במיוחד בימי הקיץ החמים, כשישראלים רבים משאירים את הרכב שלהם מונע כשהם יוצאים לאסוף את הילדים שלהם ממוסדות החינוך, הם מגלים כשהם חוזרים שהרכב נגנב.

"לא מדובר בתופעה חדשה אבל בשנתיים שלוש האחרונות יש יותר מקרים כאלה", אמר גורם במשטרה בשיחה עם MAKO. לדבריו "בעבר היו יותר מקרים שהרכב נגנב כי העבריין פשוט ניצל את ההזדמנות. בתקופה האחרונה אנחנו מתחילים להבין שזה יותר מאורגן. בדרך כלל כנופיות של גנבי רכב מפזרים 'פועלים' מול הגנים בעיקר אבל גם בתי ספר בשעות של סיום ימי הלימודים והם פשוט מחכים לצוד את הרכב שהבעלים שלו ישאיר אותו מונע. אפילו לא צריך לקחת כלי פריצה ליום העבודה".

במשטרה לא יודעים להצביע על הקיף התופעה, בעיקר בגלל חוסר שיתוף הפעולה של הקורבנות, אולם הערכה היא שדובר בכמה עשרות רבות של כלי רכב כזה קורה בכל הארץ.

בניגוד לפריצות לבתים או גניבות רגילות, גניבת רכב זו תופעה שניתן לאמוד אותה בשל הדרישה של חברות הביטוח להגיש תלונה למשטרה. הבעיה שבחלק הזה לא מעט קורבנות הופכים ל"עבריינים" כפי שמעידים גורמים במשטרה.

"הקורבנות מגיעים להגיש תלונה ולא מספרים שהם השאירו רכב מונע כי הם יאבדו את כספי הביטוח. עוד בעיה שהם לא יגישו את התלונה או יעדכנו אותנו (המשטרה) בזמן אמת, מאותה הסיבה", אומר הגורם. "כאשר הם מדווחים על הגניבה, מטבע הדברים, הם מדלגים על החלק שהשאירו רכב מונע כדי לא לאבד את כספי הביטוח. וזה כבר הופך את הסיפור לעבירה פלילית.

איך אתם יודעים מי משקר לכם?

"בלא מעט מקרים, אפילו ברוב, חוקרים עולים מאוד מהר על זה שהמתלונן משקר, בסוף מדובר באזרחים נורמטיביים ולא עבריינים גדולים אז זה לא בעיה לשרוף את הגרסה שלהם. זה גם אומר, אגב ,שגם אם היה סיכוי לתפוס את הרכב הגנוב זה אבד. .

כאמור, מדובר בעבירה פלילית חמורה שמתחילה בהונאה של חברות הביטוח ועד לעדות שקר במשטרה. יותר מזה, תקנה 74 (ב) לתקנות התעבורה קובעת במפורש כי: "לא יחנה ולא יעמיד אדם רכב בלי השגחה אלא לאחר שהופסקה פעולת המנוע ומנגנון ההדלקה, הוצא מפתח ההצתה והופעלו הבלמים המיועדים לבלימת קבע".

ולמרות הדברים, גורמי המשטרה איתם שוחחנו גילו שלא היה אף מקרה בו העמידו מתלונן לדין. למעשה, מתברר שרוב החוקרים "זורמים" עם הגרסה של המתלוננים.

“שמע, אלה לא עבריינים. אזרח כמוני וכמוך שעשה טעות שמאות אם לא אלפים עושים, לא ביצע באמת עבירה פלילית מבחינת היסוד הנפשי שמרכיב את העבירה, ובאמת שכואב לך הלב", אמר לנו חוקר משטרה ברגע של גילוי לב.

ולמרות פני הדברים, אם גם יצא לכם לפעול כך מומלץ שתדעו מ שחברות הביטוח מפעילות חוקרים משלהן. לא פעם הן ידרשו לראות את שני הסטים של מפתחות הרכב ואם יעלו על תלונת שקר, סביר שייקחו את זה לפתחו של בית המשפט. עבורן יהיה מדובר בחיסכון של מיליוני שקלים רבים.