יום שלישי השבוע. המקום: סניף של רשת מזון גדולה בבאר שבע. בשעה שלוש נכנס למקום נכנס ר', גבר בשנות החמישים לחייו, אבל במקום לבחור מוצרי מזון, לשלם בקופה ולנסוע לביתו להכין להם אוכל – הוא מדלג מיד לשלב האחרון. זולל אשכול ענבים, פותח קופסת דובדבנים ואוכל חצי ממנה. משם המשיך למאפיה, אוכל לחמנייה, הלאה למחלקת הגבינות והחלב, שותה בקבוק שוקו קטן, פותח אריזה של גבינה צהובה, זולל כמה חתיכות ומשאיר את מה שנותר במקרר – ובסוף מקנח בשייק ושתי עוגות רוגלך קטנות. בקופה, אם תהיתם, הוא משלם עבור 3 תפוחים שרכש.

קצין הביטחון בסניף שעקב אחר ר' ניגש אליו רגע לפני שיוצא החוצה מהסניף, מזהיר אותו שבפעם הבאה הוא יערב את המשטרה ומבהיר לו שהארוחה שאכל גרמה נזק של עשרות שקלים ויותר לסניף, ושהסופר הוא לא מסעדה.

ר' לא היחיד. שעה לאחר מכן הגיעה ח' לאותו לסניף, לקחה חצי בגט, ניגשה למקרר הנקניקים ופתחה אריזה, הוסיפה לבגט גם כמה חמוצים מהמעדנייה ואכלה יחד עם פחית קולה. בתור קינוח היא מילאה שקית נייר בעוגיות, ואחר כך עברה גם במחלקת הפירות כדי לסעוד את ליבה בדובדבנים וליצ'י. בקופה היא שילמה עבור משחת שיניים ומברשת.

מזמינים משטרה רק כשאין ברירה

"לצערי, אנשים, ובהם לא מעט לקוחות שאנחנו מכירים, הפכו את הסופרים למסעדות ניידות, וגורמים לנו מדי שבוע לנזק של עשרות אלפי שקלים", מספר עובד בכיר בסניף של רשת גדולה. "בחודשיים האחרונים התופעה התגברה בגלל המצב הכלכלי הקשה ויוקר המחיה. לקוחות ותיקים שלנו לא יכולים להרשות לעצמם לקנות פירות, אז הם אוכלים מהקופסאות. גם גבינות יקרות, עוגיות, דגים מעושנים, לחמים ואפילו בירות ומשקאות קלים הם כבר מעבר ליכולות של רוב האנשים. כל סועד כזה גורם נזק שבין עשרות למאות שקלים. יש כאלה עשרות ביום. לפני כל עליות המחירים והקורונה היה מקרה אחד אולי שניים. היום זו מכה. מגפה של ממש".

קציני ביטחון, מאבטחים ומנהלים ברשתות המזון מדברים על תופעה בקנה מידה עצום, הגורמת להם להפסדים של מאות אלפי שקלים בחודש לכל סניף. הם שיתפו כי נרשמו עשרות מקרים בהם הוזעקו שוטרים לטפל באותן לקוחות ואזרחים, שהוזהרו שייפתחו נגדם תיקים פליליים והם ייחקרו באזהרה.

"יש כאלה שבאמת אין להם ובאים לאכול בסופר, אבל נתקלתי גם בעובדים של חברות הייטק שמחליטים לחסוך ולאכול בצורה מוגזמת בסגנון 'טעימות'", מספר מנהל ברשת מזון, "לא פעם יש לנו התלבטות אם להסתפק ולהעיר אותם אנשים או להזמין את המשטרה. הזמנת ניידת משטרה עלולה לפגוע בתדמית של הסופר, אבל אם אין ברירה עושים את זה כדי להעביר מסר לשאר הלקוחות שההתנהלות הזו גורמת לנו נזק כלכלי. הבעיה שלנו כמו בשאר הרשתות שיש מחסור בעובדים שיעקבו אחר אותם אנשים וימגרו את התופעה הזו".

באחד מסניפי רשת גדולה בישוב בשרון המאבטחים והעובדים גילו שמידי יום מגיעים כמה לקוחות וזוללים מכל הבא ליד: פירות, גבינות, שוקו, נקניקי קבנוס  ואפילו על הדרך פותחים באמצעות פותחן בקבוק יין או וודקה ושותים אותם בשירותי הסופר.

"תשמע הסופרים עושים עלינו הרבה מאוד כסף, העלו מחירים בצורה מטורפת אז במקום לשבור את הראש מה לאכול בצהרים וכמה כסף להוציא אני בא ואוכל בסופר", סיפר רונן (שם בדוי) תושב חולון, "אני חוסך. אוכל חמוצים, קצת נקניקי קבנוס, לפעמים דופק שני בקבוקי בירה וזורק לפח בשירותים. זה חוסך לי כל יום 50–70  שקלים כדי להוציא לקניית אוכל. מצאתי שיטה: אני עובר מסופר לסופר כדי שלא יזהו אותי ויעקבו אחריי, עושה סבב כזה".

עלייה בכמות הגניבות

בנוסף לתופעת ה'ארוחות' באחרונה נרשמה עלייה חדה בגניבות מסופרים. גורמים עימם שוחחנו מדברים על עלייה של 45–65 אחוזים ברמת הגניבות. המוצרים שנעלמים ממדפי הסופר בם בדרך כלל מרקים מוכנים נמסים בכוס, גבינות צהובות מהארץ וחו"ל, חמאה, בשר ודגים קפואים ונקניקי קבנוס וקופסאות שימורי טונה.

"אנחנו מזהים מגמות משתנות אצל הגנבים, הכול בהתאם לעליית מחירים" הסביר קצין ביטחון מרשת מזון בחדרה, "מוצרים שהם לא יכולים וניתנים לגניבה בקלות מבלי להסתבך- הם גונבים בלי לחשוב פעמיים. הם לא מודעים לכך שהם מסתבכים בתיק פלילי ובכתב אישום בבית משפט. באשר לתופעת הטעימות - אני מעריך שהתופעה של הטעימות והגניבות תלך ותחריף יותר. לאנשים אין כסף לקנות אפילו מוצרים בסיסיים".