מוצרי מזון שונים (תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2)
הרעיון: להוריד את שיעורי המע''מ על מוצרים מסוימים, על מנת לעודד את צריכתם. מוצרי מזון | תמונת AVI: חדשות1 ערוץ 2

בימים אלו מגבשים צוותים באוצר חבילת צעדים להתמודדות עם המשבר הריאלי העולמי ולמניעה של כניסת המשק למיתון. ל"גלובס" נודע כי בין ההצעות שנבחנות כעת על-ידי הצוותים נדונים גם צעדים בתחום המיסוי לרבות תשלום מע''מ על בסיס מזומן ונקיטת מע''מ דיפרנציאלי.
לפי שיטת תשלום המע''מ הקיימת, משלמים העסקים את מס ערך מוסף בסוף החודש בו התבצעה העסקה, ללא כל קשר למועד קבלת התשלום עבורה. למשל, אם חנות מוכרת סחורה היום, אך התשלום עבור אותה מכירה אמור להתקבל רק בעוד חודשיים (שוטף 30), על בעל החנות לשלם את המע''מ כבר ב-15 בנובמבר הקרוב, תוך הענקת של מעין "מקדמה" למדינה.

להקל על הנזילות

בעקבות המשבר הכלכלי והקיפאון באשראי, דרשו ראשי הארגונים הכלכליים לשלם את המע''מ רק במועד קבלת התשלום של העסקה ולא לפניו. הדבר צפוי להקל על בעיות נזילות של בעלי עסקים, שנפגעו מההחמרה של מדיניות האשראי של הבנקים, במהלך שהפך את ההלוואות ליקרות יותר.

עוד נודע ל"גלובס", כי בנוסף שוקלים באוצר לנקוט במע''מ דיפרנציאלי. כעת קיים מס ערך מוסף אחיד, העומד על 15.5% מערך המוצר. הרעיון הוא להוריד את שיעורי המע''מ על מוצרים מסוימים, על מנת לעודד את צריכתם, לרבות מוצרי צריכה ומזון.

לפי התחזיות, בעקבות המשבר, צפויה ירידה בקצב הצריכה הפרטית של הישראלים, נתון שמהווה בשנים האחרונות קטר מרכזי בצמיחת המשק.

מנגנון מסורבל

ההצעה מתמקדת בהפרדת המע"מ על מוצרים בני קיימא ועל מצרכי מזון מהמיסוי על שאר המוצרים, תוך עידוד צריכתם ועל מנת למנוע פיטורים במשק ואת הגדלת האבטלה בו.

ברשות המסים פחות אוהבים את ההצעה הזו, שכן הם טוענים כי "מדובר במנגנון שמעודד סרבול". ברשות מעדיפים לנקוט בהורדה רוחבית של שיעור המע''מ הכללי, מבלי ליצור מנגנון דיפרנציאלי.

באוצר לא מכחישים

"גם הפחתה רוחבית של המע''מ איננה מושלמת, שכן גם עשיר שירצה לקנות מכונית פאר חדשה ייהנה מההטבה, ובפועל הוא ייהנה יותר מהשכבות החלשות, שכן המע''מ הוא יחסי למחיר המוצר", מסביר בכיר באוצר.

על פי הנתונים של רשות המסים, עמדו תקבולי המע''מ בתקופה ינואר-אוקטובר בשנה הנוכחית על כ-47.4 מיליארד שקלים, סכום גבוה ב-3.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

במשרד האוצר לא הכחישו את הפרטים ומסרו בתגובה: "במסגרת גיבוש חבילת הצעדים שמוביל שר האוצר להתמודדות עם ההאטה הצפויה במשק, נשקלות תוכניות רבות ומגוונות".