נגיד בנק ישראל סטנלי פישר (צילום: רויטרס)
הכלכלה הישראלית מרשימה אותו. פישר | צילום: רויטרס

"הגירעון יהיה גבוה מאוד, בסך 5% מהתמ''ג (כ-35 מיליארד שקל). אין לנו תקציב לשנת 2009 והמתכונת של 1 חלקי 12 היא גורם מרסן. אך יש לנו מצב פיסקלי שונה מזה של ארה''ב. אתם בעלי הזכות המרהיבה להדפיס דולרים, אנחנו לא. אתם תבקשו השנה 1.5 טריליון דולר מהעולם בלי לראות העלאה דרמטית בריביות. אין באפשרותנו לבקש בין 10% ל-12% מהתמ''ג שלנו. 

יש לנו הרבה פחות מקום להרחבה פיסקלית", כך אמר היום (ב') נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בהופעה בפני ראשי ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים האמריקניים שנערך במלון בירושלים. נזכיר כי לפי נתונים שפרסם בנק ישראל לפני שבועיים הגירעון הצפוי עמד על 4% בלבד.

פישר הוסיף כי האוצר הצטיין בשמירה על המשמעת הפיסקלית ו"אני מקווה שככה זה יישאר. מה שיקרה עם המדיניות הפיסקלית תלוי בממשלה הבאה אך אין הרבה מקום להרחבה פיסקלית".

לגבי התוכניות של בנק ישראל בעתיד אמר פישר כי "אנו נמשיך בהפחתת ריבית עד כמה שהדבר יתאפשר, יש לנו עד 0% כי אין אפשרות לריבית שלילית. יש לנו תוכניות אחרות המבוססות על רכישת נכסים, אג''ח ממשלתי ונכסים אחרים". לשאלה האם בנק ישראל ירכוש אג''ח קונצרני השיב הנגיד: "בנקאי מרכזי אף פעם לא אומר אף פעם".

לגבי הרכישות היומיות של דולרים שמבצע בנק ישראל הסביר פישר כי יימשכו לעת עתה. באותו נושא אמר הנגיד כי "לא קבענו שער חליפין מינימום, כי זה קטסטרופה. אין לנו ולא היה לנו יעד שער חליפין. הרציונל פשוט: אם אתה רוצה שמשהו יתייקר, פשוט תקנה ממנו כמה שיותר".

"מצב מאוד רציני"

פישר שוב יצא להגנת המערכת הבנקאית והסביר מדוע הריבית הבנקאית לא יורדת בהתאם להפחתות הריבית: "יש תלונות על הבנקים שלא מורידים מספיק. זה טבעי כי רמת הסיכון עלתה. הם מפחיתים ריבית, אך לא באותה רמה".

לגבי המשק הישראלי אמר הנגיד כי אף שלא נרשמה צמיחה ברבעון האחרון הכלכלה הישראלית מאוד חזקה ו"זה מרשים אותי. הכלכלה הישראלית שרדה מלחמות ושינויים פוליטיים קיצוניים. ההסבר שלי לכך היא יכולת הסתגלות מהירה, בלית ברירה". לגבי הסיבות להצלחת המשק בחמש השנים האחרונות ציין הנגיד כי "הצמיחה העולמית היתה גבוהה מאוד וב-2003 נתניהו ביצע רפורמות חשובות".

בהתייחסו למשבר הכלכלי בעולם אמר פישר כי אנו נמצאים במשבר הכלכלי הגדול ביותר מאז שנות ה-30 וכי כל הכלכלות המערביות צפויות למצוא את עצמן במיתון. "הצמיחה העולמית תעמוד על 1.5% כאשר לפי הגדרות קרן המטבע הבינלאומית שיעור צמיחה שמתחת ל-3% נחשב למיתון עולמי".

עוד הוסיף פישר כי "התפתחויות מתרחשות בקצב שמעולם לא ראיתי ב-40 שנות הקריירה שלי. אפילו סין צפויה שלא לצמוח ברבעון האחרון של השנה אחרי צמיחה של 10% בעשור האחרון. זה מצב מאוד מאוד רציני".