בניין בבנייה (צילום: Frank Leung, Istock)
קח לך ערבות ובנה כבר בית. תכנית יוצאת לדרך | צילום: Frank Leung, Istock

שר האוצר, רוני בר-און, הודיע היום (ד') על תוכנית סיוע בהיקף 200 מיליון שקל לענף הנדל"ן למגורים בישראל. התוכנית, שגובשה על-ידי הגורמים המקצועיים במשרד האוצר בשיתוף גורמי המקצוע במשרד השיכון, ברשות המיסים ובמינהל מקרקעי ישראל, מהווה נדבך נוסף בתוכנית ההאצה שהוביל משרד האוצר.

כאמור, במסגרת התוכנית יעמיד משרד האוצר לבנקים ערבויות בהיקף של 200 מיליון שקל - לאחר שבעקבות המשבר העלו את דרישותיהם בנוגע לגובה ההון העצמי של הקבלנים. הערבויות נועדו לסייע לקבלנים להשלים את ההון העצמי, כך שיוכלו לעמוד בדרישות החדשות של הבנקים. זאת, כפי שהבהיר האוצר, במסגרת ליווי פרויקטים של בניית יחידות דיור למגורים בישראל בלבד - ולא לדירות המוגדרות כדירות יוקרה.

הערבויות יקלו על הקבלנים לקבל מימון מהבנקים לפרויקטים חדשים - והאוצר מקווה שימתנו את הירידה הצפויה בהתחלות הבנייה. "ככל שתנוצל הערבות באופן שיאיץ התחלות בנייה חדשות, יבחן משרד האוצר את הגדלת היקף הערבויות ל-500 מיליון שקל. ערבות בהיקף זה תאיץ את בנייתן של כ-6,000 יחידות דיור" - נכתב בהודעת האוצר.

את מתן הערבויות יוביל צוות משותף של משרד האוצר ומשרד השיכון, שיגבש הסכם בין המדינה לבין הבנקים העוסקים בליווי פרויקטים של בנייה למגורים.

עוד במסגרת התוכנית - האוצר יקדם את החלטת מועצת מינהל מקרקעי ישראל לבטל את תשלומי דמי ההיתר בגין ניצול זכויות בבנייה למגורים. הדבר, עפ"י הודעת האוצר, יביא לצמצום הביורוקרטיה ולשיפור זמינות הבנייה וכדאיותה. מדובר, עפ"י האוצר, בהטבה לענף הבנייה בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה - כולל קרקעות קק"ל.

לקבלנים גם יינתנו הקלות במס: יידחה החיוב במע"מ בגין השכרה ל-24 חודשים של דירות שבנייתן הסתיימה וטרם נמכרו. הדבר, עפ"י הודעת האוצר, יביא להקלות בניהול מלאי הדירות ולדחיית תשלומים לרשויות המע"מ בהיקף של כ-30 מיליון שקל.

במצגת שפירסם האוצר, פורטו גם מאפייני שוק הדיוק למגורים בישראל: היקף פעילות הענף מסתכם ב-20-24 מיליארד שקל בשנה, והיקף האשראי בענף מסתכם ב-14-17 מיליארד שקל. היקף המועסקים בענף, כולל ענף הבנייה, עומד על כ-200 אלף איש. מרכיב הדיור מהווה 20% ממדד המחירים לצרכן.