בהתאם להערכות במשק, בנק ישראל העלה את הריבית ב-0.75 אחוזים לרמה של 2 אחוזים. נדמה שמדובר בצעד בלתי נמנע מצד הבנק לאחר שנתוני האינפלציה האחרונים הפתיעו לרעה, ומנגד נתוני הצמיחה אותתו שהמשק הישראלי צומח מהר.

כשהמחירים עולים, בבנק ישראל יודעים לעשות דבר אחד: להעלות את הריבית. הבנק מאותת לכם שלא שווה לכם להוציא את הכסף עכשיו, אלא כדאי לחסוך אותו באפיקים סולידיים, שצפויים להניב תשואה גבוהה יותר אחרי עליית הריבית.

העלאת ריבית הפריים משמעותה המיידית היא התייקרות המינוס שלנו בבנק, ההלוואות הבנקאיות והחוץ בנקאיות, שמתיישרות עם הבנקים, וכמובן המשכנתאות (בעיקר אלו הצמודות לפריים), שההחזר החודשי עליהן יעלה בהתאם. על פי בדיקת התאחדות יועצי המשכנתאות, החזר של משכנתא ממוצעת של מיליון שקל ל-25 שנה יעלה ב-177 שקל בחודש. המשכנתא כולה תתייקר ב-53 אלף שקל.

נכון שגם הריבית על החסכונות הקיימים שלנו תעלה, אבל כפי שראינו כבר בעבר, בכל העלאת ריבית הבנקים ממהרים "להמציא" פקדונות ומסלולי חיסכון חדשים בהם הריבית נמוכה יותר מבמסלולים הקיימים – מעלים למקסימום בהלוואות ובכל אשראי אחר, אבל חוסכים לנו בחסכונות.

הרחקת המשקיעים משוק הדיור

המטרה בהעלאת הריבית, היא לצנן ביקושים, משום שאלהה מביאים לעליית האינפלציה. כשהכסף יקר יותר, אולי נקנה פחות ונחסוך יותר.

העלאת הריבית המשמעותית עשויה לקרר למשל את שוק הדיור, וזאת לאחר שראינו ירידה קטנה בביקושים בחודשים האחרונים, שגם אותה אפשר לייחס להתייקרות המשכנתאות בחודשים הקודמים. בנוסף – גם המשקיעים בנדל"ן יחפשו השקעות אלטרנטיביות, מה שיכול להוריד את המחירים בשוק. לדברי עו"ד משה רז־כהן ממשרד רז־כהן, פרשקר ושות': "הריבית של בנק ישראל משפיעה על שוק הנדלן בעיקר בשל ציפיות המשקיעים. עליית הריבית העקבית עשויה להכביד על משקיעים נוטלי משכנתאות, ותסיט אותם ליעדי השקעה פיננסים אלטרנטיביים, אטרקטיביים יותר מהתשואות הנמוכות בהשכרה למגורים. כבר עתה המשקיעים חוזים את התהליכים הללו ויימנעו מרכישת דירות".

צפו להתייקרויות נוספות במשק

יש לזכור כי הריבית מתייקרת לא רק עבור הצרכן הפרטי אלא גם עבור המגזר העסקי,  במיוחד עבור חברות ממונפות באמצעות הלוואות גדולות. חברות שישלמו יותר על האשראי שלהן, מן הסתם יגלגלו את העלויות הנוספות שלהן על הצרכן וייקרו בכמה אחוזים את המוצרים שלהן.

היום זה החלב, אתמול אלו היו הירקות והפירות, וכלכלנים מבשרים לנו כי עקב המשבר באקלים העולמי, צפוי יבול דל יותר בחיטה, סויה ואורז, שגם המוצרים בהם הם מהווים את הבסיס, יתייקרו בחודשים הקרובים

אז היום זה החלב, אתמול אלו היו הירקות והפירות, וכלכלנים מבשרים לנו כי עקב המשבר באקלים העולמי, צפוי יבול דל יותר בחיטה, סויה ואורז, שגם המוצרים בהם הם מהווים את הבסיס, יתייקרו בחודשים הקרובים.

אמזון amazon (צילום: dennizn, shutterstock)
הקניות מחו"ל יוזלו | צילום: dennizn, shutterstock

הנסיעות לחו"ל והקניות באתרי הסחר הבינלאומיים יוזלו

העלאת הריבית במשק מחזקת את המטבע המקומי הלוא הוא השקל; ראינו את זה בחודשים האחרונים, כשהדולר והאירו נחלשו לעומת השקל. המשמעות היא – נצטרך פחות שקלים לקנות דולרים או בדולרים (או אירו), מה שיוזיל את מחירי החופשות בחו"ל, וגם את הקניות שלנו מאתרי הסחר בחו"ל.

אל תצפו להוזלות על מוצרי היבוא כמו מכוניות, מוצרי חשמל וכדומה. היבואנים לא משתפים את הצרכנים במחירים הנמוכים יותר שהם משלמים בשקלים

אל תצפו להוזלות על מוצרי היבוא כמו מכוניות, מוצרי חשמל וכדומה; היבואנים לא משתפים את הצרכנים במחירים הנמוכים יותר שהם משלמים בשקלים.

עצירת התייקרות הריבית בסוף השנה?

 ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מציין בנימה אופטימית משהו כי "צפוי שבנק ישראל יעלה את הריבית שוב בהחלטה הקרובה בכ-50 נ"ב ל-2.50%. ברמת ריבית זו, בנק ישראל כבר מתחיל להתקרב לרמה הניטרלית, אשר צפויה לשקף במהלך 2023 ריבית ריאלית שכבר איננה שלילית, זאת בהנחה של אינפלציה בשיעור של כ-2.4% בשנת 2023. בתלות ברצף הנתונים, תתכן העלאה נוספת של ריבית בנק ישראל, בהחלטה של חודש נובמבר, בכ-25 נ"ב נוספים לכ-2.75% ואז עצירה".

עפר קליין ראש אגף כלכלה ומחקר מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים טוען שהתחזקות השקל והירידה במחירי הסחורות בעולם (בהנחה שיתמידו), תסייע לירידת מחירים שתביא את האינפלציה להתכנסות אל היעד אליו מכוון בנק ישראל – בין אחוז לשלושה אחוזים. עם זאת, עליית מחירי הדיור, שלא עוצרת, תחייב אותו להמשיך להעלות את הריבית גם בחודשים הקרובים. "אנו צופים העלאה נוספת של חצי נקודת אחוז ב‑3 אוקטובר שתושפע גם מהחלטות הבנקים המרכזיים בארה"ב ובגוש האירו להמשיך ולהעלות את הריבית באופן משמעותי במהלך ספטמבר", אומר קליין.

ובצד השני של העולם, בניגוד לרוב המדינות שעוד ימשיכו להעלות ריבית במהירות השנה, בסין ממשיכים במדיניות ההפוכה במיוחד לאור החולשה בשוק הדיור והאינפלציה המרוסנת. לאחר שבשבוע שעבר הפחית הבנק המרכזי את הריבית ב-0.1 נקודת אחוז, השבוע הופחתה ב-0.15 נקודת אחוז ל-4.3 אחוזים גם הריבית המרכזית ל-5 שנים המשמשת כעוגן לריביות למשכנתאות.