ההחלטה של יצרנית הטחינה "אל ארז" לתמוך כספית בקו סיוע ללהט"בים ערבים גרמה לסערה במגזר הערבי.

אנשי דת קראו לחרם על החברה, וזה מתפשט כל רחבי הארץ מרהט שבנגב ועד לישובים במרכז, במשולש, בצפון הארץ והגליל. ביממה האחרונה עוד ועוד סרטונים מציגים בעלי סופרמרקטים משליכים את הטחינה לפח וקוראים לקונים לא לרכוש אותה גם במקומות נוספים.

בחודש שעבר החברה הפכה טחינת אל ארז, שבבעלות ג'וליה זהר, לחברת המזון הערבית הראשונה בישראל שתמכה באופן בפומבי בקהילה הלהט"בית כשתרמה להקמת קו סיוע וקשב ללהט"ב ערבים וערביות באגודה למען הלהט"ב בישראל. זאת, על מנת שיוכל לתת מענה גם בשפה הערבית. הקו צפוי להתחיל לפעול בחודשים הקרובים.

הצעד הזה התקבל בזעם אצל גורמים בימין הערבי. "מבחינתנו תמיכה בהומואים כמוה כמו אכילת חזיר ושתיית יין", מסביר גורם בתנועה האסלאמית, "מה שטחינת אל ארז עשתה זה ייהרג ובל יעבור. זה חציית קו אדום. לכן יצאה הקריאה לחרם על רכישה הטחינה במגזר הערבי. חברה שמעודדת תמיכה בהומואים מקומה לא על המדפים בסופרים של היישובים במגזר הערבי".

באחד הסרטונים שמופצים ברשת נראה בעל מינימרקט בלוד זורק את קופסאות הטחינה לפח הזבל. "אני במינימרקט בלוד מצטרף למחאה נגד טחינת אל ארז שתומכים בהומואים. המקום שלכם לא במדפים אצלי, ולא אחזיר את הסחורה לסוכן שלכם. המקום שלה בפח ", אמר בעל המינימרקט בסרטון.

"הם גורמים לעצמם נזק של מיליוני שקלים. אנשי הדת קראו לחרם על החברה ואם החברה לא תבין את המסר היא תפסיד מיליוני לקוחות"

"היום בבוקר זרקתי עשרות קופסאות של הטחינה לפח הזבל", מתגאה בעל מכולת שכונתית ברהט, "אצלנו תמיכה בהומואים לא פחות גרועה מאכילת חזיר ושתיית אלכוהול. הם גורמים לעצמם נזק של מיליוני שקלים. אנשי הדת קראו לחרם על החברה ואם החברה לא תבין את המסר היא תפסיד מיליוני לקוחות".

מנגד, נרשם גל רחב של פוסטים תומכים הן בשפה הערבית והן בשפה העברית, כמו גם מצד דמויות בולטות בקהילה הגאה שבתגובה קוראים לרכוש דווקא את הטחינה של אל ארז כדרך להילחם בחרם.

גם חבר הכנסת איימן עודה, יו"ר התנועה המשותפת, הצטרף למגנים את החרם: "כמה צביעות יש בהחרמת טחינת אל ארז בתמורה להישארות כל החברות הישראליות שגאות בתמיכה בהתנחלויות ובצבא", כתב בציוץ בטוויטר. "כמה תמימות יש באי ניתוח תפקידם של החברות המתחרות באל ארז, יהודים וערבים, בקידום קמפיין הזה. כמה זה שטותי ליצור סכסוכים שעה שאנחנו על סף הגעה של פלחים גדולים באוכלוסיה אל עבר מחלה עד מוות עקב מגיפת הקורונה, והגעתם של פלחים רחבים מאוד לרעב יומיומי כתוצאה מסדרי העדיפויות הכלכליים של הממשלה ביחס למגיפת קורונה".

טחינה אל ארז, שפועלת מאזור התעשייה שגיא שסמוך לנצרת, מחזיקה בנתח שוק של קרוב לחמישית ממכירות הטחינה בישראל, והיא גם מייצאת לחו"ל. לפי הערכות, היקף מכירותיה למגזר הערבי הינו קטן יחסית ומהווה פחות מ-5 אחוזים. מחזור המכירות השנתי שלה נאמד בכ-55 מיליון שקל בשנה.

מטחינת אל ארז נמסר: "טחינה אל ארז תורמת לעשרות עמותות וארגונים בשנה. בין השאר ייסדנו קרן פילנטרופית שמתמחה בעזרה לבעלי מוגבלויות בחברה הערבית, בקידום מעמד האישה, אחריות חברתית ועוד.

"אנחנו במשפחת טחינה אל ארז, אוהבים אנשים ללא הבדלי דת, מין, מגדר וצבע. אוכל מחבר בין אנשים. וכך גם אנחנו. נמשיך להיות בית פתוח ומעצים למגזרים מוחלשים באשר הם".

מאיגוד יצרני המזון בהתאחדות התעשיינים נמסר: "איגוד יצרניות המזון בהתאחדות התעשיינים, מבקש לחזק את ידיה של מנכ"לית טחינת אל ארז, ג'וליה זהר, על תרומתה הכספית החשובה לקהילת הלהט"ב הערבית. כיצרנית מזון ותיקה ומוערכת, שרק לאחרונה זכתה בפרס המצוינות ומפעל חיים לשנת 2020 מטעם איגוד יצרניות המזון בהתאחדות התעשיינים,  זהר מבינה שמזון זה הרבה יותר ממוצרי גלם במינונים מסוימים. מזון זה תרבות, חוויה, פולקלור, שייכות, בית. ומזון ישראלי הוא לכל הישראלים באשר הם -לכל האנשים בכל מגזרים ובכל המגדרים - לא משנה את מי הם אוהבים. המשיכי בעשייתך החשובה והברוכה".