעת השבועות האחרונים שקדמו לו, והיה באפשרותם להתחיל לעבוד בשבוע הקובע, אילו הוצעה להם עבודה מתאימה.

בדומה לרבעון הקודם, גם הפעם היה אחוז הנשים הבלתי מועסקות גדול מאחוז הגברים שלא עבדו. אחוז הבלתי מועסקות טיפס ל-7% מ-5.9% ברבעון הקודם, ואחוז הבלתי מועסקים עלה ל-6.5% מ-5.5% ברבעון הרביעי של 2008.

בחלוקה לפי איזורים אפשר לראות כי בפריפריה שיעור המובטלים הגדול ביותר. האחוז הגבוה ביותר - באיזור הדרום, שם הגיע שיעור הבלתי מועסקים ל-9.2%. אחריו מחוז הצפון עם 8.9%. במחוז ירושלים היו ברבעון הראשון 8.4% בלתי מועסקים, במחוז חיפה - 7.1%, ואילו במחוז המרכז 6.7%, ובמחוז תל-אביב - 6.1% בלבד.

המשמעות: כניסה מיידית לתוקף של הגמשת הקריטריונים לקבלת דמי אבטלה

המשמעות המיידית של נתוני הלמ"ס היא כניסתו לתוקף של ההסכם שנחתם לפני מספר חודשים בין המוסד לביטוח לאומי לבין משרד האוצר. במרכז ההסכם נקבע כי ברגע שרמת האבטלה במשק תעמוד על 7.5%, יוגמשו הקריטריונים לקבלת דמי אבטלה.

על פי ההסכם, מפוטרים יזכו לדמי אבטלה גם אם עבדו 9 חודשים בלבד ברצף, זאת לעומת 12 חודשים כפי שנהוג כיום. השינוי הזה משמעותי מאוד לסקטור הולך וגדל של עובדים זמניים ועובדי קבלן, שבמקרים רבים מפוטרים עוד לפני שהספיקו לצבור את הוותק המינימאלי לקבלת דמי אבטלה. כך גם במקרה של מורים, עוזרי הוראה ומרצים מן החוץ שאינם מועסקים במסגרת של "תקן", והם מפוטרים מדי 8-9 חודשים.

נזכיר עוד כי ללא קשר להסכם בין המוסד לביטוח לאומי למשרד האוצר, ההסכם הקואליציוני בין מפלגת העבודה לליכוד כולל הארכה של עד 30 ימים של תקופת הזכאות לדמי אבטלה - תקופה שנחשבת בארץ לאחת הנמוכות בעולם המערבי. הארכה של 30 ימים מלאים יקבלו כנראה מפוטרים מבוגרים יחסית, שמתקשים הרבה יותר במציאת עבודה. הסכם זה אמור להיכנס לתוקף עם העברת תקציב המדינה בכנסת.