ארגוני הפשע בצפון מצאו ענף רווחי ביותר: מטעי אבוקדו.

"באו לפה שני חבר'ה ערבים שהציעו לשמור על המטעים תמורת 50 אלף שקל אמרתי להם שיחזרו מאיפה שהגיעו ואין מצב שהם יקבלו שקל ושאני לא משלם שום פרוטקשן", מספר י', בעל מטע אבוקדו גדול, "כעבור כמה ימים הם הגיעו בלילה וגרמו נזק למאות עצים במטע. נזק של כ-100 אלף שקל. החלטתי לא להיכנס ופשוט גידרתי את כל סביבת המטע בקונצרטינות ומצלמות אבטחה ואני ישן בפנים כמה פעמים בשבוע עם אקדח ואלת בייסבול ביד".

י' הוא לא היחיד שעבריינים ניסו לסחוט אותו באחרונה. גם בעלי מטעים באחד הקיבוצים בצפון שסירבו לשלם פרוטקשן גילו למחרת שהמטע הצעיר שבו שתלו מאות שתילי אבוקדו הוחרב ומערכת ההשקיה ניזוקה. הנזק נעמד במעל 50 אלף שקל.

"זה קרה בגלל שסירבנו לשלם פרוטקשן", טוענים אנשי המטע, "הרסו לנו מאות שתילים של אבוקדו ששתלנו לפני כחודש. נזק של עשרות אלפי שקלים. גם את מערכת ההשקיה השחיתו".

אין ספק שהאבוקדו הוא הזהב הירוק בישראל. מחירי האבוקדו שברו בשנים האחרונות שיאים חדשים ומחירו נע לרוב בין 20 ועד 40 שקל לק"ג, תלוי בעונה.

תפיסת גנבי אבוקדו (צילום: משטרת ישראל)
גנבי אבוקדו שנתפסו על ידי המשטרה | צילום: משטרת ישראל

בעבר נשמעו תלונות על כך שמשווקים בשוק מקדימים למכור אותו מוקדם ככל האפשר, כאשר השוק עדיין לא מוצף והמחירים גבוהים. התוצאה – פרי לא איכותי שנרקב לפני שהוא הופך לאכיל. מרבית הפרי מיוצא לחו"ל והשאר לרשתות המזון וחנויות הפירות והירקות ברחבי הארץ.

עשרות כנופיות של גנבים בנגב, בעוטף עזה ובצפון הארץ גונבים מידי עשרות אלפי טונות של הפרי היקר. כדי להילחם בתופעה המטעים גודרו בגדרות תיל, אזעקות ואמצעי אבטחה שונים.

"כשהם לא מצליחים לגנוב מה הם עושים? סוחטים אותנו", טוען חקלאי ותיק, "את המטעים החדשים אי אפשר לגדר ישר אז הם מנצלים את זה לדרוש מאיתנו דמי חסות. מי שלא משלם להם אלפי שקלים בחודש 'דמי שמירה' משלם ביוקר".

במשטרה מכירים היטב את התופעה. "אי אפשר להציב שוטרים על כל מטע ומטע, אבל בשנה האחרונה למשל נלכדו מאות גנבי אבוקדו ועבריינים שהתמחו בגניבות חקלאיות, הועמדו לדין ונשלחו לכלא. כל תלונה על סחיטה נחקרת והחשודים נעצרים", אומר קצין משטרה.