סניף בנק הפועלים (צילום: עודד קרני)
לקחו סיכונים שהובילו למחיקת הון של מליארד וחצי דולר. בנק הפועלים | צילום: עודד קרני

משרד מבקר המדינה מצא ליקויים לכאורה בתפקודו של הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, בכל הנוגע להשקעה של בנק הפועלים במכשירים צמודים לסאב-פריים - השקעה בגינה נאלץ הבנק לבצע מחיקות משמעותיות בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר.

המבקר קובע את הדברים בטיוטת דו"ח שהעביר לאחרונה לפיקוח על הבנקים, בראשותו של רוני חזקיהו, בתום בדיקה עליה הכריז לפני כשנה. במסגרת הבדיקה בחן המבקר את התנהלות הפיקוח על הבנקים בהתייחס להפסדים שנגרמו לבנק הפועלים בעקבות השקעות אלה.

נודע, בין היתר, כי המבקר מצא כי בבנק ישראל היה מידע חלקי בלבד על מידת החשיפה של הבנקים הישראליים למכשירים מסוכנים. המלצה שנכללה בטיוטה היא אימוץ מהיר של כללי התקינה החשבונאית הבינלאומית IFRS, אשר מאפשרים לשקף את הערך הריאלי של הנכסים בדוחות הכספיים.

עוד נודע כי במהלך בדיקתו ביקש המבקר מרשות ני"ע את התכתובת שניהלה בזמנו עם בנק הפועלים בכל הנוגע לדרישות גילוי והבהרות הבנק בנוגע להשקעות במכשירים הצמודים לסאב-פריים. על רקע זה ממליץ המבקר להגביר את שיתוף הפעולה בין הפיקוח על הבנקים לבין רשות ני"ע.

"חוסר בקיאות בבנקאות"

המבקר מתייחס בטיוטת הדוח גם לניהול כוח האדם בדרגים הגבוהים במחלקת הפיקוח על הבנקים. נזכיר כי חמישה חודשים אחרי מינויו של חזקיהו חמישה מנהלים בכירים עזבו את המחלקה. כמו כן, כפי שנחשף ב"גלובס" לפני חודשיים, אגף הביקורת בפיקוח על הבנקים, הנחשב לאגף החשוב ביותר במחלקה, מתפקד כבר שנה בלי מנהל קבוע אחרי עזיבתו של אבי וישנביץ' על רקע משבר אמון עם נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, עקב מינויו של חזקיהו.

טיוטת הדוח הועברה לשבעה בכירים בבנק ישראל, בהווה ובעבר. אחד ממקבלי הטיוטה, בנוסף למפקח רוני חזקיהו, הוא מוטי שפיגל, שכיהן כממונה על הטיפול החשבונאי בפיקוח על הבנקים ופרש לגמלאות בסוף 2007.

בבנק ישראל מכינים כעת מענה לקביעותיו של המבקר. ב-19 בפברואר צפויה פגישה בעניין זה בין נציגי המבקר ונציגי בנק ישראל. גורמים המקורבים לבנק ישראל אומרים כי לפיקוח יש תשובות לכל הקביעות של המבקר. כן ציינו, כי התנהלותו המצוינת של הפיקוח מנעה קטסטרופה והעובדה היא שהבנקים בישראל מצויים כיום במצב הטוב ביותר מבין הבנקים בעולם.

כן ציינו הגורמים כי "הגיע נציג של מבקר המדינה לשאול שאלות ששיקפו חוסר בקיאות בבנקאות". בכיר בבנק ישראל שראה את טויטת הדוח אמר ל"גלובס" כי "לבנק ישראל יש תשובות לכל הטענות ולדעתי הטיוטה לא תגיע לכלל דוח".

ממשרד מבקר המדינה נמסר בתגובה כי "אנו ממתינים לתשובות. הבדיקה נמצאת כעת בעיצומה ולכן, כמקובל, לא נוכל להוסיף פרטים כדי שלא לפגוע במהות הבדיקה".

תגובת בנק ישראל: "בנק ישראל הינו גוף המבוקר על ידי מבקר המדינה. בנק ישראל משתף פעולה עם מבקר המדינה ככל שנדרש ומעביר את תגובותיו ישירות למבקר המדינה ולא לתקשורת".